Lüksemburg Ulusal Kütüphanesi

Beş yıllık inşaatın ardından, mimarlık firması Bolles + Wilson, muazzam malzeme ve işlev koleksiyonunu birleştiren görsel olarak çarpıcı ve enerji verimli bir bina olan Lüksemburg Ulusal Kütüphanesi’ni tamamladı. 2003 yılında uluslararası bir yarışmada birinci olduktan sonra başlatılan Bolles + Wilson'un kütüphane tasarımı, mümkün olan her yerde enerji verimliliği ve beşikten beşiğe ilkelerine öncelik veren bir planlama yaklaşımı ile dokuz aşamada uygulandı. Çatıdaki güneş panelleri ve jeotermal ısı pompaları, 39.000 metrekarelik yapıya güç sağlamak için kullanılıyor.

Kirchberg semtinde Avenue John F. Kennedy'nin ana caddesi üzerinde bulunan Lüksemburg Ulusal Kütüphanesi'nin yeni binası, dramatik, açılı formuyla dikkat çekiyor. Bina, geniş formatlı kırmızı prekast beton panellerle kaplanmış ve asit yıkama, su püskürtme ve kum püskürtme gibi çeşitli yüzey işlemleriyle tamamlanmıştır. Göz alıcı yeni görünüm, birden fazla katta okuma odaları, dinlenme alanları, aile bölgeleri, bir müzik odası, çok sayıda çalışma istasyonu ve daha fazlasını içeren bol miktarda kamusal alanla iç içe yer alır.

Kamusal alanlar, temel yapı bloğuna koruyucu bir tampon sağlamaya yardımcı olur: Lüksemburg’un ulusal arşivleri gibi materyallerin barındırıldığı beş kattan fazla merkezi ve kompakt bir arşiv. Mimarlar bir açıklamada, arşivin ayrıca "taşla doldurulmuş gabion kafeslerinin hale benzeri bir kaplamayla kapatıldığını " açıkladı. “Mimari amaç homojenliktir, yüzey artikülasyonunun alt akıntısı ile toplam bina hacminin maddi bir birliğidir.

Yüksek çevre standartlarını karşılamak üzere kütüphane, pasif ısıtma ve soğutma için termal kütleden yararlanacak şekilde tasarlanmıştır. Örnekler, geceleri pencerelerin ve çatı pencerelerinin stratejik olarak açılmasından, baca etkisi yoluyla serin havanın dolaşımına ve ısı emici kapasiteleri için iç malzemelerin dikkatli bir şekilde seçilmesine kadar uzanmaktadır. Temel plakanın altına monte edilen jeotermal ısı pompaları ve çatı güneş panelleri yenilenebilir kaynaklar aracılığıyla enerji sağlar.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)