Petroldeki Düşüş Türkiye'yi Nasıl Etkileyecek?

"Dünyada özellikle kaya petrolünden kaynaklanan petrol arzı bolluğuna karşın enerji talebinde azalma
fiyatlarda gerilemeye neden oluyor”

Yeni yılla tekrar düşüş eğilimi gösteren petrol fiyatlarındaki bu değişimden olumlu etkilenecek ülkelerden birinin Türkiye olduğu ifade edilirken, özellikle yaz aylarına kadar doğalgaz ve petrol fiyatlarında ciddi indirim görüleceği ancak bu indirimin çevreyeetkilerinin oldukça olumsuz olacağı kaydedildi.

Yeni yılla tekrar düşüş eğilimi gösteren petrol fiyatlarındaki bu değişimden olumlu etkilenecek ülkelerden birinin Türkiye olduğu ifade edilirken, özellikle yaz aylarına kadar doğalgaz ve petrol fiyatlarında önemli indirim görüleceği ancak bu indirimin çevreye etkilerinin oldukça olumsuz olacağı kaydedildi. Geçtiğimiz yıl petrol fiyatlarının dünyada yaklaşık yüzde 48’lik bir düşüş gösterdiğini bildiren Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Başkanı ve Adnan Menderes Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Etem Karakaya, yeni yılda da petrol fiyatlarındaki düşüşün devam ettiğini belirtti.


“Petrolün yüzde 93’ünü, doğalgazın ise yüzde 98’ini ithal eden Türkiye, petroldeki düşüşlerden pozitif
etkilenen ülkelerden olacak”

Tüm dünyanın gözünün petrol fiyatlarında olduğunu ifade eden Karakaya, “Dünyada özellikle kaya gazı devriminden kaynaklanan çok ciddi petrol arzı bolluğu var. Aynı zamanda Çin ekonomisinde yavaşlama, Avrupa ve Japonya’daki resesyon sonucu enerji talebinde azalma olması fiyatların düşmesine neden oluyor. Önümüzdeki dönemde de petrol fiyatlarının bir miktar daha düşeceğini söyleyebiliriz” dedi.

Düşüş Türkiye’ye olumlu yansıdı

Dünyada yaşanan bu duruma karşın petrolün yaklaşık yüzde 93’ünü, doğalgazın ise yüzde 98’ini ithal eden Türkiye’nin olağanüstü bir durum olmadıkça düşüşten en karlı çıkan ülkelerden olacağını vurgulayan Karakaya, “Petroldeki bu düşüş, enflasyonu da düşürecektir. Türkiye’de enflasyonunun gerileyeceği bir ortam yaratan enerji fiyatlarındaki düşüş, yılardır büyük sorun olan cari açığa da çözüm olacak. Türkiye’de cari açığın en önemli nedeni enerji ithalatı ve enerjiye ödediğimiz fiyatlar. Şuan doğalgaz fiyatlarında çok fazla düşüş yok ancak Haziran’a kadar ülkemizde ciddi bir indirim görülebilir” ifadelerini kullandı.
Petrol fiyatlarındaki düşüşün önümüzdeki dönemde akaryakıt ve LPG’de önemli düşüşlere neden olacağını belirten Karakaya, daha ucuza akaryakıt alacak tüm vatandaşların lehine olan bu yeni dönemde hava yolu ve lojistik şirketleri, otomotiv, tarım, inşaat, kimya, tekstil gibi sektörlere de büyük maliyet avantajı sağlayacağını bildirdi.

“Vatandaşlara olduğu kadar petrolü havayolu ve lojistik sektörü, otomotiv, tarım, inşaat, kimya,
tekstil gibi sektörlere de avantaj sağlayacak petroldeki düşüşün çevreye etkisi ise olumsuz olacak. Bu
nedenle seragazı azaltma noktasında uluslararası camianın geliştireceği politikalar önem kazanıyor”

Karakaya, bunca avantajı olan petroldeki düşüşün yaşamımızı sürdürmede en önemli unsur olan çevre ve küresel ısınma konusunda ise ne yazık ki olumsuz sonuçlar doğuracağına işaret ederek, şunları söyledi:
“Petrol fiyatlarındaki düşüşün ekonomik etkilerini konuşuyoruz ama bu düşüş küresel ısınmayı önleme ve karbondioksit emisyonlarının azaltılması açısından hayata geçirilen politikalar noktasında çok ciddi zorluklar çıkaracaktır. Çünkü ucuzlayan petrol fiyatı ve buna bağlı olarak ucuzlayacak olan doğalgaz fiyatları daha fazla fosil yakıt kullanılması anlamına geliyor. Petrol fiyatlarının ucuzlamasıyla beraber artık vatandaşlar daha fazla kilometre yapacak, daha fazla enerji kullanan yüksek motorlu araçlardan satın alacak. Bu da iklim değişikliğine neden olan karbondioksit salımının daha da artışına yol açacak. Diğer bir olumsuzluk ise, ucuzlayan fosil yakıtlar karşısında henüz gelişim aşamasında olan yenilenebilir enerjiye yatırım ciddi şekilde azalma gösterecektir. ”

Bu noktada sera gazı azaltımı konusunda uluslararası camianın geliştireceği politikaların önem kazanacağını bildiren Karakaya, Organizasyon Komite Başkanı olduğu 2-3 Nisan 2015 tarihleri arasında ikincisi düzenlenecek İstanbul Karbon Zirvesi’nde enerji fiyatlarının düşük kalacağı yeni dönemde, enerji vergisi, emisyon ticareti veya karbon vergisi uygulamasıyla enerji fiyatlarının azalışının durdurulması, devletlerin elde edilen bu ilave gelirle yenilenebilir enerji teknolojilerine destek sağlayıp sağlamayacağı konusunun detaylı olarak konuşulacağını bildirdi.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)