Kraliçe Elizabeth'in 70 Yıllık Saltanatının Mimari Mirası

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
İngiltere'nin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı II. Elizabeth, 96 yaşında Balmoral Kalesi'nde öldü. The Tron'a göre bu yılın başlarında Kraliçe, tahttaki 70. yıl dönümünde platin yıldönümünü kutlayan ilk İngiliz hükümdarı oldu. Yetmiş yıl sonra ve İngiliz tarihinin en uzun saltanatının sonunda insanlar Kraliçe'yi onurlandırıyor ve kültürü, teknolojiyi benimsiyor ve onun mimari mirası üzerinde düşünmek için bir araya geliyorlar.

1950'lerde Kraliçe'nin saltanatının başlangıcında, kiliseler, kaleler ve saraylar, en temsili mimari formlar olarak İngiliz manzarasına hakim oldu. Guardian, Kraliçe 1952'de tahta geçtiği sırada, St. Paul Katedrali'nin İngiltere'deki en yüksek bina olduğunu bildirdi. Bugün Londra silüetine çoğu 150 metreden yüksek cam ve çelik ofis kuleleri hakimdir. Alçak mimarinin ölümü modernitenin ayırt edici özelliklerinden biridir. Bununla birlikte dramatik değişikliklere rağmen İngiliz mimarisinin gelişimini tanımlarken "Yeni Elizabethan" teriminden sık sık söz edilmez.

II. Elizabeth döneminde birçok farklı bina inşa edildi ancak estetik çeşitlilik, yapılı çevreyi doğru bir şekilde tanımlamak için birçok farklı terim ve konsepte ihtiyaç duyulduğu anlamına geliyor. The Economist tarafından alıntılanan Massachusetts Institute of Technology'de fahri tarih ve mimarlık profesörü Stanford Anderson, "Bütün bunları birbirine bağlayan bir terim veya argüman düşünemiyorum," dedi. "Yeni Elizabeth dönemi mimarisi" bu sorunu basitçe ortadan kaldırıyor. Bu monarşik hanedanlarla tutarlı bir şekilde ilişkilendirilen tarihi İngiliz mimarisinin üslup sınıflandırmasından bir ayrılmadır. Bunun en güzel örneklerinden biri Kraliçe Elizabeth'tir. Adını, Britanya'da kayda değer bir ilerleme dönemini temsil eden ve kıta Avrupası Rönesansını yansıtan bir stile verdi.

Buna karşılık Elizabeth dönemi sadece çoğulcu olarak tanımlanıyor. Modernizm, savaş sonrası İngiltere'ye egemen oldu ve onun varyantı olan Brütalizm, 1970'lerde yeni İngiliz konut gelişmelerinde baskın mimari tarzdı. 1982'de tamamlanan Barbican ve 1961'de tamamlanan Park Hill Estate gibi büyük konut kompleksleri başlangıçta isteksizdi ancak şimdi bir dereceye kadar kamusal yeniden geliştirme sürecinden geçiyor. Ancak 1980'lere gelindiğinde İngilizlerin kamu ve sosyal binalara yaptığı yatırım ve bununla birlikte devletin bina planları üzerindeki etkisi yavaşladı.

Özel sermaye mimarisi İngiliz gelişiminin genel resmini şekillendiriyor. Cam ve çelik kuleler, bugün İngiliz şehirlerinin görünümünü tanımlıyor. Norman Foster'ın The Gherkin ve Renzo Piano'nun The Shard'ı gibi daha yeni anıtların İngiliz mimari geleneğiyle çok az ilgisi var ya da hiç ilgisi yok, ancak küresel olarak tanınan bir imaj yaratıyor ve yerel ekonomiye katkıda bulunuyor. Büyümeyi teşvik etmeyi amaçlıyor. Temsili binalar arasında Robert Venturi ve Dennis tarafından tasarlanan Ulusal Galeri'nin Sainsbury Kanadı, Londra'daki Lloyd Binası, postmodernizm ve daha fazlası yer alıyor. 

İngiliz mimari peyzajının hızlı gelişimi ile Kraliçe II. Elizabeth'in etkisini ve mirasını belirlemek zor olabilir. Bir yandan resmi olarak merkezi olan kraliyet himayesi geleneğinin aşınmasına işaret etmek adil olur. Eskiden Prens Charles ve şimdi Kral Charles III olarak bilinen oğlu, her zamankinden daha fazla vokal olduğunu kanıtladı. Ancak müdahaleleri ve diğer dönemleri taklit etme eğilimi mimari çevrelerde tartışmalara yol açtı. Öte yandan bir hükümdarın saltanatı, genellikle onun denetlediği toplumun durumu olarak hatırlanır.  Yine de belki gelecekte, sonradan görmenin sağladığı ek faydayla, II. Elizabeth dönemini ilerleme, yenilik ve günlük konforlarımızda sürekli iyileştirme olarak değerlendirebillir.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)