Kültürü Sunmak: Noonygar Kültür ve Çevre Tasarımı Merkezi

1833 yılında ilan edilen Northam şehri; Ballardong Noongar (Avustralyalı Aborjinler) insanlar ile ilişkilerin genel olarak barışçıl hale geldiği 1841 yılına kadar şiddetli ve kanlı baskılar yaşamış bir tarihe sahiptir. 1905'te Aborjinler Yasası ile  Devlet “Aborjin Halkının Korunması, Kontrolü ve Ayrıştırılması” konusunda tam kontrol sahibi olmuştur. 

1933'te, kentin bütün Aborjin nüfusu, yaklaşık 200 km uzaklıktaki diğer bir yerleşim olan Moore Nehri'ne doğru sürülmüştür. Buna yol açan yasaların 1954'de yürürlükten kaldırılmasıyla Ballardong aileleri şehre geri dönmüştür. Ballardong Noongar'ları destekleyecek yeni bir kültür merkezi oluşturulması amacıyla da 2016'da bir fon açılmıştır. 

IPH ve yorumlayıcı tasarımcılar Thylacine, Aborjin ve Aborjin olmayan insanlara Noongar kültürü ve çevresi hakkında bilgi verecek bir yer tasarlamak için Northam Aborjin topluluğu ile paralel bir çalışma yürütmüş. Bu yapı için kısa bir bilgi üretimi ve nasıl çalışacağına, Noonygar Kültürünün nasıl sunulacağına karar vermek için doğrudan bölgedeki bölgedeki önemli ailelerin temsilcilerinden ve proje ekipleriyle birlikte çalışan bir proje çalışma grubu oluşturulmuş. 

Manzaraya cevap veren ve Ballardong'un gözüyle onu açığa vuran bir Avrupa kasabası binasına benzeyen yapı yapılması konusunda istekli olan katılımcılarla nehre bakan kıvrımlı ahşap görüntüye sahip ilgi çekici eğri ve doğrusallarda oluşan siyah formlara sahip bir yapı üretilmiş. 

Bu formlar 1: 100 yıllık taşkın çizgisinin üstündeki sütunlara döşenmiştir ve yarı düz polyester kaplamaya yerleştirilmiş uzun bir rampa ve merdiven ile rüzgarla kırılma ve gölgeleme cihazı yaratan zemin düzlemine bağlanmıştır.

Birkaç işlev gerçekleştiren merkezi;  Balladong Noongar Kültürü sergisi, yerel Aborjin Kültürü ve ziyaretçiler için alanlar hakkında bir bilgi merkezi, okul gruplarına ve diğerlerine Noongar Kültürü ve çevre hakkında öğretmek ve odak noktası olmak için kullanılabilecek çok amaçlı bir işlev merkezi içerir. Bu alan aynı zamanda Aborjin ve Aborjin olmayan ailelerin kentin Noongar Kültürünü toplayıp kutlamaları için de bir alan kazandırıyor. 

Öğleden sonra güneşi ve ısı yükü, nehrin kıyılarını çevreleyen ince ormanlık alanlardan nehre bakma deneyimine cevap verecek şekilde düzenlenmiş, yerel geri dönüşümlü Jarrah kereste ağacının dikey plakalarından oluşan uzun tahta perde tarafından yönetilir.

Tesisteki pencereler ve açıklıklar, “kültürel pusula” fikrine atıfta bulunur ve manzara boyunca hem görünür tepelere hem de uzak kültürel sitelere giden ziyaretçilere Ballardong ülkesini anı yerinin ötesinde anlamalarını sağlar. Nehir ve sel-kuraklık döngüsü, bina formunu oluşturmak için temel referans kabul edilmektedir. 

Proje Künyesi:

Proje Adı: Noonygar Kültür ve Çevre Tasarımı Merkezi 

Mimari & Tasarım: Iredale Pedersen Hook Architects

Bölge/ Yıl: Northam, Avustralya/ 2018

Fotoğraf: Peter Bennetts






Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)