Dubai'de Havayı Temizleyen Gökdelenler

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Kalbon Design Studio Toz Toplayan Gökdelenleri Öngörüyor

Emici kum fırtınası gökdelen projesi

Kalbod Design Studio'nun emici kum fırtınası gökdeleni, BAE'nin tropikal çöl ikliminin kalıplarını iddialı kentsel ve mimari gelişmeleriyle birleştirmeyi amaçlıyor. Yaratıcılığı ve teknolojiyi bütünleştirerek Dubai'nin doğal olarak oluşan kum fırtınalarına sürdürülebilir bir yapısal çözüm sunan Tahran merkezli stüdyo, havasını temizlerken şehrin yükselen silüetini yansıtan bir dizi anıtsal kuleyi kavramsallaştırıyor.

Emici kum fırtınası gökdelen projesi

Tasarımdan işlevselliğe sürdürülebilir bir yaklaşımla yönetilen sürdürülebilir mimari proje, Dubai'nin ana güzergahı boyunca, havadan zararlı toz parçacıklarını yakalayan ve nötralize eden organik olarak kıvrımlı cam yapılarla kaplı bir alan öneriyor. Proje hava koşullarının iyileştirilmesine ilaveten daha geniş enerji tüketiminin azaltılmasında hayati bir rol oynayacak ve fırtınaları incelemek ve gelecek için daha iyi işleyen çözümler sunmak için bir araştırma üssü haline gelecek.

Derin Boşluklar Toprak Parçacıklarını Emer ve Etkisizleştirir 

Emici kum fırtınası gökdelen projesi

Emici kum fırtınası gökdelen projesi, Dubai'nin ana güzergahı boyunca üst üste gelecek ve birbirlerinin işlevselliğini artıracak 25 kuleden oluşuyor. Bölgedeki kum fırtınalarıyla başa çıkmanın temel işlevi olan kulelerin tasarım süreci, işlevselliklerinden ilham alıyor. Ana yapıları, toprak parçacıklarını manyetizma yoluyla emmek ve elektrik yüklerini gidermek için iki derin boşluktan oluşur. Kum parçacıkları boşluklara girerken, deliklerin içindeki akıllı parçacıklara bağlanır ve fırtınanın şiddetine göre bir dereceye kadar açılır. Tüm parçacıkların etkisizleştirilmesini sağlayarak, tüm elektrik yükleri iki farklı aşamada emilir. Toprak parçacıklarının daha düşük bir yükseklikteki daha büyük çapı nedeniyle alt boşluk daha büyük bir açıklığa sahip.

Emici kum fırtınası gökdelen projesi

Sürdürülebilir bir yaklaşımla tasarım ekibi, kulenin tesislerine kum bataryalarının yerleştirilmesini de öngörerek, birkaç ay boyunca enerji depolamalarını ve diğer bölgesel binalarda bile kullanılmalarını sağladı. Kalbod Design Studio "Son hedefimiz bilimsel araştırmalara odaklanan çok işlevli bir alan yaratmak ve her kule belirli bir konuma hizmet edecek. İmar fizik, havacılık, teknoloji, biyoloji ve tıp için konut kullanımı ve araştırma enstitülerini içerecek." dedi. 


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)