Mercan Biyobankası İçin Tasarlanan Heykelsi Cephe

Avustralyalı stüdyo Contreras Earl Architecture, mühendislik ve sürdürülebilirlik danışmanları Arup ve Werner Sobek ile birlikte Port Douglas, Avustralya'da dünyanın ilk özel Yaşayan Mercan Biyobankası için heykelsi bir beton cephe tasarladı. Great Barrier Reef'e açılan bir kapı olarak tesis aşılanacak ve dünya çapında mercanların korunmasına adanacak.

Biyobanka Tasarımı

Bu tasarım, mimarlar tarafından “yaşayan gemi” olarak tanımlanan tek bir çatı altında dünyanın 800 tür mercanını canlı, güvende tutmayı ve beslemeyi amaçlıyor. Dünyamız iklim değişikliği nedeniyle her geçen gün daha ciddi tehditlerle karşı karşıya kalırken, bu biyoçeşitliliğin çok az enerji tüketimi ve güneş kazanımı ile optimal koşullara getirilmesini aramak bir zorunluluk haline geldi. Binanın konsepti, Great Barrier Reef'teki mercan resiflerinin biyosistemlerini hedefleyen, kendi kendine yeten ve karbon nötr olmasıdır.

Biyobanka Nedir
Kabuk Cephe Tasarımı

İklime Duyarlı ve Biyoçeşitliliği Savunan Tasarım

6830 m2'lik koruma binasının tamamı, sergi alanları, oditoryum, sınıflar, gelişmiş araştırma ve dört seviyeye entegre edilmiş laboratuvar tesislerine ev sahipliği yapacak çok işlevli bir kitap olarak tasarlandı. Heykelsi cephe, koruyucu bir şekilde saran ayırt edici radyal yüzgeçlerle sert olan, plaka mercan olarak da bilinen mantar mercanın eğrisel formundan ilham alır.

Kabuk Cephe Tasarımı Örnekleri

Yerde yakınlarda kümelenmiş dalgalı dikey ve üst üste binen beton kanatlar serisi, aşırı hava koşullarından ve olumsuz tropikal sel tehditlerinden ve diğer pek çok şeyden yeterli koruma sağlar. Yukarıya doğru kanallanan bu kanatçıklar, gerekli güneş gölgelemeyi sağlarken doğal ışığı ve havalandırmayı üst seviyelere çağırarak kıvrılır ve açılır.

Araştırma Merkezi Örnekleri

Akvaryumlar ve Aydınlatma

Giriş meydanı, akvaryum ekranları ile açık dairesel bir alana sahip teraslı bir iç tasarıma sahiptir. Bir dizi geniş merdiven, ziyaretçilerin aşağıda korumalı bir camla kaplı ıslak laboratuvar numune tanklarını görmeleri için merkezi bir gözlem platformuna sahip olan ikinci kata çıkar. Mercanların flüoresansı ve ışığın ve suyun yansımaları, bu iç salonlarda büyüleyici bir duygu ve drama oyununa girer. Dördüncü seviyeye doğru, dış yüzgeçler, doğal olarak aydınlatılmış bir sergi ve eğitim alanının ziyaretçi deneyimini vurgulamak için kademeli olarak birbirinden ayrıldı ve güvenlikli mercanların ihtişamlı manzarasını sunuyor.

Araştırma Merkezi Projeleri


Contreras Earl Architecture'ın kurucuları Monica Earl ve Rafael Contreras, denizin çeşitli derinliklerini taklit etmek için vizyonlarını iç mekânın çok seviyeli konfigürasyonlarında görselleştirdiler. Earl'ün çocukluğu, okyanusu keşfetmesi ve harikaları yaratılışı derinden etkiledi. Hırsları, çevreyi caydırmadan doğa ile simbiyotik ve tamamlayıcı bir şekilde etkileşime giren mimari ile vurdu.

Proje, mimarinin ve inşaat sektörünün doğal dünya üzerindeki etkisini dikkate alma sorumluluğunu müjdeliyor. Tasarımlarda karbon nötrlüğünü teşvik etmek artık çok önemli. Great Barrier Reef'teki Yaşayan Mercan Biyobankası, dünyanın önde gelen koruma ve eğitim tesisini tanımlamada kesinlikle sürdürülebilir sonuçlar ve sıfır karbon yaklaşımı için küresel bir ölçüt oluşturacaktır.

Bu umut, öğrenme ve şaşkınlık merkezi, projeyi çevre bilinci için bir işaret haline getirmek için boğuyor.

Proje Adı: The Living Coral Biobank
Yer: North Queensland, Avustralya
Mimarlar: Contreras Earl Architecture
Alan: 6830 metrekare


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)