Yeşil Çatılar Şiddetli Yağmur ve Ani Sel Baskınlarını Etkisini Azaltıyor

Küresel ısınmaya bağlı olarak artan şiddetli yağışlar, özellikle büyük şehirlerde ani su baskınları ve sellere yol açıyor. Uzmanlar, küresel ısınmanın olumsuz etkilerine karşı şehirlerde bitkilendirilmiş çatıların yaygınlaştırılmasını öneriyor. Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Baştanoğlu, yeşil çatı uygulamalarının Türkiye ve dünya genelinde son dönemde artmaya başladığını belirterek, “Bitkilendirilmiş çatılar, çatı yüzeyine düşen yağmur suyunun cadde ve kanalizasyona tahliyesini bir saate kadar geciktiriyor. Yeşil çatılarla şehir sellerini önemli ölçüde önleyebiliriz. Ayrıca enerji tasarrufuna katkı sağlar, oksijen üretimini artırır, yapının yalıtım ömrünü artırır, canlılar için yaşam alanı oluşturabiliriz” dedi.

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Baştanoğlu, son dönemde artan şiddetli yağmur ve ani sel baskınlarının şehirlerde önemli zarar ve kayıplara yol açtığını hatırlatarak, bitkilendirilmiş (yeşil) çatı uygulamalarının bu sorunun etkisini azalttığını söyledi.

Sonbahar ve kış aylarıyla birlikte yağışların artacağını belirten Baştanoğlu, yaygınlaşmaya başlayan bitkilendirilmiş çatı uygulamalarının ani sel oluşumu, ısı adaları ve küresel ısınma gibi tehlikelere karşı önleyici etkiye sahip olduğunu vurguladı.

Bilim insanları ve uzmanların küresel ısınmanın olumsuz etkilerine karşı şehirlerde bitkilendirilmiş çatıların yaygınlaşmasını önerdiğini de söyleyen Baştanoğlu, şöyle konuştu:

“Bitkilendirilmiş çatı uygulamaları, çatı yüzeyine düşen yağmur suyunun cadde ve kanalizasyona tahliyesini bir saate kadar geciktirebiliyor. Bu da şehir sellerini önemli ölçüde azaltır. Yeşil çatıların yaygınlaşması, günümüz için hayati bir öneme sahip. Yeşil çatılarla her geçen gün artan şehir sellerinin etkisini azaltabiliriz.”

Enerji tasarrufu ve yalıtıma da katkı sağlıyor

Baştanoğlu, bitkilendirilmiş çatıların ani sel riskini azaltmanın yanı sıra birçok çevresel fayda daha sağladığını belirterek, yeşil çatıların faydalarını şöyle sıraladı:

 Yalıtım ömrünü uzatır.
 Enerji tasarrufu sağlar.
 Ses yalıtımı sağlar.
 Canlılar için yerleşim alanı yaratır.
 Çatılarda kullanılabilir alanlar yaratır.
 Toz emilimini artırır.
 Yağış suyu taşkınlarının azaltılmasında etkindir.
 Oksijen üretimini artırır.
 Isı adalarının etkisinin azaltılmasını sağlar.

İstanbul’da 60 bin metrekare üzerindeki binalara yeşil çatı zorunluluğu 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Planlı Alanlar Yönetmeliği doğrultusunda düzenlenen yeni İstanbul İmar Yönetmeliği, Mayıs 2018’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Kamu binaları da dâhil olmak üzere yeni yapılacak toplam inşaat alanı 60 bin metrekare üzerinde olan binalarda kent ekolojisini iyileştirmek, iklimsel klima etkisini kırmak, yağmur suyunu tutarak ani su baskınlarını azaltmak, inşaatların yeşil alan tahribini önlemek, nefes alınabilecek doğal bir ortam oluşturmak ve çatılarda ısı ve gürültü yalıtımını sağlamak amacıyla yeşil çatı sistemleri uygulanması zorunlu hale getirildi. 

Ayrıca toplam inşaat alanı 30 bin metrekareden fazla olan binalarda teras çatı yapılmak istenmesi durumunda yeşil çatı sistemleri uygulaması şart.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)