EDDA Architecture​’dan Tuzla’da Ödüllü Konut Projesi: Tuzla Villaları

EDDA Architecture, geçtiğimiz ay Amerika merkezli International Design Awards (IDA) 2017’de ödül ile onurlandırılan Tuzla Villaları’nın mimarisinde cephe, plan çözümlemeleri, malzeme seçimleri; avlu, cumba ve kubbe gibi öğelerin kullanımıyla geleneksel Türk evlerine atıfta bulunuyor. 

Yoğunlaşan kentleşme ve nüfus artışı ile yazlık konut sitelerinin yerini müstakil konutlara ve az katlı binalardan oluşan sitelere devrettiği Tuzla’da toplam 3700 m2’lik bir arsada konumlandırılan Tuzla Villaları,  arazi sahiplerinin istekleri doğrultusunda eski Türk evi mimarisinin özelliklerini yansıtacak şekilde tasarlanmış. Amerika merkezli International Design Awards (IDA) 2017’de ödüle layık görülen, her biri 750 metrekarelik 3 adet villadan oluşan konut projesinin hem mimari hem de iç mimari projelerine imza atan EDDA Architecture avlu, cumba ve kubbe gibi geleneksel öğelerin kullandığı konutların iç mekanlarında da modern-klasik stilde çözümler yaratmış. 

Kendisine komşu iki parsel ile birlikte bağımsız bir ada teşkil eden arazinin düz sayılabilecek topoğrafyasından faydalanan tasarım ekibi, kuzeydoğu-batı aksında batıya doğru daralan arsa üzerinde, binaları güney cepheye bakacak şekilde yan yana ve arka cephede müstakil bahçe alanlarına mümkün olduğunca yer bırakacak bir planda konumlandırmış. Yapım sürecinde arsaya eklenen komşu parsellerle de binaların kuzey cephelerinde oldukça büyük ve ortak bir peyzaj alanı oluşturulmuş.

Geleneksel Türk evi mimarisinin özelliklerini yansıtacak şekilde her cepheye cumba yerleştiren EDDA Architecture’ın cumbalarda kullandığı payandalar ise kendilerine has duruşları ile ayrı birer mimari öğe niteliğinde… Birinci ve ikinci katlardaki odaların açıldığı merdiven holleri ise gün ışığını içeriye alacak şekilde tasarlanan cam kubbelerden oluşuyor ve eski evlerde görülen orta avluları andırıyor. 

Yapısal olarak betonarme iskelet sistemi ile inşa edilen ve bodrum katları bulunmayan binalarda, temel üst kotu ile zemin kat döşemesi arasında yer alan ve su basman kot seviyesini oluşturan boşluk, tüm binalar arası bir tesisat galerisi görevi görerek mekanik ve elektrik tesisatlarının yer aldığı bir alan olmuş. Her binanın müstakil yüzme havuzunu, binaların doğu cephesinde binaya birleşik konumda yerleştiren tasarım ekibi, malzemelerdeki doğal taş, mermer ve ahşap tercihi ile de binaların geleneksel karakteristiğini daha da güçlendirmiş.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)