1960’lı Yıllardan Kalan Konut, Enerji Tasarruflu Hale Dönüştürülüyor

İtalya'nın Torino şehrinde yer alan 1960’lardan kalma bu konut binası, enerji tasarrufu yükseltilmiş sürdürülebilir bir yenilemeden geçirildi. Eski bina orijinal iskeletini, genel şeklini ve hacmini korurken; yapının tasarımı tamamıyla değişti. Bina depreme karşı direnci arttırmak için güçlendirildi.

Bina modern bir görünüme sahip olabilmesi için bir bütün olarak yeniden tasarlandı, düz renkler ve geniş kare boşluklarla karakterize edilirken, cephesinde şık, kumlu bir renge, üç boyut bitişli bir dokuya ve soluk deniz mavisi tonunda bir dış merdivene sahip oldu. Binanın içerisinde her biri kendi girişine sahip üç daire bulunmakta. Her dairenin kendine ait ahşap yüzeyli garaj alanları mevcut. Çatı, bina sakinleri için yararlı bir ortak alana dönüştürüldü ve çatı havuzu konumlandırıldı. 

Dairelerin içinde masif ahşap kenarlı pencereler ve özel, doğal ahşap mobilyalar ile aynı dokuya sahip duvarlar bulunmaktadır. Bina sakinleri farklı seviyelerden çevredeki ormanın manzarasının tadını çıkarabilmektedir. Mülke bir saygı olarak, iç boşluktaki metal merdiven, temelin bir kısmını oluşturan ve tüm katlardan görülebilen dev bir kayanın üzerinde konumlandırılmıştır. Bina, doğal kireç harcı ile sıvanmış hafif çimento levhalarından oluşan enerji tasarruflu yalıtım malzemeleriyle güçlendirilmiştir. Ana yatak odalarının duvarları ham beton ve zeminleri cilalı betondan yapılmıştır.

Archisbang Associati'deki mimarlar, çevresel sürdürülebilirliğin acil önemini vurgulamak ve yeni binalar inşa etmek yerine mevcut binaları yenileme fikrini teşvik etmek istemişlerdir. Ofis, çağdaş mimarinin beklentilerini karşılayacak kadar belirleyici bir yaklaşım benimsemiştir. Binaların yaşam döngüsüne yeniden kazandırılabilmesi, mevcut ayak izlerinin korunması, atık ve kirleticilerin en aza indirilmesi bu yaklaşımın belirleyici uygulamaları olmuştur.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)