Şehir Plancısı Jeff Speck’in Gözünden Bir Kenti Yürünebilir Yapmanın 4 Yolu

ABD’li ünlü şehir plancısı ve mimari tasarımcı Jeff Speck, kentlerin gelişmesine neden olan faktörlerin şehirleri daha yürünebilir hale getirmekle mümkün olacağını düşünüyor. Yürünebilir şehir, araç kullanımının zorunlu değil de isteğe bağlı olduğu yani iş yerine, okula, markete herhangi bir araçla değil yürüyerek gitmenin rahat olduğu şehir olarak tanımlanıyor.

Jeff Speck, şehir planlamacısı olarak yaptığı günlük işler dışında, modern şehir planlaması konusunda konferanslar düzenliyor.

Speck, TED Talks’da verdiği son konferansta bir şehri daha yürünebilir hale getirmek için 4 eş zamanlı etkenin olması gerektiğini belirtti.
 
Speck’ e göre bireylerin şehirlerde araçlara ihtiyaç duymadan yürüyebilmeleri için yani bir kentin daha yürünebilir olması için gerekenler etkenler yürüyüş için uygun bir nedenin olması, yürüyüşün güvenli olması, yürüyüşün rahat hissettirmesi ve ilgi çekici olmasına dayanıyor.
 
1.Yürümek için uygun bir nedenin bulunması: Speck, yürünebilir bir şehrin insanların arabalara ihtiyaç duymadan her türlü hareketini gerçekleştirmelerine olanak sağlaması gerektiğini belirtiyor. Şehir içi ulaşımda kullanılan toplu taşıma araç sistemlerinin yeterli olmaması durumunda bireylerin kişisel araç kullanımına yöneldiğini bunun da şehirdeki trafik akışını bozarak yürünebilir yolları azalttığını vurguluyor.
 
2. Yürüyüş sırasında insanların güvende hissetmesi: Güvenirlik de şehirlerde yürümeyi etkileyen önemli bir faktör olarak yer alıyor. Sokaklar güvenli olmadığı takdirde kimse yolda yürüyerek ulaşımını sağlamak istemiyor.
 
3.Yürüyüşün rahat olması:
Rahat bir yürüyüşten kastedilen ise hızla gelişen kentleşmede çoklu yolların yapılması, köprüler ve kavşaklar yolları yürümesini zor kılan yapıtların varlığı da yürümeyi etkiliyor.

4. Yürüyüşün ilgi çekici olması: İnsanlar mimari açıdan farklı yapıtları görmeyi seviyorlar. Eğer yol üzerinde görselliğe hitap eden yapıtlar yer alıyorsa yürümek ilgi çekici oluyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)