Kültür İklimine Dönüş: Kaohsiung Sanat Merkezi

Tayvan’da, mimarlık ve tasarım ofisi Mecanoo tarafından hayata geçirilen National Kaohsiung Centre for the Arts; konumlandığı coğrafyaya hem görsel hem de teknik olarak uyum sağlamasının yanı sıra dünyanın en büyük kültür sanat merkezi olma unvanına da sahip.

Farklı sayıda ve farklı amaçlarla inşa edilen büyük komplekslerin bir araya gelmesiyle oluşturulan bu devasa kültür ve sanat merkezinin tüm yolları, yine kendi yarattığı büyük bir kamusal alana çıkıyor. Böylece merkez çatısı altında gerçekleşecek kültür ve sanat etkinliklerinin yanı sıra bölgede bulunan kişilerin de alandan yararlanması sağlanıyor ve sıklıkla duyduğumuz “sanatın kamusal alandan kopuk olduğu” efsanesini bir kez daha yerle bir ediyor.

National Kaohsiung Centre for the Arts’ın dünyanın en büyük kültür sanat merkezi olma başarısının en büyük kanıtı tabii ki sunduğu sayılar. Yalnızca genişliğinden söz etmiyoruz. Toplamda 260 milyon sterline mal olan bu devasa yapı, temelde 4 farklı büyük sahneden oluşuyor. 2.226 kişilik opera salonu, 1.981 kişilik konser salonu, 1.210 kişilik çok amaçlı sahne ve 434 kişilik oturma düzenine sahip ek alandan söz ediyoruz. Tüm bunlara ek olarak yapının terasının en ucunda, yaz etkinlikleri için ayrılmış sürpriz beşinci sahne de yer alıyor. 

Bir zamanlar büyük ve uluslararası bir liman olan Kaohsiung'un zengin bir kültürel iklime sahip, modern ve farklı bir şehre dönüşmesini sembolize eden bu yapı, aynı zamanda nüfusu neredeyse 3 milyon olan Kaohsiung sakinlerinin yaşamını dönüştürmeyi de hedefliyor. 

Bölgenin Banyan adı verilen yerel ağaçlarından ilhamla tasarlanan devasa kompleks çatısı altında görkemli sahnelerin yanı sıra tüm vatandaşların kullanımına açık Banyan Plaza isimli geniş bir kamusal mekan da yer alıyor. 

Yani sahnede yer alamayan ya da almamayı tercih eden sanatçılar da bu bölümde performanslarını sergileyebilirken uzanıp ufak bir mola vermek isteyenler ya da arkadaşlarıyla buluşmak isteyenler için de aynı cömertlikle kapılarını açıyor.

Tamamen bölgenin iklimi düşünülerek tasarlanan yapı, tropikal iklimin sunduğu sert rüzgarları yumuşatırken bu rüzgarları, çatısı altındaki herkes ile cömert bir biçimde paylaşıyor. Yaklaşık 35.000 metrekarelik dev bir alana yayılan bu eşsiz kompleks, yalnızca kültürel işlevi olan bir bina olmaktan öte; kent sakinlerine, bir araya gelebilecekleri doğal ve yenilikçi bir alan sunuyor.


Proje Künyesi:

Proje Adı: National Kaohsiung Centre for the Arts

Mimari & Tasarım: Mecanno

Bölge: Kaohsiung City, Taiwan

Yıl: 2018

Fotoğraf: Iwan Baan

Kaynak:ribaj


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)