2022'nin En Çok Beklenen 6 Mimari Projesi

Bu yılın en çok beklenen mimari projeleri arasında bir tepe tapınağı, barış içinde bir arada yaşamaya adanmış bir dinler arası kompleks ve bir İkinci Dünya Savaşı petrol tankının üzerine inşa edilmiş sanat kompleksi yer alıyor.

Başta Dubai'deki Gelecek Müzesi olarak, bu yıl çok sayıda olağanüstü mimari projenin açılması planlanıyor. Mahallesini yeniden canlandıracak parlak bronz bir gökdelenden tutun, ikonik bir tasarımcının doğduğu ülke için tasarladığı tek projesine kadar, birçok mimari proje açılışı 2022’de dört gözle bekleniyor.

2022'nin En Çok Beklenen 6 Mimari Projesi
Abrahamic Family House

Adjaye Associates, Abu Dabi'den Abrahamic Family House

Abu Dabi'nin Saadiyat Adası'nda, Louvre'un Orta Doğu karakolundan bir taş atımı uzaklıkta yer alan Abrahamic Family House, basamaklı bir avlunun etrafına kurulan ve içinde bir cami, kilise ve bir sinagog bulunduran dinler arası bir komplekstir. Kültür, bağlam ve topluluk konularına parlak yaklaşımlarıyla tanınan Ganalı-İngiliz mimar Sir David Adjaye, kompleksi “barış içinde bir arada yaşama ve kabul etme” sembolü olarak hayal etti. Abrahamic Family House’da her ibadethane kendine özgüdür.Cephesi, geleneksel mekanlara özgü sütun dizileri, paravanlar ve tonozlardan oluşur. Cephenin bu birleşik malzeme paleti, sanki ortak paydada buluştuğumuz insanlığımızla konuşur.

2022'nin En Çok Beklenen 6 Mimari Projesi
Abrahamic Family House

SHoP Architects, New York tarafından Brooklyn Kulesi

Bu yılın sonlarında tamamlanacak olan Brooklyn Kulesi, 93 katlı pırıl pırıl bronz bir fener olarak karşımıza çıkar. Ziyaretçiler bu kuleden, kasaba evlerini ve kumtaşı ile dolup taşan şehri seyredecek. 1.066 fit yüksekliğiyle, mahallenin en yüksek kulesi olacak. Aynı zamanda bu yüksekliği ile, Manhattan’da olmayan ilk 'süper yüksek' bina olarak kaydedilecek. SHoP mimarları tarafından tasarlanan bina, bir miras binası olan Dime Tasarruf Bankası'nın restorasyonunu içeren canlandırıcı bir projenin odak noktasıdır. Aslında, kulenin bronz kaburgaları, bitişikteki ikonik simge yapının mermer sütunlarını yansıtıyor. JDS tarafından geliştirilen kulede, 150 apartman dairesi dahil, 550 daire ve 100.000 metrekarelik perakende alanı bulunuyor.

2022'nin En Çok Beklenen 6 Mimari Projesi
Brooklyn Kulesi

Geleceğin Müzesi, Killa Design, Dubai

Yarının parıldayan bir anıtı olacak Dubai'deki Gelecek Müzesi, dünyayı bir sonraki bölümlerimizi birlikte hayal etmeye, deneyimlemeye ve ilham vermeye davet edecek. Yemyeşil bir tepe, insanlığın ortak mirasına bir saygı duruşu olarak, bugünü temsil eden yanardöner bir balonu yükseltiyor. Açılış, olasılıkların sınırsız olduğu geleceğe, bilinmeyene gönderme yapıyor.

2022'nin En Çok Beklenen 6 Mimari Projesi
Gelecek Müzesi

Irak Ulusal Bankası, Zaha Hadid, Bağdat

Irak'ın başkentindeki Dicle Nehri kıyısındaki 560 metrelik bu bina, İngiliz-Iraklı merhum mimar Zaha Hadid'in kendi ülkesinde tasarladığı tek binadır. Bankanın Irak'ın ve daha geniş Orta Doğu'nun ekonomik kalkınmasındaki rolünün bir sembolü olarak tasarlanan bina, birçok güvenlik özelliğinin yanı sıra patlamaya dayanıklı betondan yapılmıştır. Banka yapısı betonarme olmasına rağmen, yine de Zaha Hadid’in imzası olan stilini koruyabiliyor.

2022'nin En Çok Beklenen 6 Mimari Projesi
Irak Ulusal Bankası

BIG, İtalya tarafından San Pellegrino Flagship Fabrikası

Dünyada çok az kişi bir endüstriyel tesisi kültürel bir dönüm noktasına dönüştürebilir. Bjarke Ingels ve BIG stüdyosu, Kuzey İtalya'daki yeni San Pellegrino Fabrikası ve Deneyim Laboratuvarı ile tam olarak bunu yapıyor. Markanın orijinal fabrika ve ofislerinin yerini alacak olan 17.000 metrekarelik tesis, nehir kenarında yılan gibi kıvrılan keskin, heykelsi bir revakla bağlantılı bir dizi bina olarak tasarlandı. Kemerler, meydanlar ve revaklar gibi geleneksel İtalyan mimarisine atıfta bulunulan proje, yerel bölgeye ekonomisini yeniden canlandıracak bir turistik cazibe merkezi sunacak.

2022'nin En Çok Beklenen 6 Mimari Projesi
San Pellegrino Flagship Fabrikası

Sidney Modern Projesi, Sidney'deki SANAA tarafından NewSouth Wales Sanat Galerisi

Sidney Limanı'na bakan New South Wales Sanat Galerisi'nin cam ve çelik uzantısı olan SANAA tasarımlı kompleks, mevcut galerinin 19. yüzyıldan kalma neo-klasik binalarıyla tam bir tezat oluşturuyor. Bir tepeden aşağı inen bir dizi dikdörtgen pavilyonda, uzantı 7.000 metrekarelik galeri alanı ve bir çatı sanat terası içerecek. Bu şekilde, ziyaretçilere benzersiz bir iç-dış deneyimi sunacak. Ancak Sidney Modern Projesi’nin en önemli noktası, yeraltına gömülü bir uzantısının olmasıdır. Yapı, İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma bir petrol tankının üzerine inşa ediliyor. Şimdi bu tank büyük komisyonlara ve mekâna özel performanslara ev sahipliği yapmak için, 2.200 metrekarelik bir sanat alanına dönüştürülüyor.

2022'nin En Çok Beklenen 6 Mimari Projesi
Sidney Modern Projesi

Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)