Maldivler Dünyanın İlk Gerçek Yüzen Ada Şehrini Yapıyor

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Maldivler, ülkenin başkentine yakın bir lagünde 20.000 kişiyi barındıran beyin şeklinde yüzen bir şehir oluşturmak için mimarlık stüdyosu Waterstudio ile birlikte çalıştı."Maldivler Yüzen Şehir" olarak adlandırılan proje, Hint Okyanusu'ndaki 200 hektarlık bir lagün üzerinde 5.000 alçak yüzen binayı içerecek. Deniz seviyeleri yükseldikçe, bir dizi altıgen yüzer yapı üzerine inşa edilen şehirler de yükselecek.

Maldivler Dünyanın İlk Gerçek Yüzen Ada Şehri

Maldivler'de arazinin %80'i deniz seviyesinden 1 metreden daha azdır. Maldivler adalarının yükselen deniz seviyeleri nedeniyle 2100 yılına kadar yaşanmaz hale gelmesi bekleniyor, bu nedenle Maldiv hükümeti 2024 yılına kadar 20.000'e kadar yerli ve yabancıya yüzen şehirlere göç etme fırsatı sunmak istiyor.

 Maldivler'in başkenti Male'den 10 dakikalık bir tekne yolculuğu mesafesinde yer alan projenin inşaatına bu yıl içinde başlanması bekleniyor. Stüdyoya göre, "Bu eşsiz ada şehri, masmavi Hint Okyanusu'nun fonunda yer alan modern sürdürülebilir yaşam için yenilikçi bir yaklaşım sunuyor. Bu, dünyanın ilk gerçek yüzen ada şehri. Fütüristik bir rüya manzarası sonunda gerçek oluyor." dedi.

Maldivler Dünyanın İlk Gerçek Yüzen Ada Şehri

Maldivler'in yüzen şehri, yükselen deniz seviyelerine ve küresel ısınmaya konut çözümleri sağlamayı amaçlayan mimarlık firmaları BIG ve Samoo ve teknoloji şirketi Oceanix tarafından Oceanix Busan da dahil olmak üzere bir dizi yüzen şehir önerisinden biridir. Ancak şehir planlamacısı Dutch Docklands, hükümetin tam desteği ile bu ölçekte ve hızda hiçbir girişimde bulunulmadığını iddia ediyor. Dutch Docklands "Yüzen şehirler üzerinde denemeler yapıldı, ancak hiçbiri Maldivler'in yüzen şehrini en cazip satış teklifi yapan kapsamlı teknik, lojistik ve yasal uzmanlığı göstermedi." dedi.

2027 yılına kadar tamamlanması beklenen geliştirme, "Beyin Mercanı" adı verilen yerel mercan geometrisinden sonra modellenen bir dizi altıgen adadan oluşacak. Yukarıdan bakıldığında yüzen şehir adeta beyne benzeyecek. Doğal mercan büyümesini teşvik etmek için yüzen şehrin dibine yapay bir resif kurulacak. Yaşayan platform evleri, otelleri, restoranları, mağazaları, hastaneleri, okulları ve hükümet binalarını içerecek.Her sahil rezidansı, bir ön iskelesi ve çatı terası ile 100 metrekaredir. Dutch Docklands, 250.000 $ (203.538.50 £) olarak fiyatlandırılacağını söyledi.Waterstudio, Dutch Docklands ve Maldiv Devleti Maldiv denizcilik kültürünü konseptlerine dahil etti. 

Maldivler Dünyanın İlk Gerçek Yüzen Ada Şehri

Dutch Docklands "Küresel ısınmanın ön saflarında yer alan bir ülke olarak Maldivler, insanların nasıl hayatta kaldığını ve gerçekten de yükselen deniz seviyeleri ve kıyı erozyonu karşısında nasıl geliştiğini yeniden düşünmek için mükemmel bir konumda.Geleneksel Maldiv denizcilik kültüründen ilham alan ve Maldiv makamlarıyla yakın işbirliği içinde geliştirilen "Maldivler Yüzen Şehir" konutları sonunda otellere, restoranlara, şık butiklere ve birinci sınıf bir marinaya katılacak."dedi.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) Altıncı Değerlendirme Raporu 2022, dünyanın bu yüzyılda 2-3 derecelik bir yükseliş yörüngesinde olması nedeniyle Maldivler gibi küçük ada uluslarının tamamen yaşanmaz hale geleceğini belirtiyor ve bunun mümkün olduğuna işaret ediyor. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Komisyonu'ndan bir rapor, "Küresel ısınmanın 1,5°C'ye (2,7°F) ulaşmasıyla birlikte, dünya önümüzdeki yirmi yılda birden fazla kaçınılmaz iklim felaketiyle karşı karşıya. Bu ısınma seviyesi geçici olarak aşılsa bile, bazıları geri döndürülemez olacak daha ciddi etkiler olacak.Altyapı ve alçak kıyı yerleşimleri de dahil olmak üzere topluma yönelik riskler artacak.” dedi.

Raporda listelenen okyanusta kentsel gelişim için uygun çözümler arasında, tepedeki evler inşa etmek ve yükselen gelgitlerin yüzeyinde yüzebilen "amfibi mimari" yaratmak yer alıyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)