Yeşilin 50 Tonu: Mimaride Yeşil Yıkamanın Çelişkileri

Günümüzde her şey yeşile “boyanıyor”. Yeşil paketleme, yeşil teknolojiler, yeşil malzemeler, yeşil arabalar ve tabii yeşil mimari. İklim değişikliğine ve küresel ısınmayla bağlantılı tüm sonuçlara vurgu yapan, karşı karşıya olduğumuz çevre ve enerji krizinin tetiklediği bir “yeşil dalga”. Bu vahim durum, Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından hazırlanan ve geçtiğimiz haftalarda sunulan İklim Değişikliği 2022: Etkiler, Uyum ve Kırılganlık başlıklı raporun ikinci bölümü ile doğrulanıyor. Rapor, uyum çabalarının tüm sektörlerde gözlemlenmesine rağmen, alınan önlemlerin yeterli olmaması nedeniyle bugüne kadar uygulanan ilerlemenin çok düşük olduğunu ortaya koymaktadır.

Sürdürülebilirlik Pazarlaması

1972 yılında BM tarafından düzenlenen Stockholm Konferansı ile gündeme gelen sürdürülebilirlik, tatmin edici olmayan bir tahmin karşısında, tüm faaliyetlerde giderek daha fazla yer almakta ve gezegenin doğal kaynaklarına saygı duyan daha dengeli bir ekonomik kalkınmayı hedeflemektedir. Bununla birlikte, bu “yeşil” stratejiler bolluğunun ortasında, sürdürülebilirliğin tanımı bozuldu ve üç ana alana dayalı orijinal kavramdan uzaklaşıldı: toplum, çevre ve ekonomi. Başka bir deyişle, çevreyi olumsuz etkilemeden, ancak ekonomiyi hareket ettirerek sosyal refahı sağlamak.

Sürdürülebilirlik Nedir
Novo relatório, IPCC'nin etkileri ve güvenlik açıkları arasındaki ilişkinin iklim koşullarına göre değiştirilmesi.

Pazarlama Stratejisinde Sürdürülebilirlik

Bu anlamda, sürdürülebilirlik konusunun karmaşıklığını ve tam olarak uygulanabilmesi için bulunması gereken farklı alanları anlayarak, günümüzde bolca ortaya çıkan belirli “yeşil” tutumlar hakkında sayısız soru sormak mümkündür. Pek çok iyi örneğe rağmen, konunun abartılması, satışları artırmaya yardımcı olan veya sorumsuz uygulamaları haklı çıkaran araçlar aracılığıyla endüstri tarafından özümsenen bir pazarlama stratejisi haline getirdi.

Sürdürülebilirlik Raporu

Bu uygulama, amacı sürdürülebilirlik ilkeleriyle ilgili olmayan, sürdürülebilirlik fikrinin kötüye kullanımını tanımlayan aşağılayıcı bir terim olan yeşil yıkama olarak bilinir. Yeşil yıkama, teorik olarak daha iyi çevresel uygulamalarla ilgilenen bir piyasayı hedefleyen, çevresel faydaları bağlantısız, eksik ve hatta yanlış bir şekilde sunan bir stratejidir. Yeşil yıkama bir pazarlama unsuru olarak, farklı endüstrilerde mevcuttur: gıda, otomobil, ev aletleri, inşaat vb.

Mimarlıkta Yeşil Yıkama

Mimarlık kapsamında, “sürdürülebilir girişim” ve “çevresel kaygı” ifadeleri çok çeşitli bağlamlarda uygulanmıştır. Sürdürülebilirlik çatısı altında altın için satılan sahte sürdürülebilir projeler bolluğunu bulmak için bu anahtar kelimeleri tarayıcınıza yazmanız yeterlidir. Klasik bir örnek, doğayla temas fikrini satan büyük konut gelişmeleridir, ancak bu fikir için aynı kişiler doğal alanın büyük bir bölümünü ormansızlaştırarak ekosistemleri yok eder. Ardından yeşil bir çatı uygular ve peyzajda yerel bitkileri kullanırlar.

Sürdürülebilirlik Hedefleri

Bu terimlerde yaygın olarak kullanılan bir diğer strateji, işletmenin düşük doluluk oranına sahip olması veya önemli bir korunan alan yüzdesini sürdürmesi için sürdürülebilir olduğu söylendiğinde mevzuata uygun olduğu basit gerçeğine yapılan vurgudur ve bu rakamlar hiçbir şeydir. Ya da daha önce bahsedilen yeşil çatılara ek olarak rüzgar türbinleri, fotovoltaik paneller gibi unsurlara vurgu yaptıklarında, bağlam dışı ve projeyle ilgisiz bile olsa binayı bir sürdürülebilirlik örneği olarak satabiliyorlar. Her neyse, stratejiler çoktur ve çoğu zaman kabadır. İmplantasyon yerinin, yapım tekniklerinin, kullanılan malzemelerin kısa bir analizi, bu tür projelerde kullanılan yeşil makyajı lekelemek için yeterlidir.

Sürdürülebilirlik Projeleri
Cerrahi Kliniği ve Sağlık Merkezi. Cortesia de Francis Kere

Bu noktada, bazı okuyucular sahte sürdürülebilir projelerle mücadelede sertifikaların önemini merak ediyor olabilirler. Evet, bu sertifikalar çok önemlidir. Ekolojik mühürler, mimarları yeni teknolojilerin ve ürünlerin kullanımına değer vererek kalite ve sürdürülebilirlik standartlarına uymaya teşvik eder. Bununla birlikte, Fabiano Sobreira tarafından belirtildiği gibi, bu sınıflandırmalarla ilgili olarak eleştirel bir duruş sergilemek de bize kalmıştır. Bu nedenle, dünyanın en ünlüsü olan LEED sertifikasının kendisi dahi, projeye verilen az vurgu ve yerel bağlamsallaştırmanın olmaması nedeniyle alandaki profesyoneller tarafından sorgulanmıştır.

Sürdürülebilirlik Örnekleri

LEED Sertifikası

LEED sertifikasyonunu örnek alarak, kriterlerinin sürdürülebilirliğin yalnızca bir yönünü (çevresel) ele aldığını, ancak kavramın altında yatan sosyal ve ekonomik gibi diğer sütunları göz ardı ettiğini görmek mümkündür. Örneğin vadeli sürdürülebilirliğin kendisi, daha etkin tasarım kararları sonucu, malzemeler, teknolojiler ve aksesuarlar hakkında daha az vurgu yapmaktadır. LEED Sertifikası ise, mimari kalite düşünün sertifikasyon sistemleri (veya iyileştirilmesi) oluşturulması önerisinde bulundu ve tamamlayıcı değerlendirme kriterleri olarak kültürel, sosyal ve ekonomik sorunları olduğunu söyledi. Bu şekilde bu sertifikasyonlar, uluslararası model ve teknolojilerin yeniden üretilmesinden kaçınmayı ve doğası gereği sürdürülebilir olan ve içine yerleştirildikleri bağlamla ilgili mimari çözümleri tanımayı amaçlamaktadır.

LEED Sertifikası Nedir

Teknolojik gereçlere ve daha gerçek bir sürdürülebilirlik arayışına yönelik bu kontrpuan, terimin daha geniş ve daha karmaşık anlamı anlaşıldığı için giderek daha fazla değer kazanmıştır. Bu yön değişikliğinin önemli bir örneği, bu hafta yayınlanan 2022 Pritzker Ödülü'nün seçimidir. Diébédo Francis Kéré çevresel konfor ve mekânsal kaliteye odaklanan malzemelerin ve yerel tekniklerin yenilikçi kullanımı ile toplumu içeren işbirlikçi bir tasarım süreci sunarak ün kazandı. Başka bir deyişle, çalışmaları etik bağlılık, estetik kalite ve çevresel verimliliği bir araya getirerek sürdürülebilirlik kavramının üç temel ayağını içtenlikle düşünmektedir.

Son olarak, çevreye saygılı önlem ve stratejilerin aciliyetinin, özellikle sivil inşaatta tartışılmaz olduğunu belirtmekte fayda var. Bu anlamda hiçbir strateji uygulanamaz hale getirilmemelidir; aksine, ne kadar küçük olursa olsun, herhangi bir eylem geleceğimizden sorumlu olabilir. Bu nedenle, belirli koşullar altında yapılan ve uygun olmayan çalışmalara abartılı değer katan zorunlu pazarlamanın farkında olmalıyız. Bunun yanı sıra, çevre hakkında düşünen daha mütevazı ve erişilebilir stratejiler ile projenin eklendiği kültürel, sosyal ve ekonomik  bağlamlara değer vermeyi öğrenmeliyiz.




Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)