Eko-Koruma Stüdyosu'nda Sürdürülebilirlik

Lake | Flato Stüdyo’su kuruluş Dna’sının bir parçası olan yeşil yapılar için peyzaj ve kaynak yönetimine odaklanacak bir iç stüdyo kurdular Otuz yılı aşkın bir süredir Güney Teksas’ın kritik bir bölgesinde kurulan bu stüdyo Kurucu ortaklar David Lake ve Ted Flato aracılığıyla yerel inşa geleneğinin yapısal yeniliklerle buluştuğu bir eğitim ve  eko-koruma bölgesi olarak faaliyete geçti. Lake ve Flato 1984 yılında kendi uygulamalarına başladıkları bu alanda modern yaşam biçimlerini, yerel malzemeler ve zirai-endüstriyel vurgularla harmanlayarak bir dizi çiftlik evi ortaya çıkarttılar.

1984 yılında henüz keşfedilememiş bir terim olan sürdürülebilirliği yeşil prensip anlayışı ile projelerine dahil eden Lake ve Flato yeni yüzyılda doğan ve daha fazla kombinasyondan oluşan sürdürülebilirlik ile Eko-koruma bölgesinde peyzaj ve kaynak yönetimine özen gösteren bir mimari çizgi yakaladılar.

2008 yılının sonlarında konut, eğitim yapıları, kentsel gelişim ve eko-koruma alanı gibi farklı disiplinlere dayalı kurulan ekip çalışmasıyla koruma bölgesinin ekolojik gelişimini biçimlendirerek yeni bir gelecek gündem maddesi belirlediler.

Genel olarak doğal ve insan yapımı dünyaların kesişimine odaklanan habitat bahçelerinden oluşan çiftlik;  habitatların bakımı için gerekli suyun atık su arıtımı ve yağmur suyu yönetim programlarıyla sağlanmakta. Aynı zamanda bir fosil keşfi sergisine de ev sahipliği yapan alan mevcut tipolojinin bir başka tezahürü olarak keşifçileri manzaraya yönlendirmekte.

20. yüzyıl mühendislik projelerinin olumsuz etkilerini gidermeye yönelik bir çabanın parçası olan proje yapılı form ile doğa olaylarının ortak hikayesinin anlatılacağı ‘konuşan mimari’nin yeni yönlerine işaret ediyor.

Ekoloji, tarih ve kaynakların ilham vererek uzun ömürlü ve kendinden beslenen sonuçlarını üreten proje AIA’dan Ulusal Onur Ödülü’nü kazanmıştır.

Kaynak: Aeron Seward/ archdaily


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)