MSGSÜ ve ECOWEEK İşbirliğinin İlk Adımları Atıldı

Dünya nüfusu arttıkça insanlığın çevreye olan etkisi de hızla artıyor. Günümüzde çevre farkındalığının geliştiği süreç ‘Yeşil Çağ’ olarak tanımlanıyor. Buna bağlı olarak, ekolojik farkındalığın toplumun tüm

kesimlerinde yaygınlaştırılması gelecek açısından büyük önem taşıyor. Kaynaklarımızın çoğunu kentlerin, binaların, endüstriyel ürünlerin üretim ve işletilmesine ayırdığımızı düşünürsek, büyük görev planlamacılara, mimarlara ve tasarımcılara düşüyor.


Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ilkini 6-8 Aralık 2010 tarihlerinde gerçekleştirdiği "Uluslararası Birinci Yeşil Çağ/GreenAge Sempozyumu”yla, ekolojik bilincin toplumun tüm kesimlerinde yaygınlaştırılmasına olanak sağlarken, tüm dünyadan katılımcıların buluşmasına ve farklı ölçeklerde ekolojik/yeşil çözümlerin tartışılmasını mümkün kıldı. 1. Sempozyumda, yeşil şehirler, yeşil mimari, sertifikasyon sistemleri, yerellik, yeşil tasarım ve yeşil rönesans konularında sunumlara yer verildi. Akademik ve uygulama alanlarında çeşitli ülkelerde yapılan çalışmaları kapsayan toplam 47 bildiri ve 8 poster sunumu gerçekleşirken, üç gün boyunca yaklaşık 150 kişi de dinleyici olarak katıldı.

MSGSÜ Mimarlık Fakültesi Birinci Yeşil Çağ/GreenAge Sempozyumu ile başlattığı yapılı çevreden doğal çevreye, toplumdan bireye uzanan farklı ölçeklerde yeşil/ekolojik çözümleri tartışmayı devam ettirerek, İkinci Uluslararası Yeşil Çağ/GreenAge Sempozyumu’nu da 26-27 Nisan 2012 tarihlerinde gerçekleştirdi.

Birinci Sempozyum sonunda davetli konuşmacıların katılımı ile gerçekleşen panelde genel olarak yeşil ekonomi odaklı teknolojiler, ürünler ve servislerin sürdürülebilir gelişme sağlamadaki etkin rolü üzerinde yapılan tartışmalar, İkinci Yeşil Çağ Sempozyumu’nun ana temasının da bu doğrultuda oluşmasına neden oldu. Bu doğrultuda, İkinci Yeşil Çağ Sempozyumu’nun ana teması “Sürdürülebilir Toplumlar ve Yeşil Ekonomi” olarak belirlendi. Bu tema çerçevesinde sempozyum konuları ise yeşil teknolojiler, etik-felsefe, ulaşım sistemleri, yapı stoğu, çevreyi iyileştirme, sosyal sürdürülebilirlik, iklim değişikliği ve yeşil ekonomiler olarak ele alındı. İki gün süren sempozyuma farklı ülkelerden, konusunda uzman 9 davetli konuşmacı katılırken, toplam 50 bildiri ve 8 poster sunumu gerçekleşti. Sempozyum kapsamında, profesyonellerin eğitim dünyası ile kesişimini ve öğrencilerle buluşmasını sağlamak amacıyla bir hafta süren atölye çalışmaları da gerçekleştirildi ve atölye sonuç ürünleri hem basılı paftalar düzeninde hem de dijital olarak sergilendi. Atölye çalışmaları kapsamında toplam 11 grup çalışmalarını yürüttü. Mimarlık, iç mimarlık, şehir ve bölge planlama ve endüstri ürünleri tasarımı bölümlerinden profesyoneller, akademisyenler gibi karma yürütücü ekiplerden oluşan atölyelere ait sonuç ürünler, GreenAge Atölye Çalışmaları greenageworkshop.blogspot.com adresinde sergileniyor. Ayrıca, atölye çalışmalarına dair kitap hazırlıkları da devam ediyor.

GreenAge Sempozyumu iş dünyası, akademisyen ve öğrencilere yönelik MSGSÜ merkezli sertifika programları ve araştırma projelerinin alt yapılarının kurulmasına yönelik ilk adımı oluşturuyor. MSGSÜ Mimarlık Fakültesi, üniversiteler, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ile mimarlık, tasarım, mühendislik ve benzeri alanlarda çalışan profesyonelleri bir araya getirerek bu konuda üstlendiği sorumluluğu sürdürmeyi devam ettireceğini açıklıyor.

Uluslararası İkinci Yeşil Çağ Sempozyumu davetli konuşmacılarından ECOWEEK Başkanı Elias Messinas ile yapılan olumlu görüşmeler ECOWEEK ve MSGSÜ işbirliğinin ilk adımlarının atılmasına olanak sağladı. ECOWEEK, düzenli olarak farklı ülkelerde öğrencilere yönelik düzenlediği uluslararası nitelikli konferans-atölye çalışmaları dizisinden birini Haziran 2013'de MSGSÜ Mimarlık Fakültesi'nde düzenlenmesine yönelik çalışmalar başlattı ve ECOWEEK takviminde yerini aldı. Farklı ülkelerden yaklaşık 300 öğrencinin katılımının beklendiği etkinlik dahilinde, ülkemizdeki mimarlık, kentsel planlama, iç mimarlık ve endüstri ürünleri tasarımı gibi tasarım, uygulama ofislerinde meslek profesyonelleri ve benzer disiplinlerdeki akademisyenler tarafından gerçekleştirilecek olan atölye çalışmaları organize edilecek. Bir hafta süreyle devam edecek çalışmalara ait ürünler sergilenirken bir yandan da konferanslar ile desteklenecek.

ABONE OLUN...


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)