Japonya'da Çok Amaçlı Sıfır Atık Merkezi

Kamikatsu Zero Waste Center
Sıfır Atık Geri Dönüşüm Merkezi'nin Cephesi

Tokushima Eyaletindeki bir kasaba olan Kamikatsu, geri dönüşüm çalışmaları sayesinde Japonya'nın sıfır atık üreten ilk belediyesi seçildi. Bugün, kasaba ürettiği çöpün yaklaşık yüzde 80'ini yeniden kullanıyor. Hiroshi Nakamura & NAP mimarlık ofisi tarafından ortak tasarlanan Kamikatsu, toplumun önümüzdeki yıllarda tamamen çöpten arındırılması için çalışmalarını sürdürüyor.

Çöplerle Öğrenmek
Atıklar, Kamikatsu halkı tarafından 45 kategoride ayrıştırılarak, en az alan kapsayacak şekilde paketleniyor. Halk, atıkları kendi imkanlarıyla geri dönüşüm merkezine götürüyor. İmkânı olmayanlar için ise atık araçları faaliyet gösteriyor. Merkezin kategoriler ile ilgili bir puanlama sistemi mevcut. Bundan dolayı atıkların doğru bir şekilde sınıflandırılması oldukça önemli. Merkeze getirilen atıkların miktarı ve kategorisine göre evlere puan veriliyor. Geri dönüşüm merkezi, atıklar için kasaba idaresine belirli bir ücret ödüyor. Kasaba idaresi ise puanlara göre bu ücreti hanelere bölüştürüyor.

Kamikatsu Zero Waste Center
Atıkların sınıflandırılması

Geri Dönüştürülen Doğal Malzemeler

Çok amaçlı tasarlanan atık geri dönüşüm tesisi, cephesini gizleyen ve yerel halk tarafından bağışlanmış 700 adet pencere dahil olmak üzere, çoğunlukla geri dönüştürülen malzemelerden oluşuyor. Taşıyıcı eleman olarak maliyeti düşüren işlenmemiş keresteler ve bir zamanlar Kamikatsu endüstrisinde önemli bir yeri olan sedir ağaçları kullanılıyor. Dış cephede görülen sedir ağaçları, doğal hurmanın özünden çıkarılan boya ile boyanıyor. Kullanılan kütükler doğal ahşap görünümünün bozulmaması adına boydan kesilmiş. Kesilen iki parçanın arasına ise gerektiğinde kolay bir şekilde sökülüp yeniden kullanıma izin veren ve birbirilerine cıvata ile bağlanan destek kirişleri konmuş.

Kamikatsu Zero Waste Center
Taşıyıcı olan sedir ağaçları

Merkezdeki zemini cam ve seramik parçalarından yapılmış bir terrazzo döşeme oluştururken, yakındaki bir çiftlikten alınarak parlak mavi saklama kaplarından tasarlanmış bir kitaplık tüm duvarı kaplıyor. İç mekânda kullanılan perdeler için, kasabadaki bir atölyede çalışan tekstil tasarımcısından yardım alınıyor ve perdeler patchwork olarak kullanılıyor.

Kamikatsu Zero Waste Center
Mavi saklama kaplarından tasarlanan duvar
Sıfır Atık felsefesine sempati duyan şirketlere aylık olarak kiralayan bir uydu ofis.
Kamikatsu Zero Waste Center

Sadece Geri Dönüşüm Tesisi Değil, Birçok Fonksiyona Sahip

Sıfır atık temalı geri dönüşüm merkezi, geri kazanım faaliyetlerinin yanı sıra birçok işleve sahip: Toplantı salonu, ofisler, insanların kullanmadıkları eşyaları getirebileceği ve başkalarını ücretsiz bir şekilde alabileceği geri dönüşüm mağazası, çok amaçlı etkinlik alanı ve otel. Bu işlevler, tesis üyelerinin fikirlerini ve değerlerini ziyaretçilerle paylaşmalarına olanak sağlıyor. Bunların yanı sıra, binanın diğer ucunda, eski gazete kağıdından yapılmış duvar kağıtları ile dekore edilmiş dört odalı bir otel konumlanıyor.

Kamikatsu Zero Waste Center
Kamikatsu Zero Waste Center
Plan Şeması

"WHY?" Sorusu

Anonim Şirketler Derneği, Yerel İstihdam ve Konut Teşvik Kurumu proje üyesi Sayın Tatsuya Tanaka, NEDEN isminin kökenini şu şekilde açıklamıştır: "Çöp sorunu, şirketler, hükümetler ve tüketiciler de dahil olmak üzere tüm insanların sorumluluğudur. Burada amaç, NEDEN aracılığıyla modern tüketim toplumuna sorular sormaktır. Neden satın alıyoruz, neden geri dönüştürmüyoruz, neden satıyoruz, neden atalım? İşte bize bunları düşünme fırsatı verecek bir yer hedefliyoruz." Ayrıca dikkat edersek, vaziyet planının kendisi bize kocaman bir soru işareti yöneltiyor.

Başladığı günden bu yana, toplumun sıfır atık geri dönüşüm merkezine ilgisi ve katkısı bir yandan projeye duyulan güveni pekiştirmiş, diğer yandan geri dönüşüm felsefesine bağlı bir düzen kurulmuş.

Daha fazla bilgi için: https://www.thisiscolossal.com...







Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)