​Doğadan Gelen​ Performans​ Pomza Taşı​


PONCEBLOC Sponsorluğunda hazırlanmıştır.

8 milyar metreküplük dünya rezervine sahip Pomza taşının dünya genelinde en büyük üretim payı Amerika’ya aitken, Türkiye’de ise yüzde 45’lik bir üretim payı bulunmaktadır. Türkiye’de üretilen Pomza’nın yüzde 90’ı inşaat sektöründe kullanılmaktadır. 

Türkçe’de pomza taşı olarak bildiğimiz, ilk düşündüğümüzde kozmetik bir ürün olarak aklımıza gelen Pomza taşı aslında yaklaşık 2000 yıldır yapı sektörünün önemli temel taşları arasında yer almaktadır. Volkanik yapının doğal ürünü olan Pomza, volkanik püskürme sonrası lavların ani soğuması ile meydana gelen, bol gözenekli, hafif ve bu sayede ısı yalıtımı özelliği yüksek bir materyaldir. Pomza, yanardağların patlamasından sonra buharın hızla soğumasıyla oluşan bir kaya çeşidi olarak da tanımlanmaktadır. 

Volkanik yapının doğal ürünü olan Pomza taşının mimari alanda kullanımı Milattan Önce’sine  dayanmaktadır. Pomza taşının dayanıklılığı ve kullanışlılığı M.Ö. 1. yüzyılda Vitruvio’ya ait mimari metinlerde ‘sudan hafif’, ‘yüzücü’, ‘hijyenik’ ve ‘suyu emmeyen’ özellikleriyle anlatılmıştır. Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde önemli yapıların ana malzemesi olarak kullanılan Pomza taşının kullanıldığı, günümüze ulaşmış yapıların en bilinen örnekleri arasında Roma’daki Pantheon ve İstanbul’daki Ayasofya yer almaktadır. İşlemesi kolay ve zamanla sertleşerek mukavemeti gittikçe artan yapısı ile bu eserlerin kalıcılığına katkıda bulunan Pomza, sürdürebilir ve yaşayan yapı malzemelerine en iyi örneklerdendir. 

Yunanlılar tarafından da  kullanılan Pomza taşı, ABD’de 1800’li yıllarda keşfedilmiş Türkiye’de ise ilk olarak 1988 yılında kullanılmaya başlanmıştır. Türkiye, dünyanın en büyük pomza rezervine sahip ülkelerinden biridir. Ülkemizde özellikle Kayseri, Nevşehir ve Isparta’da rezervleri bulunan Pomza taşı, hafif ve sağlam yapısıyla dikkat çekmektedir. Hafifliğiyle birlikte ürün performansı ile dikkat çeken Pomza taşı, yüzde 92’si farklı derecelerde deprem bölgesinde yer alan ülkemizde depreme karşı da büyük avantaj sağlamaktadır. Pomza, duvar blokları binanın ağırlığını azaltarak, depreme karşı dayanım gücünü artırmaktadır.

Nefes alan, doğal, ısı yalıtımlı ve hafif  duvarlarla sürdürülebilir binalar...

18 milyar metreküplük dünya rezervine sahip Pomza taşının dünya genelinde en büyük üretim payı Amerika’ya aitken, Türkiye’de ise yüzde 45’lik bir üretim payı bulunmaktadır. Türkiye’de üretilen Pomza’nın yüzde 90’ı inşaat sektöründe kullanılmaktadır. Teknolojinin ve çevre bilincinin gelişmesiyle birlikte yapı sektöründe tekrar gündeme gelen Pomza, Türkiye’de özellikle volkanik oluşumlarla dikkat çeken Kayseri ilinde yüksek rezervlere sahiptir. Binlerce yıl önce Erciyes

Dağı’nın volkanik hareketleriyle oluşan pomzadır. Kayseri dışında, Isparta, Nevşehir, Bitlis, Van, Kars, Ağrı, Ankara ve Sivas civarında da bulunmaktadır.

Nefes alabilen yapısı ve %100 doğal olma özelliği sayesinde Pomza, inşaat ve tekstil sektörünün yanı sıra günümüzde su tasarruflu/topraksız tarım, peyzaj, akaryakıt kaynaklı çevre kirlenmelerini temizleme gibi farklı çevresel amaçlar için de kullanılmaktadır.

Pomza taşının magmatik yapısı, düşük ısı iletkenliği açısından büyük avantaj sağlamaktadır. Yüksek yalıtım özelliği ile kullanıldığı binaların, ilave yalıtım ihtiyacı olmaksızın ısınma- soğutma giderlerini düşüren Pomza duvar blokları zaman tasarrufu sağlarken; asmolen ürünleri ile daha az beton tüketimi ile işçilik maliyetini de düşürmektedir. Pürüzlü yüzeye sahip Pomza sıva tutunmasını da kolaylaştırarak sıva sarfiyatını da azaltmaktadır. 

Diğer materyallerle de birlikte kullanılan Pomza duvar blokları, dünyanın en büyük Pomza rezervlerine sahip olan ABD’de özellikle New Mexico, Arizona, Kaliforniya, Oregon, Washington ve Ideho’da kullanılmaktadır. 

Nefes alabilen yapısı ve %100 doğal olma özelliği ile Pomza, inşaat ve tekstil sektörünün yanı sıra günümüzde su tasarruflu/topraksız tarım, peyzaj, akaryakıt kaynaklı çevre kirlenmelerini temizleme gibi farklı çevresel amaçlar için de kullanılmaktadır.

Poncebloc olarak, Kayseri pomzasını saflaştırarak dünyanın en hafif pomzasını elde ediyoruz. 

Üretiminde ısı ve buna bağlı olarak enerji gerektirmeyen PonceBloc; ülkemiz pomzasının üstün özellikleri olan hafiflik ve yalıtım performansını yapı sektörüne kazandırmaktadır. Poncebloc, Fransız know-how’ı ve Alman üretim teknolojisiyle Kayseri’de üretilmektedir. Farklı  sektörlerde  64 şirketi olan Arkas’ın inşaat malzemesi sektöründeki iştirakidir. Arkas’ın hizmet verdiği alanlardaki öncü ve yenilikçi kimliğine uygun olarak PonceBloc, Türkiye’nin sektörün yeni nesil, çevre dostu hafif yapı elemanı olmuştur. Poncebloc duvar blokları olarak inşa edilen yapılar geleneksel yöntemlerle inşa edilen binalara göre daha düşük maliyetle, sürdürülebilir ve konforlu binalarda yaşama imkanı sunduğundan tercih edilmektedir.

Avantajları saymakla bitmeyen, Milattan Önce’sinde bile sağlam yapıların temel taşı olan Pomza’nın, günümüz teknolojisi ve bilgi birikimiyle birlikte geleceğin sürdürülebilir yapılarına yön vermeye devam edeceği çok net görülmektedir.



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)