Lüksemburg'da Sürdürülebilir Su Kulesi ve Yaban Hayatı Sığınağı

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
İspanyol mimarlık stüdyosu Temperaturas Extremas, Lüksemburg'un kuzeydoğusundaki Plateau Kirchberg bölgesinde, koruma altındaki bir ormanda yer alan su rezervuarı ve yaban hayatı sığınağı tasarladı. 50 metre yüksekliğinde ve 1.000 metreküp kapasiteli içme suyu deposu, hassas ekosisteme uyum sağlayacak şekilde tasarlanarak, yerel kuşlar, yarasalar ve göçmen türler için doğal bir yaşam alanı oluşturuyor.

Su Kulesi

Bu orman, 27 Avrupa Birliği ülkesine yayılan Natura 2000 ağına dahil olup, sıkı koruma altında bulunan bir bölge. Temperaturas Extremas, projenin konseptini belirlerken bölgenin ekolojik yapısını ve diğer Natura 2000 alanlarıyla bağlantısını göz önünde bulundurdu. Stüdyoya göre, su deposu, ormanda yükselen bir ağaç gibi çevreye entegre edildi.

Doğal yaşamla uyumlu su kulesi

Lüksemburg Belediyesi Su İşleri Dairesi için geliştirilen projede, su kulesinin orman üzerindeki etkisini azaltmak amacıyla iki farklı hacme bölünmüş bir tasarım tercih edildi. Bu hacimlerin her biri, silindirik su tankları şeklinde olup, biri 400 metreküp, diğeri ise 600 metreküp kapasiteye sahip.

Su Kulesi

İlk hacim pürüzlü, prefabrik beton bir dış yüzeye sahip, bu hacimde, farklı yüksekliklerde ve yönlerde konumlandırılmış kırlangıç yuvaları bulunuyor. Ayrıca 50 metre yüksekliğe yerleştirilen bir doğan yuvası, yırtıcı kuşlar için ideal bir yaşam alanı sunuyor. Temperaturas Extremas, doğa bilimciler ve ornitologlarla birlikte çalışarak en uygun yuva pozisyonlarını ve malzemelerini belirledi.

Su Kulesi

İkinci hacim mantar meşesi kaplamasıyla su tankına doğal bir ısı yalıtımı sağlarken, dış yüzeyi işlenmemiş karaçam ahşap çıtalarla kaplanarak geçirgen bir doku oluşturuldu. Bu tasarım, mevsimsel kuşların yuva yapmasını teşvik ederken, yarasalar için de bir barınak alanı sağlıyor. Zamanla, ahşap yüzeyin bitkilerle kaplanarak doğal kamuflaj sağlaması ve yapının çevreye daha fazla uyum sağlaması bekleniyor.

Ekolojik ve sürdürülebilir su kulesi tasarımı

Zemin kat, geçirgen bir metal kabuk ile kaplanarak izinsiz girişler önlendi. Çatı yüzeyi, orman zeminiyle bütünleşen bir bitki örtüsüyle kaplandı. Dış ve iç zemin kaplamalarında sıkıştırılmış toprak kullanılarak doğal ve sürdürülebilir malzemeler tercih edildi. Yağmur suyu toplama sistemleri, gözlem terası ve yuvaların izlenmesini sağlayan yürüyüş yolları, projenin ekolojik ve işlevsel yönünü güçlendiriyor.

Su Kulesi

Temperaturas Extremas'ın tasarladığı bu yenilikçi su kulesi, koruma altındaki orman ekosistemine zarar vermeden, sürdürülebilirliği ve işlevselliği bir araya getiren benzersiz bir mimari çözüm sunuyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)