Deneysel ILOW ile Güneşin Yörüngesini Takip Ederek Daha Az Enerji Tüketimi Hedefleniyor

Uluslararası tasarım ofisi Carlo Ratti Associati (CRA) ve Bouygues Immobilier,  ILOW (i-low olarak telaffuz ediliyor) için tasarımlarını açıkladı. ILOW, Paris yakınlarında farklı sosyo-ekonomik yapılara sahip iki farklı semt arasında köprü vazifesi gören deneysel ve sürdürülebilirlik odaklı bir bina. Nanterre komünü için önerilen proje, La Défense (Avrupa’daki en büyük ticaret bölgesi ve Paris’in finans merkezi) ve Émile Aillaud’un tasarladığı savaş sonrası sosyal konutlandırmada öncü olan Tours Nuages (Cloud Towers) arasında konumlandırılacak.  

Açılmış iki kolu andırmak amacıyla parametrik bir yaklaşımla tasarlanan kıvrımlı hatlara sahip ILOW, enerji tasarrufu sağlayan yeni bir yapı ortaya koyarken aynı zamanda Cloud Towers’ın mimetik formunu da işaret ediyor.  Fransızcada “yeşilliğin adası” deyiminde sıkça kullanılan “küçük ada” anlamına gelen kelimeden yola çıkan bir kelime oyunu ile adlandırılan ILOW’un iki ana tasarım hedefi, sosyal uyumluluk ve sürdürülebilirlik. Kıvrımlı bina bitişiğindeki bir parka bağlanan yeşil bir bahçeyi çevreleyen iki kanattan oluşuyor. Çatısında bahçesiyle 12.500 metrekare karma kullanım alanına sahip olan bina halka açık girişin üzerinde yer alan ofis alanları ve bir restoran ve kafe bulunan şeffaf bir zeminden oluşuyor. Bu bina birbirinden sosyal olarak ayrılmış iki kesim için fiziki bir “ortak zemin” sunuyor.

CRA’nın kurucu ortaği ve Massachusetts Institute of Technology’de Senseable City Lab’in direktörü olarak çalışan Carlo Ratti, ILOW için “Farklı insanlar, kültürler ve sosyal grupların bir araya gelmesini teşvik etmek amacı ile tasarımı kullanmaya çalışıyoruz” dedi. “Bu dijitalin aksine fizikseli benzersiz yapan şey aslında. Pandemi hepimizin bunun farkına varmasını sağladı. Mimariyi farklı sosyal hayatlar arasında köprü kurmak için kullanabiliriz.”

Binanın enerji tüketimini en aza indirgemek için mimarlar, cephenin prefabrike modüllerinin boyutlarını ve düzenini şekillendirmek için parametrik bir yaklaşım uyguladılar. Bu modüller doğal ışığın optimal biçimde içeri girmesini ve enerji tüketiminin en düşük seviyede gerçekleşmesini sağlamak amacı ile güneşin yörüngesini takip edecek şekilde tasarlandı.  CRA, ILOW için yerel belediyeden gerekli izinleri almış durumda.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)