Türkiye’nin İlk Solar Çatı Çalıştayı Zorlu Enerji Desteğiyle Ankara’da

Güneş enerjisi yatırımlarının hızlı bir şekilde canlanması için en önemli etkenlerden biri olarak gösterilen çatı uygulamaları, Zorlu Enerji sponsorluğunda Ankara’da düzenlenen Solar Çatı Çalıştayı’nda masaya yatırıldı. Sektörün ilk Solar Çatı Çalıştayı’nda açılış konuşmasını yapan Zorlu Enerji Genel Müdür Yardımcısı Yağmur Özdemir, “En pahalı enerji kullanılmayan enerjidir. 

Türkiye’de şu anda maalesef güneş enerjimizden yeterince yararlanamıyoruz. Zorlu Enerji olarak portföyümüzün önemli bir bölümünü güneşe yönlendirdik. Büyük-küçük tüm yatırımların önünün açılması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Zorlu Enerji sponsorluğunda düzenlenen Türkiye’nin ilk Solar Çatı Çalıştayı, Solarbaba Güneş Enerjisi Platformu tarafından 11 Ekim Salı günü Ankara’da düzenlendi. Sektörün önde gelen şirketleri ile konuyla ilgili uzman paydaşların katılım gösterdiği çalıştayda, güneş enerjisinde en önemli büyüme alanlarından biri olarak görülen çatı uygulamaları tüm yönleriyle ele alındı. 

Tüm gün süren dört oturumda konuşan uzmanlar, yenilenebilir enerji alanında önemli bir gelişim kaydeden ülkemizde, güneş enerjisi alanında henüz istenen ve beklenen seviyeye ulaşılmadığı, güneş enerjisi yatırımlarını geliştirecek en önemli uygulamaların başında ise çatı sistemlerinin geldiğini vurguladı. Evsel-ticari ve sanayi tipi çatı üstü güneş elektriği uygulamalarının önündeki engel ve teşviklerin değerlendirildiği çalıştayda, pazarın yüzde 50-70’ini çatıdan sağlayan güneş yatırımlarıyla dikkat çeken Hollanda, ABD ve Almanya’daki uygulamalarla ülkemizdekiler arasında karşılaştırmalar yapıldı.

“Büyük-küçük tüm yatırımların önü açılmalı” 

Konferansın açılış konuşmacıları arasında yer alan Yağmur Özdemir, “En pahalı enerji kullanılmayan enerjidir. Türkiye’de şu anda maalesef güneş enerjimizi yeterince kullanamıyoruz. Zorlu Enerji olarak portföyümüzün önemli bir bölümünü güneşe yönlendirdik. Büyük-küçük tüm yatırımların önünün açılması gerektiğini düşünüyoruz. Büyük yatırımlar, küçük yatırımların önünün açılması için yapılır; küçük yatırımın önünün kesilmemesi gerektiğini, her boyutta yatırımın yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca tarifelerin düşürülüp, teşvik sürelerinin uzatılmasının da sektörün geleceği için alternatif bir seçenek olabileceğini hatırlatmak isterim” sözleriyle pazarın büyümesinin önemine vurgu yaptı.

Türkiye’de güneş enerjisi maliyetleri 2030 yılına kadar %50’den fazla düşecek

Zorlu Enerji’nin, BNEF (Bloomberg New Energy Finance) iş birliği ile hazırladığı “Güneş Enerjisi Raporu” Türkiye’nin güneş enerjisi ile ilgili potansiyeline ışık tutuyor. Rapora göre Türkiye, 93 GW güneş enerjisi potansiyeli ile Avrupa’da hali hazırda nüfusuna göre en düşük kapasiteye sahip olan ülkelerden biri. Türkiye’nin 2023 yılı için “Ulusal Yenilenebilir Enerji Eylem Planı”nda ortaya konulan 5GW’lık kurulu güç kapasitesi hedefi bulunuyor. Dünyada 2014’te elektrik üretimi içerisinde yaklaşık %2 paya sahip olan güneş enerjisinin, 2040 yılında %26’ya ulaşması beklenirken; Türkiye’de de güneş enerjisi kaynaklı elektrik maliyetlerinin 2030 yılına kadar %50’den fazla düşüş göstermesi bekleniyor. BNEF’in yaptığı projeksiyon Türkiye’nin 2023 güneş enerjisi hedefine, öngörülen tarihten önce ulaşılabileceğini gösteriyor.

“Güneş Enerjisi Raporu”, çalıştay sonuçları ile birlikte, aralarında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, EPDK, TEDAŞ gibi karar verici kamu kuruluşları başta olmak üzere sektörün birçok kilit paydaşıyla paylaşılacak.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)