Covid-19, LEED Kriterleri Arasında Yerini Aldı

Pek çok ülkenin Covid-19 sebebiyle girilen karantina dönemlerini sonlandırdığı günlerde ABD Yeşil Bina Konseyi (U.S. Green Building Council - USGBC) virüsün yayılımını engellemek için kullanışlı olacak, sürdürülebilir bir kurallar dizisi yayınladı. İleriye dönük daha büyük bir planın parçası olan bu kurallar, LEED sertifikası değerlendirme aşamasında yapılara 4 puan kazandıracak.

USGBC’nin Sağlıklı Ekonomi stratejisine eşlik eden kurallar pandemiye bir cevap olarak hazırlandılar. İş yerleri ve toplulukların salgın sonrası yaşama geri dönme çabalarını destekleyen bu yaklaşım, LEED sertifikasının değişen şartlara uyum sağlama yeteneğini de ortaya koyuyor.

1 - İş yerine geri dönüş

Bu kıstas; bina ya da mekan hazırlığı, işgücü hazırlığı, kontrol erişimi, sosyal mesafe, çevreci temizleme, temas yüzeyi azaltımı ve iletişim aşamalarından en az ikisinin göz önünde bulundurulmasını kapsıyor. USGBC “Bugün güvende hissettiniz mi?”, “Mesai arkadaşlarınız kuralları takip etti mi?” gibi sorulara yer verilen bir anket ile çalışanlara ve yönetim kademesine kılavuzluk etmeyi hedefliyor.

2 - Kendi alanınızı temizleyin ve dezenfekte edin

Hastalık Kontrol ve Önlem Merkezi ile ABD Çevre Koruma Kurumu tarafından temin edilen kılavuzu takip ederek oluşturulan bu kıstas ortak ya da kamu kullanımına açık alanların temizlenmesi ve dezenfekte edilmesini konu alıyor. Bu çerçevede temizlik yapan personeli eğiten ve mesken kontrolü sağlayan kıstasa uygun kimyevi temizlik ürünleri, sabunlar, dezenfektanlara ait listeyi, USGBC’nin internet sitesinde bulmak mümkün. Kıstas aynı zamanda göz koruyucu, maske ve eldiven gibi kişisel koruma ekipmanlarının kullanımını zorunlu kılıyor.

3 - Salgın süresinde iç mekân hava kalitesi yönetimi

Virüsün hava yoluyla bulaşımını engellemek için LEED değerlendirmesine eklenen bu kıstas, büyük oranda Hastalık Kontrol Merkezi (CDC) tarafından yapılan önerileri takip ediyor. Bunlar arasında dış mekandan alınan hava oranının ve genel havalandırmanın artırılması ile doğal havalandırma pratiklerinin kullanımı yer alıyor. Bu noktada yapılan önerilerin yalnızca önlem amaçlı olduğunu, hastalığın yayılımını kesin olarak engellemediğini söylemek gerek. Bina tiplerinin birbirlerinden çok farklı olduğu da hesaba katılarak, bu konuda alınacak önlemlerin yapıya, konuma ve mevsime göre şekillenmesi gerekiyor.

4 - Su kontrol sistemi temin edin

Pek çok bina, aylar boyunca neredeyse hiçbir kullancısı olmadan ayakta durdu. Bu, mevcudiyetlerindeki sistemde tüketilmesi ya da kullanılması güvenli olmayan durgun su oluşması anlamına geliyor. EPA ve CDC kılavuzlarını izleyen bu kıstas, bina sahip ve yöneticilerinin suyu kontrol edip gerekli durumlarda bir su yönetimi planı oluşturmalarını, yerel su ve sağlık otoriteleriyle işbirliği yapmalarını ve bina kullanıcıları ile iletişim halinde kalmalarını mecbur kılıyor. İlk incelemeler yapıldıktan sonra da düzenli bir su kontrol mekanizması kurulmasını mecbur kılıyor. Herhangi bir sıkıntı olması durumunda bina yöneticilerinin gerekli önlemleri almaları ve ısı, pH değeri ve dezenfektan seviyesi gibi ilgili değerleri kontrol etmesi gerekiyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)