Türkiye'nin Canı Hibe Programı

Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye, biyolojik çeşitliliğin korunması amacıyla yürüttüğü Türkiye'nin Canı Hibe Programı'nda, üçüncü dönem proje başvurularını almaya başladı.

WWF-Türkiye'den yapılan açıklamaya göre, vakfın 2011'de başlattığı Hibe Programı, Türkiye'nin biyoçeşitliliğinin korunması için çalışan yerel sivil toplum kuruluşlarının projelerine destek sağlamayı amaçlıyor.

22 Mayıs Dünya Biyoçeşitlilik Günü'nde yapılan üçüncü hibe çağrısıyla, tehdit altındaki türleri ve onların yaşam alanlarını korumayı amaçlayan projelere hem maddi hem de bilimsel veya teknik destek veriliyor.

Trabzon Ağaçbaşı Yaylası (II.Hibe Programı kapsamında koruma altına alındı.)

Trabzon Ağaçbaşı Yaylası, Turba Bataklığı ( II.Hibe Programı kapsamında koruma altına alındı.)

Türkiye'nin Canı Hibe Programı sayesinde, yerelde biyoçeşitliliğin korunması için çalışan sivil toplum kuruluşları güçlendiriliyor, türlerin doğal ortamlarında yaşamlarına devam etmesi gibi doğa korumanın önemli ilkelerinden biri hayata geçiriliyor. Açıklamada görüşlerine yer verilen WWF-Türkiye Doğa Koruma Direktörü Dr. Sedat Kalem, Türkiye'nin çok zengin bir biyolojik mirasa sahip olduğunu ancak bu zenginliğin korunması gerektiğini belirtti. Uluslararası Doğa Koruma Birliğinin (IUCN) tehdit altındaki türleri gösteren "kırmızı listesi"nde bugün itibarıyla Türkiye'den 388 türün yer aldığını vurgulayan Kalem, şunları kaydetti: "Bu yüzden de türlerin doğal yaşam alanlarında ciddi bir bilgi birikimiyle uzun vadeli çalışmalar yürütmeliyiz. Doğa koruma adına ülkemizin dört köşesine ulaşabilmek için Türkiye'nin Canı Hibe Programı ile yerelde koruma çalışmaları yürüten kuruluşları her anlamda güçlendiriyoruz. Onlar da bölgelerindeki türleri kendi yaşam alanlarında koruyacak projeleri hayata geçiriyor. 

Telli Turna, Muş ( II.Hibe Programı kapsamında koruma altına alındı.)

Örneğin, Hatay'daki dağ ceylanlarının sayısının artmasında yerel girişimleri destekleyen programımızın önemli katkıları oldu. Trabzon Ağaçbaşı Yaylası'ndaki turbalıklar koruma altına alındı. Böylece kalıcı başarılara imza atıyoruz. "Hibe ProgramıTürkiye'nin Canı Kampanyası'nda biriken bağışlardan bir hibe fonu oluşturuluyor. Bu fon ile Türkiye'de doğa koruma alanında faaliyet gösteren yerel sivil toplum kuruluşlarının projelerine hibe desteği sağlanıyor.

Tepeli Pelikan, Söke, Didim ( II.Hibe Programı kapsamında koruma altına alındı.)

Son başvuru tarihine kadar gönderilen projeler, ön elemeden geçirildikten sonra konularında uzman isimlerden oluşan Türkiye'nin Canı Seçici Kurulu'na iletiliyor. Kurul, başvuruları ihtiyaç, katılımcılık, uygulanabilirlik, sürdürülebilirlik ve kalıcılık gibi kıstaslar kapsamında değerlendiriyor. Türkiye'nin Canı Seçici Kurulu'nda, çevre alanında çalışan akademisyenlerle, iş ve sanat dünyasından katılımcılar bulunuyor.Hibe programına başvurmak için "turkiyenincani.org" adresinden bilgi alınabiliyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)