“Ayna; Eğlenceli, Sürprizli Sonuçlar Elde Ettiğim Bir Malzeme”

HAKAN KÜLAHÇI
ART-MİM
Şişecam Düzcam Sponsorluğunda
Hakan Külahçı ile tasarımda ayna kullanımı üzerine...

Cam, saydam özelliği nedeniyle mekan tasarımında en çok tercih ettiğim malzemedir. Mekanların doğa ile iç içe olmasını sağlarken iç mekanlarda bölüntü yaparak mekan bütünlüğünü bozmayan şeffaf bir materyal. Ayna ise benim sürprizli sonuçlar elde ettiğim bir malzemedir. Daha çok büyük mekanlarda kullanmayı seviyorum. İç mekanlarda, özellikle ışık alan atriumlarda, cam korkuluk altında uygulanan ayna birleşimlerin doğal ışıkla beraber oluşturduğu farklı yansımaları, görsel sonuçları beni çok heyecanlandırıyor.

Ağırlıklı olarak otel projeleri yapıyorsunuz ve tasarımlarınızda cam ve ayna kullanımı dikkat çekiyor. İç mimari tasarımda cam ve ayna kullanımının tasarıma katkıları ile ayna kullanımının önemi üzerine görüşlerinizi alabilir miyiz?

Cam, saydam özelliği nedeniyle mekan tasarımında en çok tercih ettiğim malzemedir. Mekanların doğa ile içiçe olmasını sağlarken iç mekanlarda bölüntü yaparak mekan bütünlüğünü bozmayan şeffaf bir materyal. Otel projelerimde özellikle spa katlarının ve restoran katlarının bahçeyle bütünleşmesini hatta iç içe olmasını sağlamak amacıyla duvarları kaldırmayı, cam kullanmayı tercih ediyorum.

Ayna ise benim sürprizli sonuçlar elde ettiğim bir malzemedir. Daha çok büyük mekanlarda kullanmayı seviyorum. İç mekanlarda, özellikle ışık alan atriumlarda, cam korkuluk altında uygulanan ayna birleşimlerin doğal ışıkla beraber oluşturduğu farklı yansımaları, görsel sonuçları beni çok heyecanlandırıyor. Dar ve basık olan mekanlarda da farklı renklerde aynalar kullanmayı tercih ediyorum çünkü derinlik ve sonsuzluk veriyor.

Projelerinizde ağırlıklı olarak hangi mekanlarda ayna kullanmayı daha çok tercih ediyorsunuz? Neden?

Biraz önce de söylediğim gibi genellikle atriumlarda, restoranların bazı bölümlerinde, odalarda, tuvaletlerde, fitness ve spa’da kullanıyorum. Tasarladığım her projenin mekanlarından tutun mobilyalarına kadar her yerde ayna kullanırım. Aynayı bazı mekanlarda ise önünde başka bir objeyle beraber kullanmayı, farklı malzemelerle birleştirmeyi seviyorum. Ayrıca tuvaletlerde büyük aynalar kullanmayı tercih ediyorum. Çünkü mimari projelerde genel tuvaletler çoğunlukla küçük tasarlandığı için ayna kullanımı onların daha ferah ve rahat görünmesini sağlıyor.

Art Deco tarzında tasarımlarda ayna ve camın kullanımını seviyorum, farklı malzemelerle bir arada kullanılabildikleri için tasarımlar çok daha zengin hale geliyor…

Pencereler gibi aynalar da mekana ışık ve derinlik katıyor, camlardan gelen doğal ışığı mekanlara yansıtıyor. Peki, yaşam alanlarında ayna kullanımının insan sağlığına ya da psikolojisine ne gibi etkileri var?

İnsan yaşamında aynanın yeri bana göre çok özel. Çünkü insanlar, kendilerine bakmayı ve kontrol etmeyi seviyor. Bir çok insanın çalışma masasında bir aynası var... Yaşam alanlarında ayna olması, insanların yaşadıkları mekanı daha ferah hissetmelerini sağlıyor, bu da onları rahatlatıyor. Burada dikkat etmemiz gereken aşırıya kaçmadan kullanmak...

Örneğin iki tane ayna karşı karşıya kullanılmamalı; çünkü mekanlara derinlik etkisi vermek yerine sonsuzluk etkisi yaratıyor. Bu etki; o mekanda yaşayan insanlarda psikolojik rahatsızlıklara yol açabiliyor. İnsanlar yaşadıkları mekanların korunaklı ve sınırlı olmasını istiyor, sonsuzluk ya da sınırsızlık hissi insanı psikolojik olarak rahatsız edebiliyor; bir stadyumun ortasında uyuduğunuzda ne hissedeceğinizi düşünün, emin olun ki uyuduğunuz 20 - 25 metre karelik odalarda hissettiklerinizden çok daha rahatsız edici olacaktır. O yüzden iç mekanda ayna kullanımını bilinçli ve doğru şekilde yapmamız gerekiyor.

Peki, uygulandığı alanlara estetik, ışık ve ferahlık kazandıran aynaları sizce doğru kullanmayı biliyor muyuz?

Maalesef kullanamıyoruz, çünkü genellikle bir çok insan başkalarında gördüklerini yapmaya çalışıyor, bu da yanlış sonuçlara yol açabiliyor. Özellikle yaşam alanlarında ve odalarda ayna kullanımı önemli. Ayna, doğru açılarda ve olması gerektiği kadar kullanılmalı. Bazen bir objenin arkasında, bazen bir mobilyanın içinde, bazen aydınlatmada, bazen renkli ve bazen de masamızın üzerinde...

Mobilya tasarımı ve imalatı da yapıyorsunuz. Peki, mobilyada ayna ve cam kullanımı üzerine düşüncelerinizi alabilir miyiz?

Özellikle Art Deco tarzında yaptığım mobilya tasarımlarda ayna ve camın kullanımını seviyorum. Zaten Art Deco tasarımın olmazsa olmazı cam, özellikle de aynadır. Farklı malzemelerle bir arada kullanılabildikleri için mobilya çok daha zengin hale geliyor… Tasarımlarımda doğal malzemeleri bir arada kullanmayı sevdiğim için ayna ve camı tercih etmem kaçınılmaz oluyor.

İç mekanda ekolojik ayna kullanmayı tercih ediyorum. Son yaptığım projelerimde özel boyalı camlar ile mekanın konseptine uygun renkli aynalar, duvarlarda bant halinde boydan boya aynalar kullandım.

Cam ve ayna tercihinizde aradığınız özellikler nelerdir?

Mekanlarda kullanılan mobilya ve malzemeleri gün ışığının bozmaması gerektiğini düşünüyorum, bu yüzden ışık ve güneşin etkisinden koruyan, ultraviyole korumalı camları tercih ediyorum. Bu camlar ısı yalıtımı da yaptığı için Güney bölgelerinde kullanımı çok önem kazanıyor. Ayrıca, dış mekanla içerideki insan arasında hiç bir malzeme yokmuş gibi gösterenler camları özellikle tercih ediyorum.

İç mekanlarda ekolojik ayna kullanmayı tercih ediyorum. Son yaptığım projelerimde özel boyalı camlar ile mekanın konseptine uygun renkli aynalar, duvarlarda bant halinde boydan boya aynalar kullandım. Ayrıca, flotal ve natural aynaları da sıkça kullanıyorum, başta da söylediğim gibi aynanın sürprizleri çok hoşuma gidiyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)