Trump Cadde Bütün, Parçalarının Toplamından Fazladır

Mimari Proje Ekibi: Jonas Kirsch, Derya Arpaç, Tahsin İnanıcı, Gökşen Güngör
Peyzaj Projesi: Global Architectural Development (GAD)
Proje Tipi: Alışveriş Merkezi
Proje Başlangıç Yılı: 2013
Proje Bitiş Yılı: 2013
İnşaat Başlangıç Yılı: 2013
İnşaat Bitiş Yılı: 2014
Arsa Alanı: 2.100 m2
Toplam İnşaat Alanı: 1.040 m2
Fotoğraf: Alp Eren

Projelendirilmesi 2013’de, inşası ise bu yıl içinde biten Global Architectural Development-GAD imzalı Trump Cadde, hem dahil hem de komşu olduğu ticari faaliyetin yoğun bölgesinin asıl mimari doğası olan yüksek bina ve gökdelenler arasında, iki katlı ve yeşil değerlerin göz önünde bulundurulduğu yapısı ile dikkat çekerken bir yandan da şehircilik ve çevre işleyişi açısından yaratıcı bir alternatif sunuyor.

Modüler ve tek tipçi şehir alanlarının sınırlarını zorlayan proje; açık, yarı açık ve kapalı mekanların akıllı kullanımı ile alışılagelmiş konteyner mimarisinin de dışına çıkıyor. Pazar ve agora benzeri bir iç plan ile hareket kazandırılan Trump Cadde, tertip ve düzen açısından kutu içi yerleştirme yapılan bir dosyalama sistemi kadar titiz.

Sürdürülebilirlik ve geri dönüşüm prensiplerini benimseyen konteyner merkezli mimari tip, İstanbul’un kilit noktalarından Mecidiyeköy’de, farklı ve aslında eğlenceli bir örnek aracılığıyla tecrübe ediliyor.

Gestaltçı bir yaklaşımla, bütün parçalarının toplamından fazladır dercesine işlevsellik kazandırılmış olan proje, sistem itibariyle taze ve atık suyun, elektriğin ve iklimlendirme sistemlerinin tam olarak ihtiyaç duyulan noktaya ulaştırıldığı bir alt yapıya sahip.

Bireysel modülleri ve esnekliğe sahip tasarımı ile 15’ten 90 m2’ye kadar değişen farklı modelleri birleştiriyor. Mekanın doğru ve esnek kullanımını en üst düzeye çıkartmak adına, mevsim uygunluğu yakalandığı durumlarda konteynerlerin duvar ve tavan alanları açılabiliyor. Böylelikle yaz döneminde güneş ışığı kullanım oranı arttırılırken soğuk dönemlerde kapalı hale getirilen alanlar ısıtma sistemi sayesinde yaşamaya uygun bir formata sahip oluyor. Mal sevkiyatı sırasında bir tampon bölge görevi de gören gizli hizmet koridoru aynı zamanda servis asansörü aracılığıyla mağaza/restoran olarak kullanılan konteynerleri zeminde yer alan depo bölgelerine bağlıyor.

Proje, sistem itibariyle taze ve atık suyun, elektriğin ve iklimlendirme sistemlerinin tam olarak ihtiyaç duyulan noktaya ulaştırıldığı bir alt yapıya sahip.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)