Oregon State Üniversitesi Binası’nın Hedefi Sıfır Enerji Tüketimi

Seattle merkezli SRG Partnership, Oregon State Üniversitesi Cascades Kampüsü bünyesine dâhil edilecek Edward J. Ray Hall binasının tasarımlarını açıkladı. 

OSU – Cascades Kampüsü’nün sürdürülebilirlik konusundaki kararlılığını göstermek amacıyla tasarlanan Edward J. Ray Hall, gelecekteki binaların ölçeklenebilir ve adapte edilebilir bir prototipi olarak hizmet verecek. Sıfır enerji tüketimine ek olarak, daha küçük bir karbon izi için bölgeden temin edilen kerestelerden inşa edilecek. 4.650 metrekarelik bina, üniversitenin gelecekteki büyüme planları için bünyesine dâhil ettiği geri kazanılmış 46 dönümlük sünger taşı madenindeki ilk kampüs yapısı olacak.

İç ve dış mekanlarda kereste kullanılarak inşa edilen Edward J. Ray Hall, bilim, teknoloji, mühendislik, sanat ve matematik (STEAM) öğrenim dallarında yeni bir öğrenci merkezi olarak sıcak ve samimi bir ortam sunacak. Sustainable Northwest’ten gelen sedir ağacı, bölgenin düşük karbonlu kerestelerinden yapılan yapıyı kaplayacak. Sedirden yapılan iç mekânlar ise açıkta bırakılacak ve ilave ahşap yüzeyler ile tamamlanacak. Geniş camlar iç mekana doğal ışık akışını sağlayacak ve ormanlık dış alan ile ahşap binanın görsel uyumunu güçlendirecek.  

Pojenin mimarları şunları söylüyor:"Bina, çeşitli eğitim etkinliklerini ve işlevlerini destekleyecek, disiplinler arası işbirliğini teşvik edecek ve sosyal eşitlik ve sürdürülebilirliği somutlaştıracak yeni bir akademik ortam türü tanımlamaya odaklanan bir prototip oluşturma süreciyle tasarlandı. Konsept proje amaç ve hedeflerinden üretilen çoklu faaliyet tabanlı alan tipolojilerini organize etmek için modüler bir örgü ile eşleştirilmiş esnek bir teknoloji merkezinden faydalanıyor.”

Optimum güneş enerjisi için doğu batı yönünde konumlandırılan Edward J. Ray Hall, geri kazanılmış sünger taşı madeninin doğusunda dik alanda inşa edilecek ve gelecekteki batı kampüs ile ilerideki dağların panoramik manzarasına sahip olacak. Solar paneller binanın geniş çatı alanında yer alacak. Bu geniş çatı alanı aynı zamanda iç mekânları istenmeyen güneş enerjisinden de koruyacak. Dikey gölgeleme cihazları da iç mekânlara doğrudan gelen ve göz kamaştıran ışığın azaltılmasına yardımcı olacak.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)