Azın Çok Olabileceğine Bir Kanıt...

Müşterilerinden biri Brezilyalı mimar ve profesör Bruno Zaitter’e gelip, Brazilya’nın Balsa Nova bölgesinde gözlerden uzak, minimalist ve sürdürülebilir bir ev istediğini söylediğinde, Zaitter, kargo-yapının müşterinin talebi için en uygun seçenek olacağına karar verdi. 

Azın aslında çok olabileceğini kanıtlayan mimar, ikinci el bir nakliye konteynırını yatak odası, banyo, oturma ve yemek alanı, mutfak ve açık hava terası ile 538 metrekarelik bir alana dönüştürdü. En önemlisiyse, Purunã Refuge adı verilen yapı, panoramik manzaraları her yönden kucaklayan geniş camlı duvarları ile müşterisine doğanın tam göbeğinde bir yaşam alanı yarattı.

Batı tarafında, yemyeşil bir ormanla çevrelenmiş olan Purunã Refuge, Escarpa Denoviana adı verilen coğrafi bir fayın ayağında yer alıyor ve gözlerden uzakta, doğanın tam ortasında olmanın yanı sıra, şehrin siluetinin manzarasını izlemenin keyfini çıkarıyor. 2016 yılında tamamlanan proje, Zaitter’in nakliye konteynırlarını çağdaş yapılara dönüştürmedeki deneyimi üzerine kurulu. Kendisinden önceki örneklerde de olduğu gibi, Purunã Refuge, sanki iş sahasındaymışsınız hissi vermesin diye yerden yükseltilmiş.

Yerden 3 metre yüksekte bulunan ve dış merdivenlerden erişilebilen konut,  iki uçtan camla kaplı boşluklarla genişletilmiş, 12 metre uzunluğundaki bir konteynerden meydana geliyor ve uyuma alanı, mutfağın bir kısmı, giriş kısmı ve içerisinde küvet bulunan banyo konteynerin iç kısmında kalıyor. Kenarı camla kaplı alanlardan daha geniş olanında oturma ve yemek salonu ve ofis bölümü bulunuyor. Küçük alan ise içerideki mutfağın devamı niteliğinde ve doğrudan ormana doğru uzuyor. Kuzeybatıdan güneybatıya doğru uzayan Purunã Refuge’e kuzey kısımdan giriliyor; kuzey kısım aynı zamanda terasa açılıyor.

 “Projenin amacı insanın temel gereksinimlerini- yemek, uyumak, temizlenmek, çalışmak ve sosyalleşmek- yaklaşık 50 metre karelik bir alanda, etrafı çevreleyen doğayla mümkün mertebe temas içinde olacak şekilde bölümlendirmekti,” diyor Zaitter. “İşin en zor kısmıysa, hâlâ geniş alanın rahat alan anlamına geldiğine, tersininse rahatsızlık vereceğine inananları projeye ikna etmekti. Purunã Refuge azın aslında düşündüğünüzden çok olabileceğini kanıtladı.”


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)