İlhamını Doğadan Alan Merkez

Türkiye'nin güneyindeki İztuzu Plajı'nda bulunan Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi, eko sisteme uyumlu yapısıyla vahşi yaşam konusundaki farkındalığı arttırıyor. Çevreye gerçek anlamda duyarlı bir mimariyle inşa edilen yapının tasarımı gel git dalgalarının ve civarda bulunan çam ağaçlarının ve sazlıkların doğal kıvrımlarından ve izlerinden esinlenmiş.

KÂAT Mimarlık, Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen ulusal yarışmada vahşi yaşam merkezinin tasarlanması onurunu kazanmış.  KÂAT'a göre merkez, “dünyanın en nadir doğal ekosistemlerinden biri olarak kabul edilen İztuzu Plajı ve ekosisteminin doğal ve kültürel kaynaklarının döngüsel devamlılığını sağlayacak.”

Belli ağaç türlerinin, diğer ağaçların da yaşayıp gelişmesine olanak tanımak için onlara dokunmadıkları, diğer ağaçların alanlarına girmedikleri ya da engel olmadıkları yolundaki fenomen de mimarlara ilham kaynağı olmuş. Çevrenin geri kalanıyla huzur içinde var olabilecek organik olandan ilham alan bir yapı yaratmayı amaçlayan Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezinin halihazırda  güzel olan manzaraya değer katacağı muhakkak.

Merkezde bir dizi kubbeli yapı yer alacak; böylece hem etrafı çevreleyen ağaçlar hem de bölgenin eğimli yapısı taklit edilmiş olacak. Yapılar yerden yükseltilecek ve böylece doğal yaşamın ve arazinin mümkün mertebe zarar görmemesi sağlanacak.

DEKAMER olarak da bilinen Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi, negatif karbon iz alanı yaratarak işi bir adım daha öteye götürecek. Tasarım ekibi, çevreye duyarlı bu tesisin, araştırmacıları, gönüllüleri ve ziyaretçileri, Anadolu’nun Akdeniz ile buluştuğu bu yerdeki vahşi yaşamı koruma konusunda üzerlerine düşeni yapmaya teşvik edeceğini umut ediyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)