Sanal Gerçeklikle Tasarlanan Bir Pavyon

İnşaat sektörü son yıllarda ciddi değişimler yaşadı. İnşaat tarihsel olarak emek bolluğuna ve doğal kaynakların sonsuz olduğuna dair yanlış bir kanıya dayanıyordu; ancak günümüzde sektör, özellikle dünyadaki muazzam etkisi ve önemi göz önüne alındığında, daha sürdürülebilir olmasını sağlayacak yenilikleri bulmak için mücadele ediyor. Ek olarak, son Covid-19 pandemisi, tasarımcılardan zorlukların üstesinden gelmek için yaratıcılık talep ederek çeşitli faktörleri ve dinamikleri değiştirmelerine sebep oldu. Bazı durumlarda, tasarım sürecinin kendisi değişikliklere maruz kaldı. Ryerson Üniversitesi Mimarlık Bilimleri Bölümü öğrencileri ve öğretmenleri tarafından geliştirilen S'Winter Station projesi, tamamlanması için mevcut görselleştirme ve üretim teknolojisine dayanan bu örneklerden biridir.

Geri Dönüşüm Mimarisi
Cortesia de S'Winter İstasyonu - Ryerson Üniversitesi - Mimarlık Bilimleri Bölümü

Farklı Kullanım Örnekleri

Proje, Toronto'nun cankurtaran istasyonlarını tipik olarak kullanılmadıkları kış aylarında yeniden tasarlamak için düzenlenen Kış İstasyonları 2022 Uluslararası Tasarım Yarışması'nın bir sonucu olarak geliştirildi. Bu baskının teması dayanıklılıktı ve bu proje 6 finalistten biriydi. Tasarımcılara göre, "S'winter Station'ın amacı, çevredeki plajın ve Kanada halkının direncini yaz ve kış arasında dinamik bir geçiş olarak ifade etmektir."

Mimaride Geri Dönüşüm
Cortesia de S'Winter İstasyonu - Ryerson Üniversitesi - Mimarlık Bilimleri Bölümü

Ekip tarafından gönderilen proje açıklamasına göre:

“Doğanın güçleri acımasızdır. Gökyüzünün yağan karı ve kumsalın değişen kumları gibi, pavyon da yerel rüzgâr, kar ve güneş koşullarını kucaklıyor. Belirlenen bu kuvvet yönlerine uygun olarak, pavyonun kanatları kardan yararlanarak ve kuvvetli rüzgarları azaltarak hareketi somutlaştırıyor. Plaj havluları, değişken açıklıklara sahip dinamik beton paneller halinde oluşturulmuştur. Bu paneller, içeri girmesine izin verilen ışık ve kar miktarını kontrol ederken, aynı zamanda dışarı doğru benzersiz görünümler yaratır. Paneller ve kanatlar birlikte kullanıcıları korur ve çevreleriyle etkileşim kurmaya teşvik eder. Cankurtaran istasyonu, plaj havlusu ve deniz iplerinin yazın daha sık kullanıldığı yerlerde, pavyon kış aylarında bu nesneleri kullanarak esneklik sağlıyor.

Tekstil Ürünleri ve Mimarlık
Cortesia de S'Winter İstasyonu - Ryerson Üniversitesi - Mimarlık Bilimleri Bölümü

Teknik olarak proje, iki farklı unsur kullanılarak oluşturulan 13 metre uzunluğunda bir pavyondan oluşuyor: Kutu çerçeve ve beton tekstil kaplama.

Yapı 270 CNC'den oluşmaktadır (Bilgisayar Sayısal Kontrol) baltık huş kontrplaktan yapılmış, modüller üzerine monte edilmiş ve yapıyı dikmek için kaldırılmış, mevcut cankurtaran istasyonuna takılan kesilmiş parçalar. Bu modülleri doldurmak için, bir çocuk kampında geliştirilen ve çocukların betonla kaplı plaj havlularından saksılar oluşturduğu bir aktiviteden ilham alınarak tekstil beton parçaları kullanıldı. Projenin lideri Ariel Weiss, “Tasarım ekibi saksılar oluşturmak yerine duyarlı ve heykelsi bir kaplama yaratmayı seçti. Dört benzersiz açıklık koşulu kullanılarak, konik bir kalıbın kesit parçaları bir CNC yönlendiricide MDF'den kesildi ve havluların şekillenmesi için büyük kalıplar halinde birleştirildi. Konik kalıpları ürettikten sonra, plaj havluları dört benzersiz açıklık boyutuna göre düzenlendi ve her bir havlu tipinin merkezinde farklı dairesel delikler açıldı. Bu havlular daha sonra suyla nemlendirildi ve bir beton kum karışımı ile doyuruldu. Doyduktan sonra havlular kalıpların üzerine yerleştirildi ve iki gün kurumaya bırakıldı. Kurutma işlemi boyunca, daha güçlü bir kürlenme sağlamak için beton havlular kaplandı ve sürekli su ile püskürtüldü. Dört benzersiz açıklık koşuluyla toplam 150 panel oluşturuldu, kataloglandı, istiflendi ve kurulum için sahaya gönderildi.” diyor.

Sanal Gerçeklik ve Mimari Tasarım
Heykel Panelleri için Kalıplar. Image Cortesia de S'Winter İstasyonu - Ryerson Üniversitesi – Mimarlık Bilimleri Bölümü

 Bu sürecin inşaat sektöründe kitleselleştirilmesi, muhtemelen tekstil atıklarına bir çözüm olabilir; çünkü tekstil atıklarını deri dönüşümü zordur. Bu atıkların yaklaşık %85'i çöplüklere gönderiliyor veya yalnızca Amerika Birleşik Devletleri'nde yakılıyor.

Yapay Zeka ve Mimari Tasarım
Panel Haritası. Image Cortesia de S'Winter İstasyonu - Ryerson Üniversitesi – Mimarlık Bilimleri Bölümü
Yapı Malzemesi Olarak Tekstil Ürünleri
Havluların Beton Kaplamaya Dökümü. Image Cortesia de S'Winter İstasyonu - Ryerson Üniversitesi – Mimarlık Bilimleri Bölümü

Dijital Pavyon Örneği

Pavyonun prototiplenmesi ve üretilmesi sürecinde bir başka yenilik daha gerçekleşti. Ekip, COVID-19 karantinası sırasında pavyonu üretmeye başladığında, pavyonun uygulanabilir ve etkili olmasını sağlamak için çeşitli dijital araçlardan, alternatif gerçekliklerden ve görselleştirme tekniklerinden faydalandı. Geleneksel modelleme ve görselleştirme teknikleri de kullanılırken, ekip köşkte gerçek zamanlı olarak yürümek için Quest 2 ile VR kullandı. Ekip, projenin tüm aşamalarında pavyonu geliştirmek ve 1:1 ölçeğinde görselleştirmek için Hololens 2 ile AR kullandı. Weiss, “Sanal gerçeklik, bu projenin tasarımı ve üretimi için kesinlikle gerekliydi. Projenin şematik tasarımı sırasında, pavyonda gerçek zamanlı olarak gezinmek için hem sanal hem de artırılmış gerçeklik bir görselleştirme aracı olarak önemli ölçüde kullanıldı. Tasarım ekibine COVID-19 karantinası sırasında pavyonu tasarlama görevi verildiğinden, sanal ve artırılmış gerçeklik, form ve ölçeği görselleştirmek için mükemmel araçlardı. Bu, tasarımı oluşturmadan önce gerçekten deneyimlememize izin verdi ve tasarım sürecinde birçok karar vermemizi sağladı.”

Tekstil Beton Örnekleri

Ariel Weiss ayrıca “Benzersiz bir tekstil-beton panelin üretilmesinin 3-4 gün sürebileceği durumlarda, artırılmış gerçeklik kullanarak ekip fiziksel modellerin üzerinde yüzlerce dijital paneli anında manipüle edebildi. Prototip modellerin ötesinde, tasarım sürecinde oluşabilecek hataları düzeltmek için artırılmış ve sanal gerçeklik de kullanıldı. Fizibiliteyi test etmek için 1:1 ölçekli modeller fiziksel alanla birlikte projelendirildi. Bu örnekte, konumları nedeniyle bazı kaplama panellerinin montajının gerçekten imkânsız olduğunu öğrendik.”

Tekstil Beton Kullanımı
Hololens AR. Image Cortesia de S'Winter İstasyonu - Ryerson Üniversitesi – Mimarlık Bilimleri Bölümü
Pavyon Tasarımı Örnekleri
Cortesia de S'Winter İstasyonu - Ryerson Üniversitesi - Mimarlık Bilimleri Bölümü

Bu nedenle, üç boyutlu görselleştirme, işlemeyi aşar ve süreç verimliliğinde bir artış için önemli bir bileşen oluşturur. Bu proje, küçültülmüş bir ölçekte olmasına rağmen, malzemelerin ileri dönüşümü ve hepsinden önemlisi yenilikçi çizim, prototipleme ve yapım yöntemleri ile ilgili ilginç olasılıklar gösteriyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)