Mono Electric’in Yerli Üretim Üssü

Uluslararası bir firma olan Mono Electric, 2011 yılında Türkiye’deki fabrikasında üretime başladı. İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan fabrika, ilk etapta Cezayir’deki Mono Electric fabrikasına destek veriyor. 2012 yılında Avrupa, Afrika, Orta Doğu ve Balkanlar dahil yaklaşık 30-35 ülkeye ihracat yapmaya başlıyor. Mono Electric, 2013 yılının başında da Hadımköy’deki son modern teknoloji ile donatılmış, 14 bin metrekare kapalı alandaki yeni fabrikasına geçiyor ve 150 kişilik bir ekiple üretim faaliyetlerini buradan yürütmeye devam ediyor. Yeni fabrika ile beraber Mono Electric, iç pazara da ürün vermeye başlıyor. Yılda yaklaşık yüzde 50 – 70 arası büyüme ile 2016’nın sonunda sektörün ilk 4 büyük oyuncusu arasına girdiklerini söyleyen Mono Electric Genel Müdürü Enver Katrancı, “2023 hedefimiz, kendi sektörümüzde bir numara olmak. Türkiye’de şu anda içi pazarın yaklaşık yüzde 20’si üzerindeki bir hakimiyetimiz var. Yurt dışı pazarda da yine 36 farklı ülkeye ihracat yapıyoruz” diyor.

Mono Elektrik

Mono Electric’in diğer bir fabrikasının bulunduğu Cezayir, firmanın ihracat yaptığı en büyük pazar konumunda bulunuyor. Rusya, İran, Balkan ülkeleri, Almanya ve Türki Cumhuriyetler firmanın yoğun bir şekilde ihracat yaptığı ülkeler arasında yer alıyor.

İstanbul Hadımköy’deki fabrikanın 5 katı büyüklüğünde olan Cezayir’deki fabrikada yaklaşık 1200 kişi çalışıyor. İki fabrikanın birbirinden bağımsız şekilde üretim yaptığının altını çizen Katrancı, “Cezayir’deki fabrika tamamen Cezayir ve yakın bölgedeki Afrika pazarına hitap ediyor. Hadımköy fabrikası ise daha çok Avrupa ve Balkan ülkelerine yönelik çalışıyor” diyor.

TSE Akrediteli Bağımsız Laboratuvar

Mono Electric Hadımköy fabrikası, günlük 150 bin civarında anahtar - priz grubu üretim kapasitesine sahip ve bunun da yüzde 80’lik kısmını şu anda kullanıyor. Avrupa menşeili makinelerle üretim yapan fabrikada, Alman markası Krauss Maffei enjeksiyon makineleri ve tam otomasyonlu egzantrik makineler tercih ediliyor. Montaj bölümünde şu anda 3 tane anahtar - priz montaj otomasyon makinesi ve bunlarla akuple edilen paketleme makineleri bulunuyor. Fabrikada TSE tarafından akrediteli bağımsız bir laboratuvar da yer alıyor. Enver Katrancı, tüm ürünlerin yüzde 100 kontrolünün sağlanarak üretim yapıldığını ve son tüketiciye hızlı bir şekilde gönderildiğini söylüyor.

Mono Electric Genel Müdürü Enver Katrancı
Mono Electric Genel Müdürü Enver Katrancı

Hedef, Yerli Otomasyonla Üretim

Mono Electric’in ürün gamında 8 değişik anahtar- priz serisi olduğunu ifade eden Katrancı, ürünlerle ilgili şu bilgileri aktarıyor: “Ekonomik segmentten başlayarak lüks segmente uzanan 4 değişik ürün grubumuz var; ama 8 farklı serimiz bulunuyor. Bunların yanında yeni bir ürün olan nemli yer IP 54 ve modüler serisi de yapılıyor. Şu an tasarımları bitti, kalıplama aşamasında. Yılın ikinci yarısında üretimine başlanacak. Bunun yanında grup prizler de var. Türkiye’de en çok çeşide sahip grup prizlerini Mono Electric üretiyor. Bu ürünlerin yanı sıra aksesuar grupları dediğimiz, konutlarda kullanılan fişler, prizler ve seyyar tip ürünler de mevcut. Sigorta kutusu da üretiyoruz. Yakın zamanda panel ve LED aydınlatmaların üretimini de devreye alacağız.” Son teknoloji ile üretilen ve TSE aşamasında olan şalt ürün grubunu da Türkiye’de satmaya hazırlanan Mono Electric, 5 yıl içerisinde tamamen yerli otomasyonla şalt üretimi yapmayı hedefliyor. Firma, bu yeni ürünlerin yanı sıra mevcut olan makine parkına ilave olarak 8 enjeksiyon, 4 tane de otomasyon makinesi almayı planlıyor.

Yerli Otomasyonla Üretim

Özellikli ve Avantajlı Ürünler

Katrancı, Mono Electric’in bazı farklılıklarından dolayı sektörde ayrı bir konumda olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Sigorta kapaklarında kırılmaz kapak kullanıyoruz. Tüm ürünlerimiz ‘halogen free’ özellikli olup, grup priz ürünlerinin de içi ve dışı yanmaz malzemeden üretiliyor. 8 farklı ürün gamımızın içinde tek mekanizma ve kapakla 8 farklı çerçeve kombinasyonu yapılabiliyor. Bu da bize artı bir avantaj sağlıyor. Tek mekanizma olması nedeniyle hem üretim hem de bayilerimiz için avantaj sağlıyor. Böylelikle bayilerimiz çok az miktarda stok tutarak, değişik ürün yelpazesini müşterilerine sunma imkanı oluyor. Alternatif seçenek olarak da sunabiliyor.” Mono Electric, ürünlerini kişileştirmek isteyen kullanıcıları için de farklı renklerde ürün üretiyor. Ürünlerin üzerine lazerle kişi ya da proje ismi yazdıran Mono Electric, bu hizmeti için ekstra bir ücret de talep etmiyor.

Firma, Türkiye’deki satışlarını bölge ya da şehir bazlı çalışan 40 bayisi üzerinden yapıyor, fabrikadan direkt satış hizmeti sunmuyor.

Yapı Haberleri



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)