Toprak Çimento Tuğlalar ve Sürdürülebilir İnşaat

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Tuğlalar, inşaat hakkında düşünürken ortak hayal gücünün bir parçasıdır. Bunlar, binaların inşası için temel, her yerde bulunan, modüler, hafif ve güvenilir malzemelerdir. Ancak geleneksel seramik blok üretimi, genellikle kömür veya doğal gaz gibi yenilenemeyen fosil yakıtlarla çalışan fırınlarda kilin yüksek sıcaklıklarda yakılmasına dayanır. Ayrıca, malzemeler ağır ve hacimli olduğu için nakliye süreci çevresel ayak izini önemli ölçüde artırmaktadır. Bunun ışığında, daha düşük çevresel etki ve daha fazla sürdürülebilirlik sunan alternatif inşaat malzemelerine olan ilgi giderek artmaktadır. Toprak çimentolu tuğlalar -ya da Sıkıştırılmış Stabilize Toprak Bloklar- mevcut alternatiflere iyi bir örnektir, çünkü yerel ham madde kullanımı ve yakma işleminin ortadan kaldırılması nedeniyle daha küçük bir çevresel ayak izine sahip olmakla birlikte geleneksel tuğlaların kendine özgü niteliklerinin çoğunu da korumaktadır.

Peki Sıkıştırılmış Stabilize Toprak Blokları (CSEB) nedir? Genellikle toprak çimento tuğlaları veya ekolojik tuğlalar olarak adlandırılan bu tuğlalar, kuru inorganik alt toprak, genleşmeyen kil, agregalar ve Portland çimentosundan oluşan inşaat malzemeleridir. Tuğlaları düzgün bir şekilde üretmek için uygun toprağı seçmek çok önemlidir: genellikle, kum içeriği %50'den fazla olan kumlu toprak ve %20 ila 30 arasında kil en uygun olanıdır. Yıllar içinde, bu malzemelerin üretimini ve kullanımını optimize etmek için geliştirilmiş toprak seçimleri, bağlayıcı yüzdeleri, sıkıştırma yöntemleri ve kürleme teknikleri de dahil olmak üzere çeşitli teknikler geliştirilmiştir.

Toprak Çimento Tuğlalar

Üretim süreci oldukça basittir. Toprağın hazırlanması ve küçük bir oranda çimento ile karıştırılmasıyla başlar, istenen kıvama ulaşılana kadar yavaş yavaş su eklenir. Bundan sonra, toprak ve çimento karışımı bir pres kullanılarak sıkıştırılır ve delikli veya deliksiz katı tuğlalar oluşturmak için basınç uygulanır. Sıkıştırıldıktan sonra bloklar istiflenir ve düzgün kürlenme için gerekli nemi muhafaza etmek üzere bir muşamba veya plastik örtü altında kürlenmeye bırakılır.

Ekolojik Tuğlalar bir dizi önemli avantaj sunar. Geleneksel seramik tuğlalara kıyasla üretimleri daha ucuzdur, ancak etkileyici güç ve dayanıklılığa sahiptirler ve çeşitli iklim koşullarına dayanıklı uzun ömürlü yapıları garanti ederler. Hatta çelik çubukların geçişine izin vererek ve sıhhi tesisat ve elektrik kanallarını gizleyerek kendi kendini destekleyen yapılar olarak bile işlev görebilirler. Birçok avantajına rağmen CSEB'nin bazı zorlukları da vardır. Manuel veya hidrolik presler gibi özel ekipman ihtiyacı, bazı inşaatçılar için ilk yatırım zorluğu oluşturabilir. Ayrıca, blokların yapısal bütünlüğünü sağlamak için dikkatli toprak seçimi, hassas çimento oranları ve uygun kürleme yöntemleri gerektiren kalite kontrolü şarttır.

Ancak üretimi için fazla teknoloji ya da bilgi gerektirmeyen bir malzeme olduğundan, yerel iş gücüyle ve arazinin toprağı kullanılarak inşaat sahasının kendisinde yapılabilir. Karamoja'daki AWF İlkokulları ya da Kéré Architecture'ın Gando Öğretmen Konutları gibi Afrika'daki topluluk projelerinde olduğu gibi, yerel iklime doğal olarak iyi uyum sağlayan blokların üretiminde topluluğun kendisi yer almıştır.

Toprak Çimento Tuğlalar

Bu bloklar duvarların ötesine geçen işlevler yüklenebilir. Örneğin Albert Faus tarafından tasarlanan Bangre Veenem Okul Kompleksi'nin Ortaokul ve Yardımcı Binaları'nda bloklar duvarlarda kullanılmış ve odaların üzerinde kubbeler oluşturmuştur. Üzerindeki metal karoların yanında bir hava yastığı oluşturan hassas bir eğrilik sayesinde tuğlalar, sıcak iklimde termal konforun geliştirilmesine yardımcı oluyor.

Toprak Çimento Tuğlalar

Malzeme, doğal özelliklerini koruyarak ancak daha iyi bir yüzey ve daha hassas boyutlar katılarak sanayileştirilebilir; bu da daha büyük ölçekli projeler veya daha az ham bir estetik arayanlar için işe yarayabilir. Örneğin, ekolojik blok duvarların beton plakalar üzerine oturtulduğu ve cephe elemanlarını oluşturmak için işlendiği Symbiosis Üniversite Hastanesi ve Araştırma Merkezi'nde durum budur. Bir başka örnek de Brezilya'dan, Ayako e Zebulun arquitetura tarafından tasarlanan Vargem Grande Evi'nde, endüstrileşmiş CSEB'in paralel kalkanları, malzemeyi hem içeride hem de dışarıda görünür kılarak eğimli bir arazideki evin mekânsallığını şekillendiriyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)