İran'ın İlk Sürdürülebilir Yapısı "Kowsar Kuleleri"

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
İran'ın ilk yeşil bina projesi olan Kowsar Kuleleri, Kowsar Bulvarı üzerinde 1 hektarlık bir alanda bulunuyor. Yapı modern mimaride yeni enerji uygulamalarının önemini göz önünde bulundurur ve enerjinin verimli kullanımına yönelik acil ihtiyacı dikkate alır. Bu proje bir yandan yaşam için bir alan yaratmak ve kalitesini artırmak için tasarlanmış. Diğer yandan gelecek yaşam için ideal yeşil yapı örneği olarak önerilmiş. 

Kowsar Kuleleri

Sürdürülebilir mimari proje, bina inşaatının her aşamasında temiz enerjinin kullanıldığı İran'ın ilk gerçek yeşil bina deneyimidir. Güneş panelleri, rüzgar türbinleri, jeotermal sistemler, arıtılmış su ve çift cephe kullanımı yoluyla fosil enerjinin azaltılması sadece birkaç örnektir. Tüm birimlerin mekanize ve sulanan kendi ekilebilir yeşil bahçesi var. Proje aynı zamanda bölge sakinleri için yeşil çatılı bir park ve yerel topluluğa da hizmet etmek için yükseltilmiş bisiklet yolları içeriyor.

Her yaşam birimi için akıllı bir 'BMS' sistemi, her iki kulenin kuzey katındaki kış bahçeleri ve merkezi çekirdekten kolayca erişilebilen yeraltı deposu, Kowsar'ın yemyeşil konut kulelerinin her katında bulunan ünitelerdir. Projenin bodrum katında çeşitli tesisler hazırlanmış. Bunlar arasında iş birimleri (bankalar, hipermarketler, seyahat acenteleri, sanat galerileri, çiçekçiler vb.), özel avlulu anaokulları, spor ve fitness kompleksleri, yüzme havuzları - saunalar, jakuziler, gezinti yerleri, tema bahçeleri, iş ve idari tesisler vardır. 

Kowsar Kuleleri

Bu sürdürülebilir mimari Meşhed Firdevsi Üniversitesi'ndeki “İlk Ulusal Yeşil Bina Konferansı”nda ve ayrıca İran mimarisi web sitelerinde İran'daki ilk yeşil bina olarak tanıtıldı. Kowsar konut yeşil kulelerinde sürdürülebilirlik çok şekilde sağlanmış. Teraslarda bir kat yeşillik kullanılması, yaşam alanından gelen gürültüyü engellemiş. Terasta ağaç dikimi ve yeşil alanlar doğal havalandırmayı artırarak ve havalandırma sistemlerinin kullanımını azaltmış. Her ağaç ayda 0,7-1,1 kg karbondioksit emer. Bu projede, aylık ortalama 200 kg karbondioksiti emen konut birimlerinin terasında yaklaşık 220 ağaç amaçlanmış.

Kowsar Kuleleri

Sürdürülebilir mimari projede yeşil alanlar yazın ortam sıcaklığını yaklaşık 3°C düşünülerek tasarlanmış. Mevsimler değiştikçe farklı görünme eğiliminde olan ağaçların kullanılması teraslarda kaliteli ve dört mevsimlik bir görünüm oluşturmuş. Doğal malzemelerin (yeşil malzemeler, uçucu organik bileşen içermeyen boyalar, geri dönüştürülebilir plastikler, doğal alçı ve mineral ürünler) kullanılması, iç mekanlarda hava kirliliğinin azaltılmasında önemli bir rol almış. Sürdürülebilir mimaride kullanılmaz malzemeler doğaldır. Ayrıca sürdürülebilir mimaride kullanılan pasif sistemler de aktiftir. 

Kowsar Kuleleri

Lavabolarda kullanılan sular ve yağmur suları ayrı borularda toplanır ve işlenip arıtıldıktan sonra yeşil alanların sulanmasında, peyzajın yıkanmasında ve flaş tanklarında kullanılmış.Projedeki elektriğin %20'den fazlasının santraller tarafından üretilir.Güneş enerjisi ve çatıdaki güneş panelleri ile sıcak suyun %40'tan fazlası sağlanmış. Cephe ve lineer park aydınlatması için iki rüzgar türbini kullanılmış.Ücretsiz elektrik elde etmek için peyzajda güneş ışıklarını kullanılır.

Kowsar Kuleleri

Kışın ısıyı hapsetmek, yazın radyasyonu kontrol altına almak ve kulenin üst katlarında hakim rüzgarları engellemek için çift cidarlı cephe kullanılmış.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)