Maldivler'de Çevre Dostu Mimarlık İfadesi: Maldives Ga(D)akoshibee

Güney Hint Pasifik’te bulunan Maldivler, 300 km2 bir alanı kaplayan ve tüm yıl boyunca tropikal iklim sağlayan adalar grubudur. Projenin kavramsal gelişiminde öncelikli olarak, iklim koşulları ve adanın doğal özellikleri -renk, doku, ışık-gölge ilişkisi ve günlük yaşamdaki tüm unsurlar- göz önüne alınmıştır. Adanın coğrafi koşulları nedeniyle, geleneksel mimari stil uzun zamandır geliştirilememiştir. Gelişmekte olan tatil adaları sayesinde, bölgelerde yatırımlar artmakta ve bu yeni mimari süreçleri başlatmaktadır. GAD tarafından geliştirilen proje, daha sürdürülebilir ve doğa dostu malzemeleri kapsayan, yeni bir yaklaşımı önermektedir. Temel amaç; adanın doğallığını korurken, yeni bir mimari yaklaşımla, doğanın yeniden yorumlanmasıdır.


KONUM

GÖLÜN ALTINDA (UNDERNEATH THE LAGOONE)

Doğu Maldivler’in büyük bir kısmını kaplayan ve üçgen şeklinde olan GAAKOSHIBEE (Kofenbe) adası bir yüzme havuzunu andıran lagün ile bütünleşiyor. Pek çok farklı balık çeşidine ev sahipliği yapan lagünün derinliği bazı noktalarda yaklaşık beş metreye ulaşıyor. Doğu cephesinde bir kaç büyük ağaç kümesi olmasına rağmen GAAKOSHIBEE (Kofenbe) adasının bitki örtüsü çalılıktır.

Ada iri taneli mercan sahiller ile çevrilidir. Gelgitin alçak olduğu zamanlarda büyük bir kısmını görebildiğiniz lagünün dibi ince taneli mercan kumla kaplıdır. Her tarafı büyük orman ağaçlarıyla çevrili, her yönden koy ve körfezlerin uzandığı inanılmaz güzel bir deniz görüntüsü vardır.

Hem nüfusu hem de arazi olarak en küçük Asya ülkesi olma özelliğine sahip Maldivler, aynı zamanda dünyanın en düşük noktasında bulunmaktadır. Zemin seviyesi ortalama olarak deniz seviyesinden 1.5 metre yukarıda olan ülkenin en yüksek noktası 2.4 metredir. Tahmin edilebileceği gibi Maldivler’de yaşayanların en büyük korkusu su baskınlarıdır. Hindistan’ın güneyinde ve Sri Lanka’nın yaklaşık 750 kilometre (435 mil) güneybatısında yer alan ülkede, yıl boyunca sıcaklıklar ortamaları 24 °C-33 °C arasında olmakla beraber nem oranı çok yüksektir.

MALDIVES GA(D)AKOSHIBEE

MİMARİ YAKLAŞIM

Her zamanki uygulamaların ötesinde, bu proje için, malzeme odaklı ve çevre dostu mimarlık dili kullanılmıştır. Amaç; doğal malzemelerin yalnız iç mekanlarda değil aynı zamanda pek çok alternatif kullanımı sağlayan taşıyıcı elemanlarda da kullanılmasını sağlamaktır.

Geleneksel otel konseptlerinin dışında olabildiğince açık alan yaratılmaya çalışılmıştır. Malzemeler, doğal karakterlerine en uygun şekilde, gereksiz detaylar ve dekorasyonlar eklenmeden, modifiye edilmiş ve yerleştirilmiştir.

GAD Architecture, tüm tasarım sürecinde adaya yayılmış bina kütlelerinin çevre ile yakın ilişkine çok önem vermiştir. Farklı teknolojik süreçlere dayanan, proje ile ilgili kullanım kolaylıkları geliştirmek için, bambu gibi organik malzemelerin esneklik avantajları kullanılmıştır. Spa blokları, doğal malzeme kullanımı kavramı için bir örnektir. Geleneksel yöntemler ötesinde GAD’ın amacı, ileriye dönük endüstriyel yöntemlerle, organik malzemelerin geliştirilmesidir. Adaların doğal güzelliğini korumak için, elektrik; jeneratörler ve deniz taşımacılığı ile sağlanmaktadır. Bu noktada Gaakoshibee (Kofenbe)’nin diğer adalarla arasında büyük bir uzaklık olması bir dezavantajdır. Bir avantaj ise bölgenin ekvatora yakın olmasıdır, böylece gün içerinde güneş daha uzun süre parlar. Doğal kaynakların eksikliğine rağmen; güneş panelleri, adadaki elektrik ve sıcak su üretimi için iyi bir çözümdür. Ayrıca havuz suyu ve adadaki herhangi bir su kullanımı için, deniz suyunu ayrıştıracak gerekli tesisler uygun görülmüştür.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)