​Suyu Depolamada Çözüm Yerin Altında

SFR SU TEKNOLOJİLERİ
ATİLLA KİRSAN

Sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda hizmet veren kurumumuzun merkez binasına LEED belgesini almamızın amacı; hem yaptıklarımızın resmi bir kurum tarafından doğrulandığını ispat etmek hem de çalışan arkadaşlarımıza daha sağlıklı bir binada çalışma imkanı tanımak…

Öncelikle, kurumunuz, sunduğunuz çözümler ve ürünleriniz hakkında kısaca bilgi alabilir miyiz?

SFR Su Teknolojileri A.Ş. yurt dışında uzun yıllardır faaliyet gösteren, makine imalatı ve komple tesis kurulumunun yanı sıra endüstriyel, ticari ve sportif amaçlı plastik ürünler ve yer altı plastik su depoları sektöründe Avrupa’nın lider şirketlerden olan iki yabancı firmanın güç birliği ile 2010 yılında Bursa’da kuruldu.

Uzmanlık alanı; yer altı içme, kullanma ve atık su depolama, yağmur suyu toplama ve küçük veya büyük arıtma tesisleri projelendirme ve kurulumunu gerçekleştirmek. Şirketimizin %75 hissesi Lüksemburg menşeli lojistik ve yatırım şirketi olan İncovest, %25 hissesi ise Alman menşeli Plastik ve Makine üreticisi Rikutec şirketlerine ait.

SFR olarak, yer altı su deposu ve fosseptik deposu kurulumu, buna ilave olarak banyolardan veya tuvaletlerden gelen gri suyun arıtılarak belli alanlarda kullanımını sağlayan paket arıtma sistemleri, ayrıca yağmur suyu biriktirme sistemleri hizmetlerini sunuyoruz.

Hayat kaynağımız olan suyun doğru kullanımı kadar doğru depolanması da çok önemli. Peki suyun depolanması konusundaki çözümleriniz nelerdir?

Hijyenik, gıda şartnamelerine uygun, uzun ömürlü polietilenden mamul depolarımız içme suyunun sorunsuz alarak saklanabilmesini sağlıyor. Depolarımızda dışarıdan içeriye, içeriden dışarıya sızma tehlikesi yoktur. Depreme dayanıklıdır. Koku yapmaz, yosun tutmaz. Sağlam, darbeye mukavim, seri üretim mantığı ile özel ihtiyaca göre tasarımlanmış 4 kişilik evlerden büyük sitelere kadar geniş bir yelpazeye hitap eden SFR Atık Su Arıtma Sistemlerini, ihtiyaca uygun boyutlarda ve çeşitli aksesuar ile donatılıp müşterilerimizin hizmetine sunmaktayız.

Ülkemizde kişi başına düşen su miktarı 1.500 m³/yıldır. 20 yıl içinde nüfusumuzun 87 milyona çıkacağı düşünülürse bu rakamın 1.042 m³/yıl’a düşeceği ve su fakiri ülkeler arasına katılacağımız öngörülmektedir.

Özellikle yer altı suyu depolama ve yağmur suyu toplama önem arzeden konulardan biri. Bu bağlamda yaptığınız çalışmalar neler?

Ülkemizde kişi başına düşen su miktarı 1.500 m³/yıldır. 20 yıl içinde nüfusumuzun 87 milyona çıkacağı düşünülürse bu rakamın 1.042 m³/yıl’a düşeceği ve su fakiri ülkeler arasına katılacağımız öngörülmektedir. Suyun bu denli önem arz ettiği günümüzde düşen yağmur sularının sadece %30’unun yer altı sularına katıldığı ve faydalanılamayan yağmur suyu miktarının çok büyük olduğu, son derece çarpıcı bir gerçektir. Su fiyatlarının da suyun önemi doğrultusunda artış gösterdiği düşünülecek olursa, yağmur suyunun toplanıp depolanması ve değerlendirilmesi hem çevre ve su kaynakları bakımından hem de ekonomik kazanım açısından fevkalade etkin yöntemdir.

Yağmur suyu başta çatılar olmak üzere, otopark gibi açık alanlar, yollar ve bina/duvar çevresindeki drenaj borularından toplanabilir. Toplanan yağmur suyu borularla yağmur suyu filtresine yönlendirilir ve filtrelenen su depoya alınır. Filtre edilmiş yağmur suyu, çamaşır makinesi, WC rezervuarı, temizlik işleri, araç yıkama, bahçe sulama gibi amaçlarla kullanılabilir.

Evsel arıtma sistemleriniz, uygulama alanları ve özelliklerinden bahsedebilir misiniz?

Evsel atık suyun depolandığı foseptik çukurları birçok sorunu da beraberinde getirmekteydi. Bu su, ihtiva ettiği asidik ve bazik bileşenler nedeniyle zamanla depolandığı yeri eritmekte ve kirli suyu sızdırarak yer altı sularına karışmasına neden oluyor dahası ansızın çökebilen bu çukurlar mal ve can kaybına dahi yol açabiliyordu. Eskinin foseptik çukurları, yerini çağdaş teknoloji ürünü %100 sızdırmaz AT 204 foseptik tanklarına bırakıyor. Hiç bir yalıtıma gerek duymadan yer altına gömülebilen AT-204’ler, silindirik yapıları ve pürüzsüz iç yüzeyleri sayesinde kolay ve etkin şekilde boşaltılabilir. Sit ve mesire alanları ya da su havzaları gibi betonarme yapımının yasak olduğu yerlerde, deniz seviyesine yakın olup tuzlu su ihtiva eden zeminlerde rahatlıkla kullanılabilen; şantiye gibi geçici uygulamalar sonrasında yerinden çıkartılıp başka bölgelere taşınabilen, toprak altının serin ortamında koku oluşumunu minimize etmekte, kış şartlarında dahi bir günde yerine konulabilen yepyeni ve kalıcı bir foseptik veya terfi tankı çözümlerimiz ile

Son olarak, bu sayımızda yer verdiğimiz AVM projelerine yönelik çözüm ve uygulamalarınızdan bahsedebilir misiniz?

Yağmur suyu hasatı ve kuyu suyu sistemleri ile kendi suyunu temin eden, bu suyu, havuz, araba yıkama, yangın suyu, kullanım suyu olarak kullanabilme olanağı sağlayan sistemler sunmaktayız ve bu sistemler özellikle tüketimin yoğun olduğu Alışveriş Merkezleri için çok uygun. AVM’lerin yemek yeme alanlarında bulunan lokanta ve kafeteryalar için atık sularını kendi alanlarında arıtmalarını sağlayan özellikle yağ ayırıcı olarak adlandırdığımız tezgah altı ürünler mevcut.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)