Gelecek Nesillere Olan Sorumluluğumuzu Hiç Unutmuyoruz

Özgür Bey, çok uzun zamandır OTIS bünyesindesiniz. Günümüzde ise genel müdürlük görevini başarıyla yürütüyorsunuz. OTIS’i bir de sizden dinlemek isteriz. 

1865’te İstanbul’da kurulan ve 1921’den bu yana kesintisiz olarak asansör sektöründe faaliyet gösteren Türk firması Buga, 1991 yılında Buga Otis (Otis Türkiye) adını aldı. 1957’de asansör imalatına başlayan Otis, 1975’te yürüyen merdiven imalatı yapan ilk firma oldu. Bugün, Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu içinde yer alan tek asansör firması olan Otis Türkiye, yılda 2.000 adet asansör ve yürüyen merdiven/yol kapasitesi ile bulunduğu bölgede önemli bir üretim üssü olarak konumlanıyor. Otis, Türkiye’nin en büyük 1000 ihracatçısı arasında sektöre ve ülke ekonomisine katma değer yaratmaya devam ediyor.

OTIS Türkiye Genel Müdürü Özgür Aren

OTIS’in çalışma sistemi hakkında kısaca bilgi alabilir miyiz.

Asansör sektörüne öncülük ederek, müşterilerimize her aşamada farklı avantajlar sağlamayı hedefliyoruz. Katkılarımız, en başta mimari ofislere, proje çizim aşamasında çözüm sunarak başlıyor. Olması gereken kuyu derinliği, kuyu dibi ve kuyu üstü ölçüleri hakkında teknik önerilerinde bulunuyor, Türkiye’de üretim yapmanın avantajıyla kabin içi dekorasyon çözümlerimizle mimari ofislerin de tercihi oluyoruz. Otis Türkiye olarak, her şeyden önce ‘emniyetli çalışma’, ‘doğru projelendirme’, ‘doğru malzeme’, ‘kaliteli üretim’, ‘zamanında teslim’, ‘kaliteli montaj’ ve ‘profesyonel servis’ şeklinde 7 adımda özetleyebileceğimiz bir çalışma sistemimiz var.

Otis Türkiye olarak, mühendislik uygulamalarımızı ve Ar-Ge faaliyetlerimizi her geçen gün daha da geliştiriyoruz. Firmamızda çalışan sayısı 1000’e yaklaştı. İnsana yatırım yapmaya devam ediyoruz. Hatta Otis’in dünyadaki farklı şirketlerinde mühendis, genel müdür, üst düzey yönetici seviyesinde çalışanlarımızla Türk bayrağını dalgalandırmaya devam ediyoruz.

Asansör konusu teknolojinin gelişmesine paralel olarak hızla gelişen bir sektör. OTIS olarak gelişim tarihçenizdeki ilklerden ve günümüzdeki teknolojinizden bahsedebilir misiniz? 

Dünyanın ilk emniyet sistemli asansörünü 1853 yılında icat eden Elisha Graves Otis’in New York’ta temellerini attığı Otis; asansör, yürüyen merdiven ve yürüyen yol alanında, liderliğini hiç kaybetmeden faaliyetini sürdürüyor. Otis, ülkemizin asansör tarihinde de önemli bir yer tutuyor. 1892 yılında Pera Palas Oteli için inşa edilen Türkiye’nin ilk asansörü, Otis markası taşıyor. Türkiye’nin ilk panoramik (Sürmeli Otel - 1983), en hızlı ve en yüksek bina, en büyük alışveriş merkezi ve en prestijli havaalanı, otel ve hastane asansörlerini yapan firma Otis Türkiye oldu. ‘Önce emniyet’ ilkesi ile kendi fabrikamızda geliştirdiğimiz ürünler ve sunduğumuz servis hizmetiyle, kullanıcıların güvenini kazandık. 

Kurumsal yaklaşımımızla, ülkemizde asansör sektörünün gelişmesine katkıda bulunduk. Enerji kullanımını yüzde 75’e varan oranlarda azaltıp performansını artırdığımız ürünlerimizle, en fazla asansör ihracatı yapan Türk firması olduk. Son olarak Türkiye’nin ilk double-deck asansörünü Levent 199 projesi için ürettik ve montajını yaptık. Saniyede 7 metre hızla yükselen asansörler, Türkiye’nin en hızlı asansörü oldu.


Yaptığımız her işe geleceği düşünerek sürdürülebilir yaklaşmak bizim en baştan verdiğimiz bir taahhüt. Elisha Otis’in icadıyla başlattığımız sektörün ilk günden beri lideri olmamız sürdürülebilirlik iddiamızın bir kanıtı. Üretim süreçlerinden başlayarak her aşamada doğal kaynakları en verimli şekilde kullanıyoruz. Enerji tasarrufu sağlamak için kullandığımız formüllerin birer yansıması olan ‘Gen2’ ailesinde, her ihtiyaca yönelik modeller bulunuyor. Farklı ebatlarda kuyulara esnek çözümler getiren Gen2 Flex, elektrik kesildiğinde dahi ulaşımı kesintisiz sürdüren ‘Gen2 Switch’ gibi ürün ve sistemlerimizle fark yaratıyoruz.

‘Gen2 Switch’ asansörlerimiz yüzde 75 tasarruf sağlıyor. Her yapının ihtiyacına özel çözümler üretmeye önem veriyoruz. Özellikle butik ofis ve konut projelerinin gözdesi Gen2 Switch oldu. Elektrik kesildiğinde dahi 100 defa daha çalışma kapasitesine sahip olan ‘Gen2 Switch’ asansörler, yüksek enerji sarfiyatı ve asansörde kalma korkusunu geride bırakıyor. Yolculuğunuza güvenle devam etmenizi sağlayan yeni nesil asansörümüz, saç kurutma makinesinden daha az enerji harcıyor. Üstelik bu asansör için makine dairesine, kontrol odasına ihtiyaç duyulmuyor. ‘Gen2 Switch’ asansörlerde bulunan ReGen tahrik sistemi, tam yüklü kabinin aşağı, hafif yüklü kabinin yukarı doğru hareketi esnasında açığa çıkan elektriği şebekeye geri kazandırıyor. Böylece enerji tasarrufu yüzde 75’e ulaşıyor. Piyasadaki tek akülü asansör olan Gen2 Switch, özel güç kaynağına gerek duymadan prize takılarak kullanıma sunuluyor.

‘CompassPlus’ ile asansör kuyruğuna son

Otis’in Akıllı Yolcu Yönlendirme Sistemi ‘CompassPlus’, yüksek binalardaki dikey trafiği azaltıyor. Uzun asansör kuyruklarını, ara durakları ve ekstra bekleme sürelerini minimuma indiren sistem, asansörlerin daha verimli çalışması sonucu daha az enerji tüketilmesini sağlıyor. Hem son kullanıcıları hem de binayı segmentlere ayırıyor, asansörlerin kabinlerinin o anda içindeki yolcu adedini de değerlendirerek en uygun atamayı yapıyor.

Asansör ve Yürüyen Merdiven konusunda çok önemli konuların başında kullanıcı güvenliği gelmekte.  Otis teknolojileri bu konuda hangi önlemleri alıyor? 

Türkiye’de alışveriş merkezleri, sinema, tiyatro salonları, hastaneler, okullar gibi halka açık alanlarda asansör ve yürüyen merdivenlerin hatalı kullanımıyla karşılaşıyoruz. Otis olarak özellikle çocuklara erken yaşlarda bu araçların emniyetli kullanılmasının gerekliliğini öğretmek ve ebeveynlerini bilinçlendirmek üzere, “Bay Otis” sosyal sorumluluk projesini başlattık. Hedef kitlemizi, okul öncesi çocuklar, 7-10 yaş grubu ve ebeveynler olarak belirledik. İlk olarak Kanyon Çarşı ve İstinye Park AVM’de hayata geçirdiğimiz proje başarıyla devam ediyor. Resim İstanbul, Akasya AVM ve Zorlu Center’da yaptığımız etkinliklerden de çok olumlu tepkiler aldık. Otis Türkiye olarak gelecek nesillere olan sorumluluğumuzu unutmadan sektöre öncülük etmeye devam edeceğiz.

‘Önce emniyet’ ilkesinin bir kurum politikası olarak benimsediğimiz Otis’te, her tesisat, montaj ve servis hizmeti uluslararası prosedürlere uygun yapılır. Emniyet ve kalite, Elisha Graves Otis’in dünyanın ilk emniyetli asansörünü icat ettiği günden beri Otis’in en çok önem verdiği konudur. 3 temel değerimiz; etik, kalite ve emniyettir. Otis ürünleri, dünyanın her yerindeki test merkezlerimizde, olabilecek en katı ve sıkı testlerden geçiriliyor. Bugün Double Deck, Akıllı Yolcu Yönlendirme Sistemi Compass Plus , EMS Panorama, Gen2 ürün ailesi gibi uygulamalarla bina trafiğinin iyileştirilmesinin yanı sıra, sistem kontrolünü sağlarayak emniyeti artırıyoruz.θ


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)