Pandemiyle Birlikte Değişen Yaşam Alışkanlıklarının Mimariye Yansımaları

Şehrin yoğun yaşamından dolayı eksikliğini hissetmediğimiz doğanın içinde var olma halinin ağır basmaya başladığı bu pandemi sürecinde mimari ve iç mimari tasarımlar da değişen yaşam alışkanlıkları ile beraber farklı yorumlar kazanmaya başladı. Birçok konut projesine imza atan Onur Karadeniz Architects Kurucusu Mimar Onur Karadeniz de pandemi sürecinin şehirleşme olgusu için bir dönüm noktası olduğunu belirtiyor ve yaşanan değişimi analiz ediyor.


Farklı yapı tipolojilerinde birçok projeye imza atan Mimar Onur Karadeniz, pandemi sonucunda değişen yaşam alışkanlıkları ve bunun mimari ve iç mimari tasarıma yansımasını analiz etti ve karşılaşacağımız yeni trendleri açıkladı.

Şehir-kasaba arakesitinde yer alan yerleşimlere (Bodrum ve Urla gibi) olan ilginin artmaya başladığını belirten mimar, önümüzdeki beş yıl içerisinde iklim krizinin daha dramatik sonuçlarını göreceğimiz için bunun geçici bir trend olduğunu düşünmüyor. Bu trendi, geç kalınmış bir “suburbanization” olarak değerlendirmekte fayda olduğunu aktaran Onur Karadeniz, bu bağlamda bu trendin Bodrum, Urla ve diğer Ege-Akdeniz yazlık yerleşim alanlarının ne kadar plansız bir şekilde yapılaştığını görmemiz ve bu yerleşim yerlerini düzeltmek ve güzelleştirmek adına bir adım atabilmemiz için de vesile olacağı kanaatinde. Aile ile bir arada olmayı mümkün kılan müstakil evlere olan ilgi ise daha yavaş tüketim ve yaşama geçme isteğiyle orantılı olarak artıyor.

Onur Karadeniz, Mimar

Türkiye’de aldığı eğitimin ardından çalışmalarına New York ve İstanbul’daki ofislerinde devam eden mimar, kişisel gözlemlerine dayanarak müstakil eve yerleşme eğiliminin sadece Türkiye’de değil dünyada da arttığını ifade ediyor. New York’ta çoğu kişi şehre yeniden yerleşirken bile Upstate, Brooklyn ve Jersey gibi şehrin etrafında konumlanan daha bol ağaçlı bölgeleri tercih ediyor. Pandemiyi aynı zamanda iklim krizinin bir parçası olarak değerlendirmekte fayda olduğunu düşünen Onur Karadeniz’e göre bu trend yükselerek devam edecek. Bu doğrultuda güncel konut projelerinde de bazı kriterler daha fazla önem kazanacak: “Güncel konut projelerinde dikkat ettiğim en önemli kriter, salon kullanımı. Salondaki masanın büyüklüğü, malzemesi, ölçüleri; oturma grubunun kullanım şekli, büyüklüğü; televizyonun yerleşim biçimi gibi konular daha da önem kazanmakta. Evde geçirilen zamanın artması, müşterilerin masaya olan taleplerini artırmakla birlikte çevrelerinde daha sakin ve yalın renk ve malzemeleri tercih etmeye başladılar. Bu bilinçaltında bir bakıma ofis ortamlarını ev mekanlarına yansıtmaları ile ilgili. Evdeki yapay aydınlatmanın bile daha lüks ve şık olmaktan çok kişisel kullanımının düşünülmeye başlanmasının biz mimarlar için olumlu bir gelişme olduğunu düşünüyorum. Bununla birlikte müşterilerden gelen talepler doğrultusunda, ev projelerinde ses altyapısı gibi kriterler de önem kazanmaya başladı.”


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)