Mete Mordağ, “2015 Endüstriyel Tasarım Trendleri’ni” Yorumladı

Design Turkey’de 4 İyi Tasarım Ödülü kazanan ve Turquality ihracat programının yetkili danışmanlık firmalarından Mordag Design’ın kurucusu Mete Mordağ, “2015 Endüstriyel Tasarım Trendleri’ni” yorumladı.
Endüstriyel Tasarımcı Mete Mordağ, 2015 ve sonrasında hayatımızı şekillendirecek tasarım trendleri ile ilgili olarak şunları söyledi;

“Tasarımcılar ve mühendisler kalemlerini olabildiğince az kullanmak için sürekli bir uğraş içerisindeler… Tasarım dünyası hem estetik hem fonksiyonel anlamda son derece tutarlı bir evrimleşme sürecini takip ediyor. Bu evrimleşme, milyonlarca yıldır doğanın boyun eğdiği gelişim sürecinden farklı değil. 2015’te de tasarımcılar ve mühendisler, teknolojinin ortaya koyduğu malzeme ve üretim tekniklerini sonuna kadar kullanmaya devam ederek ürünleri ve yapıları daha az malzeme ile daha işlevsel, daha dayanıklı hale getirmek için çalışacak, yeni kararlar alacak. Bu kararlar yavaş ama tutarlı bir evrimleşme süreci içerisinde akışkan formların yaygınlaşmasını gerektiriyor.


Her gün karşısına geçtiğimiz ekranlar gittikçe inceliyor, görüntünün dışındaki detayların tümü sırayla ayıklanıyor. Televizyonun oturma odasının ortasında havada asılı bir görüntüden ibaret olacağı günlere ulaştık sayılır. Aydınlatma teknolojisi, koca armatürlerden, yüzeylerin ve eşyaların içerisine entegre edilmiş minik noktalara dönüşüyor. Mutfak tezgâhında onlarca ayrı fonksiyon için bulunan onlarca gereç yerini 2 gizli robota bırakıyor.

Doğanın tasarım felsefesinin öznesi olan organik formlar, kalemini sadece mantık üzerinden hareket ettiren bir tasarımcı için bir amaçtan ziyade bir sonuçtur. Herhangi bir yapının tasarımında, bu bir köprü olsun veya bir tabure olsun, tasarımın öncelikli amaçlarından biri gerekli işlevi en az malzeme üzerinden sağlayabilmektir. Gereksiz tüm çizgileri silebildiğinizde ve kaleminizi sadece yapının ihtiyacı olan yerlerde cimriliğinizden hiç ödün vermeden kullanmayı başardığınızda iyi bir tasarıma bir adım daha yaklaşmış olursunuz.” diyen Mete Mordağ, etrafımızdaki her türlü eşyanın, aracın ve görsel detayın doğadan esinlenilmiş objelere daha çok benzemesinin oldukça pragmatik ve net sebepleri olduğunun altını çiziyor.

CİMRİ KALEMLER ENDÜSTRİYEL TASARIM TRENDLERİNİ BELİRLİYOR

Akışkan formlar, hacim/malzeme ve mukavemet/malzeme oranlarını yukarı çektiğinden teknolojinin gerektirdiği üst düzey verimliliğe belli bir noktadan sonra cevap verebilen yegâne tasarımlar oluyorlar. Bu sebeple teknolojinin, mimari ve tasarımın görsel evriminde akışkan formları talep etmesi kaçınılmazdır.”
Endüstriyel Tasarımcı Mete Mordağ etrafımızdaki problemlere gelişen teknoloji ve malzemeleri kullanarak daha akışkan, daha yalın, daha şeffaf çözümlerle karşımıza çıkıyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)