2019 Yılında Süper Gökdelenler Rekor Kırdı

Yüksek Binalar ve Kentsel Yaşam Konseyine göre 2019 senesinde 300 metrenin üzerinde 26 adet kule inşa edildi ve böylece geçen senenin rekoru kırılmış oldu. Diğer taraftan 200 metre yüksekliğindeki bina yapımında ise düşüş oldu.

26 adet süper yüksek kule arasında SOM tarafından inşa edilen 530 metre yüksekliğindeki Tianjin CTF Finans Merkezi en yüksek bina olma özelliği taşıyor. Bina Guangzhou CTF Finans merkezi binasıyla birlikte dünyanın yedinci en yüksek gökdeleni.

Dünya Çapında Kırılan Rekorlar

2018 senesinde 18 adet süper yüksek kule inşa edilmişti ve bu rakam, o dönem için rekordu. 2019 yılında bu rekor kırıldı. Tianjin CTF Finans Merkezi'nden sonra, 2019'da tamamlanan en yüksek ikinci bina, Rusya'daki RMJM tarafından tasarlanmış Lakhta Merkezi oldu. Bina, 462 metre yüksekliğiyle şu anda Avrupa'nın en yüksek binası.

Cezayir, 265 metre yüksekliğindeki Cezayir Büyük Camii veya Djamaa el Djazaïr ile Afrika kıtasındaki en yüksek bina rekoruna sahip oldu. China State Construction Engineering tarafından tasarlanan bina aynı zamanda dünyanın en yüksek minaresine sahip.

Kayda değer bir başka süper yüksek bina Kuala Lumpar’da ulunan Exchange 106 Kulesiydi. £7.6 milyon değerindeki proje stratejik kalkınma şirketi Malezya Berhad’ın adının karıştığı zimmete para geçirme skandalıyla birlikte durduruldu. 445 metreyi biraz aşan boyuyla bina dünyanın dördüncü yüksek binası olacaktı.

Gökdelen inşasındaki Düşüşün Nedeni Ekonomik Çöküşe Bağlanıyor

200 metrenin üzerinde inşa edilen bina sayısında yüzde on üçten fazla bir düşüş oldu. 2018 senesinde 146 adet gökdelen inşa edilmişken bu sayı 2019 senesinde 126’da kaldı.

CTBUH raporu bu düşüşün 2008 senesindeki finansal krizden dolayı ertelenen binalardan kaynaklandığını daha küresel olaylarla ilgili olmadığını ileri sürüyor.

Çin ve Hindistan Gökdelen Rekoru Kırdı

Çin 2019 senesinde 200 metrenin üzerinde en fazla gökdelen inşa eden ülke oldu ve dünya çapındaki gökdelen inşaatların yüzde kırk beşini elinde tuttu. Ülkede tam bir inşaat patlaması yaşanırken Çin arka arkaya beşinci kez rekoru elinde tutuyor. En çok gökdelene sahip olan kent arka arkaya dördüncü kez yine Shenzen oldu. Geçen sene tamamlanan 15 bina dünya toplamının yüzde onunu oluşturuyor. Çin’den sonraysa ABD geliyor. ABD, 200 metrenin üzerinde 14 gökdelen inşa etti. Hindistan 2018 senesinde gökdelen yapımlarını tamamlayamamışken, 2019’da yedi tanesini tamamlayarak üçüncü sıraya yerleşti.

Yüksek Binalar ve Kentsel Yaşam Alanı Konseyi (CTBUH), ülkede henüz tamamlanma kriterlerini karşılamayan çok sayıda binanın da yapım aşamasında olduğunu kaydetti.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)