Zhengdong Longhu Halk Sanat Merkezi

Dragon Gölü, Japon mimar KISHO KUROKAWA tarafından tasarlanan başyapıt olan Zheng Zhou Doğu yeni bölgesinin planlanmasında önemli bir rol oynuyor. Sanat Merkezi, Lakeshore kıyısındaki halka açık parkta yer almaktadır. Bu sanat merkezi, sadece en iyi çağdaş sanat ve kamusal programları sergilemesi değil; aynı zamanda çevresindeki kamusal alanla birlikte, insanların birbirleriyle etkileşime girebilecekleri, bölgenin yeni gelişiminin manzarasının keyfini çıkarabilecekleri, arzu edilen ve canlı bir yer haline gelmesi bekleniyor.

Longhu Halk Sanat Merkezi
Longhu Halk Sanat Merkezi

Göl kıyısı boyunca etrafta hiçbir büyük bina göremezsiniz. Bundan olayı tasarımcılar, sanat merkezinin çevre üzerindeki etkisini, doğrudan oradan büyümüş gibi ve manzaranın bir parçasıymış gibi tasarlamak istiyor. Bina hacminin büyük bir kısmı yeşil bir höyüğün içine gömülüdür. Şehirden görülebilen tek hacim, zeminin üzerinde gezinen büyük bir halkadır. Halkanın içinde, insanların yeni geliştirilen bölgenin 360 derecelik panoramik manzarasının da keyfini çıkarabilecekleri büyük bir sanat sergi alanı bulunmaktadır.  (Yüzen “halka”, kentin başarısını kutlayan bir taç olarak kafes yapısını ifade eder.)

Sanat Merkezi Okul Öncesi
Düz rampa hattı
Sanat Merkezi Nedir?
Şeffaf halka

Sanat Merkezi Programı

Büyük bir parka sahip olan tesiste, bir dizi gerekli destekleyici işlevin yanı sıra program basittir. Sanal merkezinde iki büyük sergi alanı bulunmaktadır. Bunlardan biri, multimedya gösterimi için sınırlı gün ışığına sahipken; bir diğeri ise açık alanda ve gün ışığı ile etkileşim halindedir. Otopark yer altına konumlandırılmıştır. Bunun yanı sıra, multimedya salonu, zemin katta kübik formda konumlandırılmış ve dalgalı yeşil alana gömülmüştür. Programın görünür hacmi, deniz kıyısındaki ayarların üstesinden gelmediği ölçüde küçülür.

Sanat Merkezi Projeleri
Mimari ve peyzaj
Sanat Merkezi Plan
Pivot noktası

İçeriye dönük multimedya salonunun aksine, bir başka sanat sergi salonu, insanların sanatın tadını çıkarırken dışarı bakabilecekleri geniş bir platformdur. Alanın çevresinde her yöne bakan önemli simge yapılar bulunduğu için, salon dairesel bir form, yani bir halka olarak tanımlanmıştır. Bu halka tasarım sayesinde insanlar boşlukla birlikte yürüyebilir ve Dragon Gölü bölgesinde 360 ​​derecelik bir manzara elde edebiliyorlar. Engelsiz panoramik görüntüyü sağlamak için, çevredeki (dış çember) tüm sütunlar, halkanın iç çemberinden bir konsol yapısı ile elimine ediliyor. Ayrıca, yine görüş açısını  engellememek amacı ile cam giydirme cephe de şeffaf ve dikişsiz olarak tasarlanıyor. 51,2 m çapındaki halka, aralarında büyük açıklıklar bulunan sadece 3 kolon tarafından desteklenmektedir. Tüm kolonlar bir duvar, bir merdiven veya yeşil bir höyük ile birleştirilir, böylece “halka” görsel olarak desteklenmeyen, havada bir nesne gibi görünür.

Sanat Merkezi Örnekleri
Sarmal merdivenler
Sanat Merkezi İhtiyaç Programı
Giriş meydanı


Sanat Merkezinin Kurgusu

Sanat için bir yerin tanıtımı ve sosyalliği önemlidir. Bir şehirde, özellikle yeni bir semtte sanat merkezinin amacı genellikle sanatın kendisinin çok ötesindedir. Bu noktada sanat merkezi, halkın bir araya geleceği, paylaşım yapacağı veya düşüneceği bir simge veya kutlama yeri haline gelir. Bu nedenle, tasarımcılar bu merkezi tasarlarken her zaman, fiziksel olarak inşa edilmiş nesneleri kullanarak, yazılı tasarım özetinde istenenden daha fazla bir şeye, sanat amacı olsun ya da olmasın herkesin erişebileceği ve sadece orada bulunarak anlamlı deneyimler kazanabileceği bir kamusal alan şekillendirme eğilimindeydiler.

Sanat Merkezi Projesi DWG
Görüntüleme platformu

İki büyük sanat sergi salonu düzenlenirken, kare şeklinde olan ve gün ışığına ihtiyaç duymayan salon toprağa gömülüyor. Diğer salon ise, dış mekânın çoğunu şehre geri vermek için havaya kaldırılıyor. Bu iki salon, en saf geometrileri yeryüzü ve gökyüzü gibi tamamen farklı iki alan arasında birleştiriyor. Yine bu amaçla, farklı kamu etkinliklerini barındırmak için birden fazla düzeyde platformlar tasarlanıyor. Sanat sergi salonları ve ilgili fonksiyonel odalar kapalı kapalı mekanlar olmasına rağmen, yapı genel olarak insanların gezip dolaşabileceği açık bir mimaridir.

Sanat Merkezi Tasarımları
Dolaşım

Farklı Kotlara Oturan Sanat Merkezi

Sanat merkezi, göl kıyısındaki yürüyüş yolunun bitişiğindedir. Alanın en yüksek noktada olması, saat merkezini ikonik bir odak noktası haline getirir. Bu noktada bina ve peyzaj etkileşime girer; farklı seviyelerde ve farklı yönlerde bir dizi platform oluştururlar. Bu platformlar büyük basamaklar, sarmal merdivenler, eğimler, asansörler ve diğer dikey elemanlarla birbirine bağlanır ve göl kıyısı yürüyüş yolunun genişlemesi olarak büyük ölçekli çok boyutlu bir gezinti sistemi oluşturur.

Art Center Architecture
Dairesel avlu.
Art Center Case Study
Sarmal merdivenler

Tasarımcılar, bu sanat merkezinde hareket eden farklı ziyaretçi grupları için yolculuğun koreografisini hazırlamıştır. Sanat merkezi ziyaretçisi veya sadece halka açık bir park ziyaretçisi olmanız fark etmeksizin, merkezin sunduğu olanakların tadını çıkarmak için sizi kademeli olarak “halka”nın zirvesine çıkaracak yollar mevcuttur. Özetle sanat merkezine uğrayan ziyaretçiler, göl kıyısında bulamayacakları sanatın ve manzaranın tadını çıkarabilirler.

Kültür Merkezi Örnekleri
Panoramik Görünen Manzara

Sanat Merkezinde Aydınlatma

Sanat merkezinin iç duvarı boyunca sergilenen sanat eserleri, geceleri aydınlatılan ve dışarıdan görülebilen bir aydınlatma sistemine sahiptir. Sanat merkezinde, “halka”nın yapısından türetilen taç şeklindeki desen, aydınlatma ile eklemlenir. Böylelikle sanat merkezi şehrin gece manzarasının bir sembolü haline gelir.

Kültür Merkezi Projeleri
Longhu Halk Sanat Merkezi

Sanat Merkezi, aydınlatma sisteminin bölgenin büyük verisine bağlanacağı ve özel olarak tasarlanmış veri işleme prosedürlerinin ardından dinamik gerçek zamanlı sanatsal ifadeler üreten için akıllı bir binadır. Başka bir deyişle, “halka” bölgenin hava veya trafik koşulları vb. tarafından tanımlanan farklı ruh hallerini ifade edecektir. Ayrıca, bu “halka', gerekli koşullarda sanatçıların fikirlerini özgürce ifade etmelerine izin veren bir medya sanat platformu haline gelebilmektedir. Aydınlatma, sanat merkezinin tanıtımını ve sosyalliğini pekiştiriyor.

Kültür Merkezi Tasarımları
Gece görüşü

Aydınlatma aynı zamanda kamusal sosyal yaşamı da yakından yansıtmaktadır. Çin Yeni Yılı sırasında, “halka” geleneksel bayramı kutlamak için kırmızı bir fenere dönüşebilir. Normal gecelerde ise, aydınlatma çok düşük anahtar olabilir ve karanlık gökyüzünde parıldayan bir yıldız bulutu haline gelebilir.

Kültür Merkezi Nedir?
Göl manzarası





Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)