EkoYapı Dergisi - Ekolojik Yapılar ve Yerleşim Dergisi

​MarIehøj Kültür Merkezi Çatı Renovasyonu

Engebeli manzaraya uyumlu, aynı zamanda geleneksel ve modern bir form

Kopenhag Kültür Merkezine eklenen bu çatı uzantısı, Sophus Søbye Arkitekter ve WE Architecture tarafında “S” şeklinde bir rampa ile binayı diğer ünitelere bağlayacak şekilde tasarlandı. Mariehøj Kültür merkezi, Kopenhag’ın kuzeyinde yer alan banliyö bölgesine inşa edildi ve proje geçtiğimiz aylarda tamamlanıp ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.

Varolan yapıya eklenen bu alüminyum çatı, bahçe zemininden başlayarak binanın çatısına kadar yükseliyor ve binayı üzerinden geçip Ålgård kilisesine ulaşmak isteyenler için bir köprü gibi görünüyor. Bu eğik çatı önceden var olan iki binayı birbirine bağlıyor, bir yandan da yeni bir lobiye ev sahipliği ediyor.

Tasarımın amacı çevredeki engebeli manzaraya uyumlu bir form oluşturmak ve aynı zamanda kuruluşun geleneksel ve modern yüzünü yansıtmaktı. Projeyi tasarlayan mimarların da dediği gibi, bu renovasyon sayesinde kültür plazası, lobi, Mariehøj’un mükemmel ön ve arka bahçesi bir köprü yardımıyla birbirine bağlanmıştı ve bir birimden diğerine geçiş sağlıyordu.

Mariehøj Kültür merkezi, Kopenhag’ın kuzeyinde yer alan banliyö bölgesine inşa edildi ve proje geçtiğimiz aylarda tamamlanıp ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.

Eklenti çatı dizaynı, alüminyum kaplama paneller kullanılarak inşa edilmiş ve geniş ahşap merdivenler ile terasa erişim sağlanmış. Alüminyum kullanılmasının amacını ise Sophus Søbye şöyle açıklıyor, “Perfore alüminyumu tercih ettik çünkü, binanın esnek görünümünü elde etmek için en uygun materyallerden biri olduğunu keşfettik.Ayrıca, tasarıma çok çağdaş bir etki verdi. İç kısımda, alt ve üst katlardaki buluşma alanları daha koyu ahşaptan yapılma merdivenlerle birbirine bağlandı ve sade ahşap masa ve sandalyelerle dekore edildi. Ayrıca cam kaplama iç mekana gün ışığı alan büyük alanlar kazandırdı. Tavana dış cephede kullanılan dokuya benzer bir dekorasyon eklenerek uyum kazandırıldı. Binanın geri kalan önceden inşa edilmiş alanlarında da yeniden düzenlemeler ve renovasyonlar yapılarak bütünlük oluşturuldu.”

Eklenti çatı dizayni, alüminyum kaplama paneller kullanılarak inşa edilmiş ve geniş ahşap merdivenler ile terasa erişim sağlanmıştır.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)