2022'de Şantiyelere Güç Katacak 5 Teknoloji Trendi

İnşaat sektörü 2021'de zorlu ama olumlu bir yıl geçirdi. Bu süreç, inşaat teknolojisinin büyümesi için parlak noktalardan biri oldu. Pandemi, teknolojik araçların daha hızlı benimsenmesini zorunlu kılarken, uzmanlar ve yatırımcılar inşaat sektörünün artan önemini daha çok anlamaya başladı. Bu gelişmeler nedeniyle, federal hükümetler, yakın zamanda imzalanan altyapı yasasıyla beraber contech için ayrılmış 100 milyon dolarlık bir yardım sağlıyorlar.

İnşaat Teknolojisinde Neler Yapılıyor

Associated Builders and Contractors'ta inşaat teknolojisi ve inovasyondan sorumlu başkan yardımcısı Matt Abeles, "İnşaat teknolojisi artık bir istek değil. Bu bir ihtiyaç” dedi.

Peki, müteahhitleri önümüzdeki yıl inşaat teknolojisi alanında neler bekleyebilir? İşte inşaat profesyonellerinin 2022'de dikkat etmesi gereken beş trend.

İyi Verilere Odaklanma

Construction Dive ile konuşan uzmanların hepsi aynı fikirde; veri toplamak bu yolda atılan önemli bir adımdır, ancak müteahhitlerin bunu fiilen kullanma ve şirketleri arasında paylaşma şekli, başarılarını etkileyecektir.

İnşaat teknolojisi firması Versatile'nin kurucu ortağı ve CEO'su Meirav Oren, Construction Dive'a verdiği demeçte, "Verilerinizin yalnızca onunla yapabileceğiniz eylem kadar iyi olduğunu her zaman söylerim. Makine öğrenimi veya yapay zekâ ile ilgili her şey, makineye öğretmenizi sağlayan verilere sahip olma yeteneğinizle başlar." dedi.

İnşaat Teknolojisinde Verilerin Önemi

Aslında sorunun büyük bir kısmı "kötü" veriler veya bir şekilde oluşan yanlış ve yanıltıcı bilgilerdir. Sonbahardan gelen bir Autodesk raporuna göre, kötü veri, yüklenicilerin küresel olarak 2020'de 1,8 trilyon dolar zarara uğramasına neden olacak. Ayrıca bu rapor, 88 milyar dolarlık maliyete tekabül eden önlenebilir yeniden çalışmanın %14'ünden kötü verilerin sorumlu olduğunu ortaya koyuyor. Oren, "Bu noktada, sigortacıların risk modellerini ve teknolojileri doğru şekilde kullanan GC'leri nasıl değerlendirip ödüllendirdiklerini dikkate almaya ve yeniden düşünmeye başlamaları gerektiğini söyleyeceğim" dedi.

Dodge Construction Network'ün CEO'su Dan McCarthy de, şantiyede veri kullanmanın büyük bir savunucusudur. McCarthy, inşaat projelerinin, malzemeleri bir yerden başka bir yere götürmesi gereken ve bunu yapmak için büyük ölçüde doğru verilere dayanan mini tedarik zincirleri gibi olduğunu söyledi. McCarthy, " Tedarik zincirinde hareket edebilmek için ihtiyaç duyduğunuz şey; tüm katılımcılara fayda sağlayacak, onların daha fazla para kazanmalarına yardımcı olacak ve herhangi bir projede riski azaltmaya yardımcı olacak değerli veriler sağlamaktır. Bu ihtiyaç her geçen gün daha da artmaktadır." dedi.

Dijital Görselleştirme

Oren'in gelecek trendleri listesinin başında, müteahhitlerin projelerini ve verilerini görselleştirmelerinin yanında; bu bilgileri, işlerini geliştirmek için kullanma becerileri yer alıyor. Oren, "İnşaat sektörü, görsele dayalı olarak çalışır. Bundan dolayı görme yeteneği diğer birçok unsurdan önce gelir." dedi.

İnşaat Teknoloisinde Dijital Görselleştirme

Müteahhitler, Bina Bilgi Modelleme (BIM) gibi programları, çok vakit harcamadan, görsel verileri toplamak için kullanabiliyor. Hatta bu iş için robotlar dahi çalıştırılabiliyor. Örneğin, genel müteahhit Hensel Phelps, Round Rock, Teksas'taki Kalahari Resort'un inşasına yardımcı olmak için, zaman kazandıran ve hassas olan insansız hava araçları kullandı.

İş geliştirme başkan yardımcısı John Frost, "350 dönüm gerçekten büyük bir alan. Her şeyi bu tür bir ızgarada kapsamaya çalışıyor olsaydınız, bu çok büyük bir zaman kaybı olurdu" dedi. Kalahari Resort projesinde çalışan ve bir inşaat teknolojisi firması olan Propeller, "Sadece bir drone ile, bir saat içinde çok daha fazla kapsama alanı elde edebilirsiniz, çünkü her 25 fitte bir puan almazsınız, her santimetrede veya birkaç inçte bir puan alırsınız."dedi.

İnşaatlarda BİM Kullanımı

Oren, daha iyi görselleştirmelerin ve robotiklerin çalışanların işini almayacağına, bunun yerine insanların işlerini daha iyi yapmalarını sağlayacağına inanıyor.

Yatırım Yapan Müteahhitler

Özellikle geçtiğimiz yıl, kısmen zorunluluktan dolayı şantiyelerde hızlı teknolojik gelişmeler yaşandı. Müteahhitler, yeni teknolojileri benimsemelerini hızlandıran çeşitli COVID-19 zorluklarıyla karşı karşıya kaldı. Abeles, "Bence pandeminin gümüş astarlarından biri, insanları zorunluluktan teknolojiyi biraz daha hızlı kullanmaya itmesidir." dedi. Bu odak, son zamanlarda başarılı yatırımcı turları geçiren büyüyen contech firmaları dalgasına da yansıyor.

Henry D'Esposito, inşaat araştırması, "Olanlara bakışımız şu: İnşaat teknolojisinin benimsenmesi için iki veya üç yıl gerekiyordu; ancak pandemi sonrası bu süre dokuz aya sıkıştırıldı. Çünkü herkes saha dışında çalışıyordu. Çalışanlar sosyal mesafe kurallarından dolayı, sanal araçlarla iletişim kuruyordu." Küresel bir gayrimenkul hizmetleri şirketi olan JLL'de lider, Construction Dive'a verdiği demeçte "Yani, bu inşaat teknolojilerini benimsemek için büyük bir talep vardı. Artan benimseme sayıları, yeni müşteriler ve daha fazla kârlılık getiriyordu. Bu durum da, yatırımcılara inşaat sektöründe teknolojiye yatırım yatırım yapmaları için iyi bir neden verdi." dedi. 

İnşaat Yatırımları ve Müteahhitler

Meksika merkezli inşaat malzemeleri şirketi Cemex'in kurumsal risk sermayesi kolu Cemex Ventures tarafından hazırlanan bir rapor, bu alanda ve Contech startup'larının ilk 50 listesinde önemli bir kazanan alt kümesinin, işleri düzene sokmaya ve üretkenliği artırmaya odaklandığını ortaya koydu.

Cemex Ventures başkanı Gonzalo Galindo ,"Dört ya da beş yıl önce müteahhitler yatırım yapmıyorlardı, sadece kavramları test ediyorlardı. Bugün müteahhitlerin de gerçekten risk sermayesine yatırım yaptığını görebilirsiniz. Bu yatırımların sonucunda, akan para miktarında büyük bir artış oldu. Cemex Ventures başkanı Gonzalo Galindo” dedi.

3D Baskı İle Ev Yapımı

Bir avuç ticari inşaat şirketi, özellikle geleneksel malzemelerin kullanılmasının lojistik sorunlara yol açabileceği alanlarda, geleneksel yapı bileşenlerine alternatif olarak 3D baskıyı araştırmaya başladı.

Örneğin bir Skanska JV, Birleşik Krallık'taki HS1 ray projesinin inşasına yardımcı olmak için sahada üretilen 3D baskılı beton blokları kullanmayı planlıyor. Aksi halde erişim zor olabilir. "Printfrastructure" adı verilen teknolojinin bu baharda konsept denemeleri yapılacak. 

Buna ek olarak, inşaat teknolojisi firması Icon, 3D baskının ay inşaatı için uygulamaları olup olmadığını görmek için ABD hükümetiyle ortaklık kuruyor. Hatta şirketin tescilli Vulcan teknolojisi, 200 milyon dolarlık güçlü bir serinin hemen ardından, yeni 3.800 metrekarelik bir askeri kışla tasarladı.

Bu odak ile ek finansman da geldi. Geçtiğimiz eylül ayında, Idaho Üniversitesi , Ulusal Bilim Vakfı'nın EPSCoR Araştırma Altyapı Geliştirme Programından 3D baskıda kullanılabilecek geri dönüştürülmüş malzemeleri incelemek için 4 milyon dolarlık bir ödül aldığını duyurdu. Bu proje, inşaat atıklarını, özellikle ahşabı, yeniden kullanarak; modüler zemin, duvar ve çatı panellerini 3D yazdırmak için bir malzeme oluşturmayı amaçlıyor

İnşaat Teknolojisi 3D Baskılı Evler

3D baskılı inşaat için potansiyel uygulamalar çok geniş olduğundan, müteahhitlerin bu teknolojiye dikkat etmesi önemli olacaktır.

Sürdürülebilir Yeşil Teknikler

Çevre sorunları tüm işletmeler için bir endişe kaynağıdır. Yükleniciler, sahada ve tedarik zincirinde nasıl daha az atık üreteceklerini bulmaya çalışırken, bunu yalnızca erdemli bir bakış açısıyla değil, aynı zamanda finansal açıdan da görmeliler.

İnşaat Teknolojisinde Sürdürülebilirlik

Galindo, çevresel yöntemlere odaklanan girişimler için “Çevre konularında değerlendirmeler farklıdır. Örneğin karbon yakalamadaki şirketler çok yüksek, çok hızlı bir şekilde değerlenirler.” dedi. Yine Cemex'in en iyi 50 inşaat teknolojisi girişimi listesinde yer alan 14 şirket, yeşil çevre konularına odaklandı.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)