İç Mimaride Hangi Malzemeler Sağlığı Geliştirebilir?

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Son istatistikler, bir kişinin 80 yaşına kadar yaşaması halinde, bu sürenin yaklaşık 72 yılının binaların içinde geçeceğini göstermektedir. İnsanların evde olmadıkları zamanlarda çoğunlukla kapalı, inşa edilmiş ortamlarda çalıştıklarını, öğrendiklerini veya eğlenceli faaliyetlerde bulunduklarını göz önünde bulundurursak bu mantıklıdır. Ancak güncel olaylar düşünüldüğünde bu sayının artması beklenmektedir. İklim değişikliği ve küresel salgının devam eden etkilerinin damgasını vurduğu, giderek daha kaotik ve belirsiz hale gelen bir dünyada, iç mekanlarda korunaklı, kontrollü ve huzurlu bir ortamda kalma arzusu her zamankinden daha güçlü. Mimarlar önemli bir zorlukla karşı karşıya: tasarımın ilk aşamalarından itibaren iç mekan hava kalitesi, gün ışığı ve biyofilik özellikler gibi faktörleri göz önünde bulundurarak iyi düzenlenmiş parametrelerle konforlu, üretken ve sağlıklı iç mekanlar yaratmak. Elbette bu, ister sağlığa zarar veren belirli bileşenlerden kaçınarak isterse de yatıştırıcı ve sağlıklı yaşamı teşvik eden toksik olmayan ürünleri entegre ederek olsun, malzemelerin hassas ve uygun bir şekilde seçilmesini içerir.

Hepimiz şu ifade üzerinde hemfikir olabiliriz: iyi mimari sağlıklı, güvenli ve hassastır. Bizi dış tehditlerden korumalı ve kesinlikle yarardan çok zarar getirmemelidir. Ancak sağlıktan bahsederken, günümüzde bunun gerçekte ne anlama geldiği konusunda güncel olmak çok önemlidir. Dünya Sağlık Örgütü sağlığı yalnızca fiziksel koşullarla ilişkilendirmek yerine "fiziksel, zihinsel ve sosyal açıdan tam bir iyilik hali" olarak tanımlamaktadır. Bu da sağlığın genel boyutunun artık bilinen tıbbi faktörlerin yanı sıra sosyal ve psikolojik faktörleri de içerdiği anlamına geliyor. Ve elbette, denklemde çevresel sürdürülebilirliği dikkate almazsak uzun vadeli bir insan sağlığından söz edemeyiz.

İç mekan kirleticilerinin görünmez tehdidi

İç Mimaride Hangi Malzemeler Sağlığı Geliştirebilir

Birçok kişiyi şaşırtacak şekilde, hava kirliliği iç mekanlarda dış mekanlardan çok daha yüksektir. Bu nedenle, özellikle tespit edilmesi zor olduğundan, nereden geldiğinin farkında olmak ve anlamak önemlidir. İç mekan kirleticileri çeşitli boyutlarda ve bileşimlerde olabilir. Bunlar, ıslak ve sıcak ortamlarda büyüme eğiliminde olan mantar ve küf gibi mikroorganizmalar veya böcekler, kemirgenler, evcil hayvanlar ve benzerlerinden gelebilen alerjenler gibi moleküler tipte kirleticiler olabilir. Diğer gizli tehlikeler arasında yapı malzemeleri, ev mobilyaları veya temizlik malzemelerinden kaynaklanan CO2 ve Uçucu Organik Bileşikler (VOC'ler) yer alır. Tüm bu kirleticiler fiziksel ve ruhsal sağlığa zarar verebilir, hatta biriktiklerinde daha da zararlı olabilirler. Örneğin, önemli miktarda küf ciddi alerji semptomlarına neden olabilirken, CO2'ye yüksek oranda maruz kalmak kullanıcıların performansını ve üretkenliğini etkileyebilir. En yaygın VOC'lerden biri olan formaldehit özellikle endişe vericidir, potansiyel olarak konsantrasyon seviyelerini etkiler ve baş ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi, hafıza kaybı ve hatta depresyona neden olur. Genel olarak, kötü iç mekan hava kalitesi tüm solunum yolu hastalıklarının %50'sinin nedenidir.

Sağlıklı iç mekanlar için tasarım stratejileri

İç Mimaride Hangi Malzemeler Sağlığı Geliştirebilir

Nereden geldiklerini anlayan mimarlar, iç mekan kirleticilerini ortadan kaldırmak veya en aza indirmek için uygun doğal havalandırma, doğal ışığa maruz kalma ve bitkilerin varlığı gibi belirli tasarım stratejilerini uygulayabilirler. Bununla birlikte, iç mekan kirleticilerinin yayılmasını azaltmanın en etkili yollarından biri, güvenli inşaat ve evde kullanım için bilerek oluşturulmuş modern, toksik olmayan, sürdürülebilir yapı malzemelerini seçmektir - dolayısıyla fiziksel, zihinsel ve çevresel sağlığı teşvik eder. Mimarlara seçim sürecinde yardımcı olmak için aşağıda her bir malzemeyi işlevine göre gruplandırarak bazı örnekler sunulmuştur: inşaat, döşeme yüzeyleri, duvar kaplamaları ve yalıtım.

İnşaat

Geleneksel yapı malzemeleri söz konusu olduğunda, ahşabın fiziksel ve zihinsel refah için son derece faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Araştırmalar, ahşap unsurların görsel varlığının stresi bitkilerden daha etkili bir şekilde azaltabileceğini, ahşap yüzeylerin yaklaşık %45'ine sahip odaların konfor algısını artırdığını, kan basıncını düşürdüğünü ve bilişsel performansı iyileştirdiğini göstermektedir. Bununla birlikte çevre sağlığını sağlamak için malzemeyi sürdürülebilir şekilde yönetilen ormanlardan temin etmek veya geri kazanılmış ahşap kullanmak çok önemlidir. Benzer şekilde bambu mutlu bir malzeme olarak bilinir; onu görmek stresli bir zihni sakinleştirebilir, kaygıyı azaltabilir ve konsantrasyonu artırabilir. Ayrıca son derece sürdürülebilirdir: hızlı büyüyen bir ot olan bambu gübre gerektirmez, kendi kendini üretir ve eş değer bir ağaç kütlesine kıyasla %35 daha fazla oksijen üretir ve yılda hektar başına 12 ton kadar CO2 emer. Doğal bir kaynak olmamasına rağmen, paslanmaz çelik de sağlıklı ortamlar yaratırken iyi bir alternatiftir çünkü sonsuz geri dönüştürülebilir ve toksin yaymaz (bu da pişirme kaplarındaki popüler kullanımını açıklar).

Döşeme yüzeyleri

En sağlıklı ev için, masif yüzey döşemesi halı, laminat veya vinil döşemeden daha iyi bir seçenek olma eğilimindedir. Halılar kirleticileri hapseder ve asla tam olarak temizlenmezken, bazı laminant parkeler tehlikeli seviyelerde formaldehit açığa çıkarabilir. Bu nedenle, düşük VOC kaplamalı ahşap döşeme veya seramik, porselen ve cam karolar gibi düşük VOC dolgu macunu içeren ve temizlenmesi kolay karoların kullanılması tavsiye edilir. Halı hala tercih ediliyorsa, doğal, yenilenebilir liflerden yapılmış, kimyasal içermeyen ve sürdürülebilir hale getiren yün halılar ve ahşap veya keçe dolgular kullanmak mümkündür. Kurulum için toksik olmayan yapıştırıcılar veya yapıştırıcı gerektirmeyen kancalı bağlantı sistemleri aramak önemlidir.

Duvar kaplamaları

Environmental Working Group (EWG), kömür atıklarından üretildiği ve havaya salınabilecek cıva, sülfür ve VOC'larla kirlenmiş olabileceği için sentetik alçıdan yapılmış alçıpandan kaçınılmasını önermektedir. Mimarlar bunun yerine geri dönüştürülmüş, karbon ayak izi düşük alternatifler kullanabilir, hatta kirletici maddeleri yakalayan ve iç mekanlarda bulunan VOC'lerin %70'ine kadarını seyrelten VOC yutucu alçıpan gibi yenilikçi teknolojileri uygulayabilirler. Duvar boyası, her odaya hayat veren ve bina sakinlerinin ruh halini olumlu yönde etkileyen, dikkate alınması gereken bir diğer önemli bileşendir. Bununla birlikte tehlikeli olabilecek uzun süreli toksinler yayan birçok seçenek vardır. Neyse ki boya teknolojisi gelişti ve yeni çevresel düzenlemelerle birlikte daha sağlıklı, daha sürdürülebilir ürünlerin geliştirilmesine yol açtı. Hiçbir zaman %100 toksik olmadıkları garanti edilemese de Zero-VOC ve Low-VOC boyalar bir alternatiftir. Ancak insan ve çevre sağlığını daha da geliştirmek için su bazlı doğal boyalar neredeyse her zaman daha güvenli bir seçenek olacaktır.

Yalıtım

Yalıtım

Yalıtım, hava akışını kısıtlayarak sıcaklığı düzenleyen sağlıklı bir evin önemli bir parçasıdır. Yüzyılı aşkın bir süredir çoğu ev, maruz kalma türüne bağlı olarak solunum sorunlarına neden olabilen ve gözleri ve cildi alevlendirebilen fiberglas yalıtım ile inşa edilmiştir. Bu nedenle, düşük VOC sertifikalı ve kimyasal alev geciktirici içermeyen yeşil yalıtım malzemelerinin kullanılması idealdir. Bu kriterleri karşılayan bazı malzemeler arasında koyun yünü, pamuk, mantar, selüloz ve hatta kökler bulunur. Tüm bunlar doğadan elde edilir, kullanımı güvenlidir ve fiberglas ile karşılaştırıldığında üretilmesi için çok az miktarda enerji gerektirir.

Başa dönecek olursak iyi mimarinin sağlıklı, güvenli ve duyarlı olduğu doğrudur. Ancak bu ifadeyi somut bir gerçeklik haline getirmek için mimarlar, en iyi malzemeleri seçerek temelden başlayarak insan ve çevre refahına yönelik tasarım stratejileri geliştirmeye devam etmelidir.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)