Sürdürülebilir Bir Gelecek Nasıl Yaratılır

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
İklim değişikliği, kaynak kıtlığı ve kentleşme, inşaat sektöründeki mevcut zorluklardır. Bu bağlamda sürdürülebilirliğin önemi artıyor. Küresel CO2 emisyonlarının yaklaşık %40'ı ve küresel enerji tüketiminin %36'sı bina ve inşaatlar oluşturuyor.  Aslında bu rakamlar endüstride daha sürdürülebilir çözümlere yönelik artan ihtiyacı açıkça gösteriyor.

Bir binayı daha sürdürülebilir hale getirmenin birçok yolu var. Bir diğer yaklaşım kaynak kullanımını optimize etmenin yollarını aramaktır. Diğer bir tipik yaklaşım enerji tüketimini azaltmak için önlemlerin alınmasıdır. Bu önlemleri uygulamak için doğru araçları bulmak, mimarların projeleri için en kaynak tasarrufu sağlayan ve enerji açısından verimli çözümleri sağlamak için doğru ortakları bulmak anlamına gelir.

Asturias'taki Greenspace PCTG, İspanya 

Sürdürülebilir inşaatın gerçek bir şaheseri olan Asturias'taki Greenspace PCTG, İspanya'daki birkaç net sıfır ofis binasından biridir. Sürdürülebilir mimari ne demek cevabını veren bina döngüsel ekonominin kurallarına uyuyor, ancak özünde düşük emisyonlu malzemelere dayalı sağlıklı ve enerji verimli yapı var. Binalar enerji açısından agresiftir ve aslında tükettiğinden daha fazla enerji üretir. Bu büyük ölçüde binanın enerji tüketimini en aza indirme ve net sıfır ısıtma boşta soğutma yaratma konusunda benzersiz bir iş çıkaran Uponor'un Termal Olarak Aktif Bina Sistemleri (TABS) sayesindedir. Bu bina sürdürülebilir mimari projeye örnektir.

Binanın enerji konsepti ayrıca biyoklimatik bir tasarım ve 13 güneş panelinin yanı sıra bu güneş panellerinin ürettiği enerjiyle çalışan bir asansörü de içeriyor. Akıllı sensörler tarafından kontrol edilen enerji tasarruflu LED lambaların sağladığı aydınlatmadan bahsetmiyorum bile. Genel sonuç nedir? Yaratıcı düşünceyi ve sürdürülebilir üretkenliği teşvik eden yenilikçi bir çalışma ortamıdır. Sürdürülebilir mimari malzemeleriyle kalıcığını sağlıyor.

Greenspace binasının etkileyici enerji verimliliği ve çevresel önlemler (yenilenebilir enerji kullanımı, sağlıklı inşaat, düşük emisyonlu malzemeler vb.) kombinasyonu, kaynak dostu binalarda sürdürülebilirlik performansının dünya çapında tanınan bir sembolüdür ve LEED tarafından altın sertifikasına sahiptir. Altın sertifika, Greenspace'i dünyanın en sürdürülebilir binalarından biri yapıyor.

Günümüzde tüm yapılar ekolojik olarak boyutlandırılmış yeşil alanlara talip olmayabilir. Ancak bir vaka çalışması olarak, günümüz binalarına daha fazla sürdürülebilirlik katmanın birçok yolundan bazılarını vurgulanıyor. Greenspace, bu yeşil teknolojileri bütünsel bir yaklaşımla entegre edebilecek ortaklara güvenmenin önemini de vurguluyor. Sürdürülebilir mimari projeler için geleceğe öncü oluyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)