Paris İklim Değişikliği Zirvesi’ne Arçelik Katkısı

Arçelik A.Ş., ‘Dünyaya Saygılı, Dünyada Saygın’ vizyonundan hareketle iklim değişikliği etkilerinin azaltılmasına yönelik global girişimlere destek vermeye devam ediyor. Paris’te düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi - 21. Taraflar Konferansı kapsamında Arçelik, 7 Aralık Enerji Günü Etkinliği’ndeki iki ayrı panelde ülkemizin beyaz eşya sektörünü temsil etti.

200’e yakın ülke, 30 Kasım – 11 Aralık 2015 tarihleri arasında küresel sera gazı emisyonlarının azaltılması ve iklim değişikliği tehdidini önleme amacıyla, yeni bir küresel anlaşmayı görüşmek üzere, Paris’te gerçekleşen İklim Zirvesi’nde (COP21) bir araya geldi.


İklim değişikliği ile mücadeleye desteğini istikrarlı bir şekilde sürdüren Arçelik, 7 Aralık’ta düzenlenen Enerji Günü etkinliğinde, Türkiye’den beyaz eşya sektörünü temsil eden tek şirket oldu.

Ragıp Balcıoğlu: “İklim değişikliğiyle mücadelede şirketlere önemli görevler düşüyor. En yüksek enerji verimliliğine sahip ürünleri geliştirmek için Ar-Ge ve inovasyona kesintisiz yatırım yapıyoruz.”

Birleşmiş Milletler ve Dünya Bankası’nın ortak girişimi Sustainable Energy for All (SE4All - Herkes için Sürdürülebilir Enerji) tarafından düzenlenen, “Yakıt Verimliliği ve Elektrikli Ev Aletleri” alanındaki girişimleri ele alan (Focus on initiatives - Fuel Efficiency and Appliances) panelde konuşan Arçelik A.Ş. Uluslararası Satışlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ragıp Balcıoğlu “İklim değişikliği ile mücadele ve küresel sıcaklığın 2 derecenin altında tutulması hedefine ulaşmak için iş dünyasına, şirketlere önemli sorumluluklar düşüyor” dedi.

Balcıoğlu, tüm süreçlerinde inovasyon ve verimlilik odağıyla hareket eden Arçelik’in, karbon emisyonlarının azaltılması yönündeki öncü çalışmaları ve enerji verimli ürünleri hakkında bilgi verdi. Özellikle gelişmekte olan pazarlarda enerji verimliliğinin yaygınlaşması için kamu ve sivil toplum kuruluşları ile yürüttükleri işbirliklerinden söz etti.

Balcıoğlu “2030 yılında enerji talebinin %50, su talebinin ise %40 artması öngörülüyor. Dünya nüfusu ve şehirleşme oranlarındaki büyümeye paralel, elektrikli ev aletleri pazarının da büyümesi bekleniyor. Bu büyümenin, özelikle de ağırlıklı üretim faaliyetlerimizin bulunduğu OECD üyesi olmayan, gelişmekte olan pazarlardan kaynaklanacağı tahmin ediliyor.” dedi.

Karbon salınımını azaltmada en etkili yolun %57‘lik katkısıyla, enerji verimliliğinden geçtiğini hatırlatan Balcıoğlu, “Elektrikli ev aletlerinin tüm yaşam döngüsü dikkate alındığında, çevreye etkilerinin %95’i kullanım safhasında gerçekleşiyor. Bu bilinçle, en yüksek enerji verimliliğine sahip ürünleri geliştirmek için sürekli olarak Ar-Ge ve inovasyona yatırım yapıyoruz” dedi. Ayrıca, dünya çapında enerji verimli ürünlerin kullanımının artması için, bu alandaki teşvik mekanizmalarının çok önemli olduğunun altını çizdi.

“Enerji verimliliğinin ve düşük karbon çözümlerinin yaygınlaşması, ancak küresel ortaklıklarla ve iyi tasarlanmış politikalarla mümkün.”

Arçelik’in yalnızca ürünleriyle değil, aynı zamanda uluslararası taahhütleriyle, enerji verimli uygulamaları teşvik etmek için çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Balcıoğlu: “Gelişmekte olan pazarlarda ilgili düzenleyici kurumlarla işbirliği yaparak, standartların ve yönetmeliklerin oluşturulmasını ve yeni teknolojilerin uygulanmasını teşvik ediyoruz. Defy markasının 2011 yılında bünyemize katılmasıyla birlikte, yaptığımız yatırımların sonucunda, Güney Afrika’da satılan buzdolaplarımızın enerji verimliliği ortalaması %50’nin üzerinde arttı. Buzdolaplarımızın ortalama enerji seviyesini “E” den “A” ya yükselttik, yeni A++ ürünlerimizi de pazara sunmaya devam ediyoruz” dedi.

Fatih Özkadı: “Arçelik 20 yıldır geliştirmekte olduğu enerji verimli ürünleriyle, pazarın önemli oyuncuları arasında yer alıyor”.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) ve Küresel Çevre Fonu (GEF)’in Verimlilik İçin Birlik(United for Efficiency – U4E) girişimi tarafından düzenlenen “Enerji Verimliliği: Ezber Bozan” (Energy Efficiency: The Game Changer - Interactive Energy Efficiency Accelerator) panelinde konuşan Arçelik A.Ş. Sürdürülebilirlik ve Resmi İlişkiler Direktörü Fatih Özkadı şunları ifade etti:

“Arçelik, 20 yıldır geliştirmekte olduğu enerji verimli ürünleriyle, pazarın önemli oyuncularından biri. Gelişmekte olan ülkelerde buzdolabı kullanımının 2030 yılına kadar iki katından fazla artış göstermesi bekleniyor. Bu durum, hem birim sera gazı azaltımı hem de elektrik faturalarında tasarruf anlamında önemli bir fırsat oluşturuyor. Güney Afrika ve Tayland’da UNEP’in ‘Enerji Verimli Cihazlar ve Ekipmanlar için Küresel Ortaklık Programı’nda yer almaktan ve enerji verimli ürünlere geçiş sürecinde teknik uzmanlığımızı paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyoruz”.

2011 yılında “2°C Climate Communique”i (İklim için Acil Eylem Çağrısı Bildirisi) imzalayan ilk şirketlerden biri olan Arçelik, “İklim Değişikliği için Kurumsal Liderler Ağı İklim Platformu’nun kurucu üyeliğini ve sözcülüğünü yaptı. Türkiye’yi Birleşmiş Milletler’in İklim Değişikliği Konferanslarında temsil etmeye devam eden Şirket, Paris’teki COP21 İklim Zirvesi’ne katılımıyla, yeni evrensel iklim anlaşmasına taahhüdünü bir kez daha gösterdi.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)