​Berker by Hager Teknolojisi Ataşehir Sheraton’da...

Berker by Hager teknolojİsİ İle yükselen Ataşehİr Sheraton’ın proje yatırımcısı Dursun Cevahİr İle Berker Türkİye Genel Müdürü Medenİ Kahraman, Berker by Hager’İn sunduğu çözümler ve akıllı bİna teknolojİlerİnİn geldİğİ nokta İle İlgİlİ sorularımızı yanıtladı.

Ataşehir Sheraton Yatırımcısı
Dursun Cevahir:

Cevahir Holding’in kurum kültürü, sektördeki faaliyetleri ve yatırımları ile ilgili kısaca bilgi alabilir miyiz?

Holdingin temelleri 1959 yılından bu yana inşaat işleri yapan Cevahir kardeşlerin faaliyetleri ile başlamıştı ve inşaat sektöründe büyüyerek devam etti. Uzun yıllar Libya, Suudi Arabistan, Makedonya gibi ülkelerde inşaat ve yatırımlar yaptıktan sonra 1988 yılında tekrar Türkiye’de çalışmalar yapmaya başladı.

Esenler Otogar’ı, Plaza Otel, Grand Cevahir Otel gibi projeleri hayata geçirerek otel ve taahhüt işlerini bir arada götüren Cevahir Holding, daha sonra taahhüt işlerini komple bıraktı.

Son yıllarda daha çok yatırım amaçlı ofis ve otel işleri yapıyoruz, şimdi ise okul binaları yapımına başlıyoruz; yani artık inşaatçı kimliğinden çok yatırımcı kimliği ile devam ediyoruz.

Otel proje yatırımlarınızı belirleyen yönler ve kriterler nelerdir? Lokasyon seçimi yaparken neleri göz önünde bulunduruyorsunuz?

Bu tip konularda daha çok profesyonellerle, danışmanlarla birlikte otel yapacağımız bölgeyi çalışıyoruz, ezbere karar vermiyoruz. Önden para harcayıp sonradan kaybetmeyi sevmiyoruz.

Sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam için malzeme kalitesi çok önemli. Bu bağlamda projelerinizde malzeme seçiminde nelere dikkat ediyorsunuz? Otel yapılarında çevre dostu akıllı bina teknolojilerinin önemi nedir?

Yeşil Bina sertifika sistemlerinin kriterlerine uyduğunuz, enerji tasarrufu sağladığınız zaman zaten diğer faktörler kendiliğinden geliyor. Bütün yatırımlarımızda bu kriterlere özen gösteriyoruz; çünkü faydasını, kazancını görüyoruz. Önden daha fazla harcıyor gibi görünsek de daha sonra geri dönüşlerin faydasını hem kiralarken hem işletirken görüyoruz. Ön yatırımlar yüzde otuza yakın pahalı oluyor; ancak bu farkı dört ila beş sene sonra geri alıyoruz.

Ataşehir Sheraton Otel’de Berker byHager’i tercih etme sebebiniz nedir?

Berker ürünlerini bir önceki projemizde kullanmış ve anahtar prizlerinden memnun kalmıştık; ama otomasyon anlamında ilk kez çalıştık. Sistem için Türkiye’de üretilmiş Berker ürünleri aldık, birçok KNX firmasının sağlayamadığı çözümleri bizlere sundular ve yatırımcı olarak biz de Berker byHager ile çalışmayı tercih ettik.

Bizim için verilen servis çok önemli, aldığınız her ürünün servis ve geri dönüş olarak maliyetleri var. Ataşehir Sheraton Otel’de her bir odanın enerji kalorimetresi, mutfakta kullanılan gazın miktarı şuan takip ediliyor ve inceleniyor.

Berker Türkiye Genel Müdürü
Medeni Kahraman:

Medeni Bey öncelikle sizi tanıyabilir miyiz, Berker ile yolunuz nasıl kesişti?

Ben elektrik-elektronik mühendisiyim, daha önce Viko’da görev yaptım. Avrupa’da fuarlardan edindiğim izlenimlerde trendin nereye kaydığını az çok tahmin edebiliyordum, sonuçta uluslararası oyuncular belli. Berker firması da Türkiye’ye uzun yıllardır gelmek istiyordu, bir anlamda ortak isteklerimiz doğrultusunda bir araya geldik diyebilirim. Sıfırdan başlayarak ciddi bir risk aldık ve o gün bugündür de birlikte devam ediyoruz. Burada çok ciddi, büyük bir ekip var ve ekibimizin güzel bir iletişim ve birlikteliği var. Bizi rakiplerimizden farklılaştıran kısım ise hep bir adım önde bir şeyler yapmaya çalışıyor olmamız. Teknolojiyi ve trendi yakalayamadığınız zaman varlığınızı devam ettiremiyorsunuz. Geleceğe yönelik projeler geliştirdiğiniz zaman öndesiniz demektir.

Berker byHager’in sahip olduğu ürün gamı ve çalışma alanlarından, sektöre sunduğu çözümlerden ve farkınızdan bahsedebilir misiniz?

Hager daha çok endüstriyel tarafta kurulmuş, elektrik dağıtım sistemlerine odaklanmış, akıllı bina sistemlerine konumlanmış bir marka. Biz, Berker’in dizayn tarafı ile Hager’in endüstriyel tarafını birleştirerek otomasyonda bir anlamda çığır açtık. KNX Sistemi uluslararası bir standart, Berker byHager’de bu grubun bir üyesi. KNX’de akıllı bina büyüme alanında iki yıl üst üste dünyada birinci seçildik.

Hager’in endüstriyel anlamdaki sensörleri, uygulamaları fiyat açısından da bize performans sağladı, bir taraftan da çözüm anlamında önümüzü açtı. Berker’in ise çok özel dizaynları var, bunları mimarlara sunduğumuzda beğeni topluyor, aslında biz bir kombinasyon yaptık. Özellikle rezidans ve otellerde önemli bir pazar payına ulaştık, bu başarıyla birlikte biz Türkiye’deki pazarlama ağımızı bu süreçte bitirmiş olduk. Büyük illerin hemen hemen hepsinde şu anda hem pazarlamamızı yapan hem de teknik anlamda işin servisini 7/24 veren ekiplerimiz var.

Bizim yaptığımız iş aslında tamamen mühendislik, biz herhangi bir ürün satmıyoruz, çözüm ve şartnameler oluşturuyoruz. İhale süreçlerini netleştirdikten sonra proje şekillenmeye başlıyor.Toptancılar üzerinden herhangi bir satışımız yok, bu da bizim artımız. Ciddi firmalar projelerilerini; sorunsuz, arkasına servis desteğini alabileceği, işi iyi bilen firmaya teslim etmek ister. Bizim ekibimizin hepsi mühendis olduğu için işveren ile tamamen aynı dili konuşuyoruz. Biz de ilk kurulduğumuzda İstanbul’dan servis veriyorduk; ama bu süreçte Berker’i nasıl farklılaştırabiliriz diye düşünürken önce servis platformunun geliştirilmesi gerektiğini gördük, lokal servis verecek, müşterilerin endişelerini, pazardaki akıllı ev korkusunu giderecek servis ağımızı geliştirdik, bu bize ciddi bir ivme kazandırdı ve kısa bir süre içerisinde pazar liderliğini getirdi. O zamanlar Türkiye’de dünya devi bir firmanın yakaladığı lobiyi bizim bir anda yakalama şansımız yoktu ama zamanla o lobiyi de oluşturduk.

Yurtiçi ve yurtdışı projelerinizden bahsedebilir misiniz? Sektörünüzün geleceğine nasıl bakıyorsunuz ve ne gibi yenilikler olacak?

Asya ülkeleri daha önce Rusya’ya bağlı idi, şimdi ise bize bağlandı. Yavaş yavaş Afrika’da projeler almaya başladık, büyük projeler alarak uluslararası alana taşımaya çalışıyoruz. Yaptığımız işlerin arasında çok ciddi referanslar var, inşaat sektöründeki kurumsalların hemen hemen hepsi ile çalışıyoruz, bunun keyif verici tarafı sadece bir projede çalışmakla kalmayıp, üçüncü, dördüncü projelerini de alıyor olmamız, bu bizi çok fazla motive ediyor.

Önümüzdeki yıllarda kendi sektörümüze pozitif bakıyoruz; çünkü özelikle ticaret segmentine hitap eden yeni sistemler geliştiriyoruz ve şunu biliyoruz ki rakipler şu anda bu sistemlere hazırlıklı değiller, bu yüzden öncülük yaparak vizyonu biz belirleyeceğiz. Hem Türkiye’de hem uluslararası bazda yaptığımız isim yapacak projeler var. Beraberinde Asya’da da güzel işler yapmaya başladık, Türkmenistan’da havalimanı projemiz, Azerbaycan’da da ciddi projelerimiz var.

Berker byHager için Ar-Ge ve inovasyonun önemi nedir? Bu konuda yaptığınız yatırım ve çalışmalardan bahsedebilir misiniz?

Orada da gayet iyiyiz, hem Türkiye’de lokal bazlı partnerlerimizle hem de yurtdışı ile Ar-Ge çalışmaları yapıyoruz. Ar-Ge’yi en çok koşturan ve yoran bir ülkeyiz diyebilirim, çok enteresandır bazen yeni bir ürün üretileceği zaman Ar-Ge ekibi sadece bize soruyor. Bunun sebebi ise sürekli talep ediyor olmamız, çünkü bugünkü koşullara saplanmış olarak kalmıyoruz.

Birçok ürünümüzün özel tasarım ödülü var; çünkü eskiden beri rakiplerimize göre modern seri anlamında çok geniş bir portföyümüz var, yani mekanınıza uygun bir şey bulamama şansınız yok. Bir ihtimal de olsa diyelimki bulamadınız, o zaman da özel üretim yapıyoruz.

Bu sayımızda AVM yapılarını mercek altına alıyoruz, AVM’lere yönelik sunduğunuz projelerinizden ve çözümlerinizden bahsedebilir misiniz?

AVM’lerde dikkatimi çeken, ışığın yoğun olarak içeriye alınabildiği zaman diliminde bile bütün aydınlatmaların açık olması... Bu durum o kadar yanlış ve maliyetli bir uygulama ki, Avrupa’da böyle bir durumla asla karşılaşmazsınız. İşte biz bu durumu stabilize ediyoruz, ışığı doğal kaynaklarla içeri alıyoruz ve yetersiz ışık miktarı kadar açmış oluyoruz. Işık geçişlerinde çok ciddi bir enerji sarfiyatı var, otomatize ettiğiniz zaman yüzde otuz, hatta kırklara varan enerji tasarrufu elde ediyorsunuz.

İnsanların olduğu mekanda ışığı ihtiyaç kadar açıyorsunuz, AVM kapanma saatini beklemeden ısıtma sistemlerinin, ışıkların otomatik olarak kapanmasını sağlıyorsunuz, merkezden durumları izleyerek müdahale yapabiliyorsunuz, mevsimlendirebiliyorsunuz, yaz-kış şeklinde modunu ayaralayabiliyorsunuz... Bunlar artık kesinlikle olması gereken aplikasyonlar ve bunları biz uyguluyoruz. Zaten yeni yönetmelikler bu şartları istiyor; yani önümüzdeki dönemde standart haline gelmiş olacak. Bu bağlamda projelendirdiğimiz ve çok iyi bilinen AVM projeleri var.

Ayrıca havalimanlarında da aynı şekilde ısıtma-soğutma, aydınlatma ve güvenlik önemlidir. Biz burada tüm bu sistemleri sadece bireysel anlamda kontrol etmek yerine merkezi sistemlere entegre ediyoruz ve bütün güvenlik sistemleri ile birlikte çalışmasını sağlıyoruz. Örneğin; bir yangın olduğu zaman senaryo gereği ısıtma-soğutma, aydınlatma, güvenlik bu sistemin içerisindedir yani kendi içerisinde bir ortak akıl ile bütün bina BMS (Building Management System) mantığı ile çalışmış oluyor. Dolayısıyla biz havalimanı gibi kompleks projelere girdiğimizde artık başka senaryo ve şartname var önümüzde. Biz kendi sistemimizi başka güvenlik sistemlerine entegre ederek, BMS üzerinden bunları senerize ediyoruz.

Son olarak Ataşehir Sheraton için sunduğunuz çözümler ve Berker byHager’in projeye kattığı değerler nelerdir?

Sheraton’da müşteri içeriye girdiği anda, hiçbir şeye dokunmadan müşterinin yaşam tarzına, stiline uygun bir ambiyans oluşturabiliyorsunuz, bu anlamda ışık ayarlarından, oda ısısına kadar bir çok senaryo var.

Oda rezerve edilmişse oda sıcaklığını belirli bir konfora taşıyoruz, odadan çıkıldığı zaman otomatik olarak koruma sistemlerine geçilmiş oluyor ve beraberinde enerji tasarrufu sağlamış oluyoruz. Otelin teknik ekibi aşağıdan odadaki bütün değerlere hakim olabiliyor. Odaya otel çalışanı girerken ayrı, müşteri girerken ayrı bir senaryo oluşturuluyor, böylece gereksiz elemanların çalışması önlenmiş oluyor. Bunlar gibi konforu artırıcı bir çok sistem uyguladık ve burada uyguladığımız sistemin en güzel tarafı önü açık bir sistem olması...

Dünyada bir kaç küçük ölçekli butik otelde uyguladığımız ve girişte cihazınıza tanıtarak her şeyi onun üzerinden kontrol edilebilir hale gelen sistemlerimiz var. Bütün bilgiler, servisler, aşağıdan yemek servisi gibi isteklerinizi o aplikasyon üzerinden yapmış oluyorsunuz. Tüm bunlar hazır, ama şuanda müşteri profili buna müsait değil; ama önümüzdeki dönemlerde tamamen buna geçilecek.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)