Yeşil Dönüşümü Kucaklayan Acil Temiz Hava Eylem Planlarına İhtiyaç Var

FOSİL YAKITLAR SADECE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE YOL AÇMIYOR, İNSAN SAĞLIĞINI DA TEHDİT EDİYOR

Son yüzyılda başta kömür ve dizel olmak üzere fosil yakıtların kullanımındaki artış ve buna bağlı ortaya çıkan karbondioksit emisyonları, küresel iklim değişikliğinin bir numaralı sebebi olarak kabul ediliyor. Buna ek olarak, fosil yakıtların oluşturduğu hava kirliliği sorunu da doğru kontrol edilmezse insan sağlığını kısa vadede ciddi tehdit ediyor. Temiz Hava Hakkı Derneği tarafından yapılan son araştırmaya göre Türkiye’de 12 şehirde hava kirliliğinin insan sağlığını tehdit edecek boyutlara ulaştığını gözleniyor. Ayrıca 45 şehirde ise hava kirliliği ulusal sınır değerlerini aşarak alarm düzeyine gelmiş durumda. Konuyu değerlendiren Altensis Kurucu Ortağı Dr. Emre Ilıcalı,  “Yeşil dönüşüm çerçevesinde  kömürden ve dizelden uzaklaşmak, enerjiyi verimli kullanmak, yenilenebilir enerji kaynaklarına öncelik vermek sadece ekonomik ve ekolojik açıdan değil, aynı zamanda sağlığımız adına da hayati önem taşıyor.” dedi. Dr. Emre Ilıcalı, yeşil dönüşüm ve karbonsuzlaşma konusundaki görüşlerini 9 Aralık’taki İklim Değişikliği Zirvesi’nde açıklamaya hazırlanıyor.

Fosil Yakıt

DSÖ raporlarına göre, dünyada her yıl toplam 7 milyon insan hava kirliliğinin yol açtığı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybederken, bu ölümlerin 4.2 milyonuna dış ortamdaki hava kirliliği, 3.8 milyonuna ise iç ortam kirliliği neden oluyor.

Hava kirliliğinin trafik kazalarından 6 kat fazla ölüme yol açtığını belirten Altensis Kurucu Ortağı Dr. Emre Ilıcalı, dünyanın da bu konuyla mücadele ettiğini, en son Hindistan’da okulların ve bazı termik santrallerinin kapatıldığını anımsattı.

Dr. Emre Ilıcalı, Türkiye’nin 2030 yılına kadar hava kirliliği kaynaklı erken ölümleri yüzde 55 azaltmayı taahhüt ettiğini belirterek, “Bu taahhüdü gerçekleştirebilmek için, yeşil dönüşümü kucaklayan acil temiz hava eylem planlarına ihtiyaç var. Yeşil dönüşüm çerçevesinde  kömürden ve dizelden uzaklaşmak, enerjiyi verimli kullanmak, yenilenebilir enerji kaynaklarına öncelik vermek sadece ekonomik ve ekolojik açıdan değil, aynı zamanda sağlığımız adına da hayati önem taşıyor.” dedi.

Dr. Emre Ilıcalı
Dr. Emre Ilıcalı

İklim değişikliği ve araçlar önemli sebepler

Hava kirliliğinin nedenlerini yorumlayan Dr. Emre Ilıcalı, iklim değişikliği ile motorlu taşıtların artmasına dikkat çekti. Dr. Ilıcalı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye'de son 10 yılda sıcak hava dalgalarının artması ve orman yangınları, hava kirliliğinin de önemli sebepleri arasındadır. Tabii bunlar da iklim krizinin birer yansıması. Uluslararası Hava Kirliliğini Önleme Birliği’ne göre, İstanbul'da hava kirliliğinin bir numaralı nedeni motorlu taşıtlar. İstanbul'da yaklaşık 4,5 milyon araç bulunuyor. Bunların yaklaşık yüzde 40'ı dizel. Avrupa Birliği ülkelerinde bu rakam yüzde 24. Avrupa Birliği içinde yer alan bazı ülkeler şehir merkezlerine dizel araç girişini yasakladı. Bu kapsamda Elektrikli araçlarla ilgili özellikle COP26 kapsamında gerek ülkemiz gerekse de diğer ülkeler tarafından verilen taahhütler umut verici. Ama tabii dikkatle takip edilip, uygulanması çok önemli. Yine kömür gibi fosil yakıtların kullanılması da önemli nedenler arasında. Son zamanlarda ısıtma amaçlı olarak konutlarda yeniden kömür kullanılmaya başlanması bu açıdan endişe verici.”

Dünyanın hava kalitesi, İklim Değişikliği Zirvesi’nde

İklim değişikliği ile mücadeleye ilişkin yeşil dönüşüm politikalarının Kasım ayındaki Birleşmiş Milletler Zirvesi’nde ele alındığını, 9 Aralık’ta İstanbul’da İklim Değişikliği Zirvesi’nde de konuşulacağını belirten Dr. Emre Ilıcalı, “Alınan kararlar çerçevesinde, dünyada 2030 yılından itibaren dizel ve benzinli araçların satılması yasaklanıyor. Bu hem Küresel iklim değişikliğiyle mücadele anlamında, hem de özellikle şehirlerde hava kalitesini düzeltmek adına önemli bir katkı. Buna ek olarak temiz hava eylem planlarının konuşulması gerekiyor. Kömüre dayalı enerji üretim acilen sona erdirilmesi, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretiminin teşviki, kentlerde yeşil alanların artırılarak, toplu taşımanın teşvik edilmesi, binalarda ve sanayide önce enerji tasarrufu, sonra enerji verimliliği ve de en sonunda yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasının  yaygınlaştırılması, yeşil binalar sistemlerinin teşvik edilmesi hep bu çerçevede masaya yatırılması gereken önlemlerdir.” diye konuştu.

Düşük Karbona Geçiş İçin Eylemler

Altensis’in yıllardır çevre dostu bina teknolojileri, enerji verimliliği, karbon yönetimi gibi konularda hizmet ve ürünleriyle Türkiye’de sürdürülebilirlik konusunda öncülük ettiğini belirten Dr. Emre Ilıcalı, 9 Aralık 2021’de online gerçekleşecek zirvede Düşük Karbona Geçiş İçin Eylemler ve Teknolojiler oturumunda şirket olarak deneyim ve görüşlerini aktaracaklarını açıkladı.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)