Virginia Üniversitesi'nden Yeşil Filizlenen Canlı Topraktan Bir Duvar

Nüshet Çamuşoğlu / editor@ekoyapidergisi.org
Virginia Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, bitkilerle dolu duvarlar ve çatılar oluşturmak için kullanılabilecek tohum emdirilmiş toprağı 3D olarak basmak için bir yöntem icat ettiler. Araştırmacıların yaptığı prototipler başlangıçta sıradan ham toprak yapılarına benziyor. Ancak birkaç gün içinde filizlenip yeşile döndüler ve Virginia Üniversitesi (UVA) onları "büyük boy chia evcil hayvanlarına" benzetiyor.

UVA'ya göre yeşil duvarlar ve çatılar gibi bina özellikleri bu yöntem kullanılarak inşa edilebilir ve insanlar, tozlayıcılar ve diğer hayvanlar için doğal yalıtım, taşkın kontrolü ve yeşil alan gibi faydalar sunuyor. Toprağı ve tohumları 3D yazdırılabilir "toprak mürekkebi" ile birleştirmek, yeşilliklerin basitçe üst üste bindirmek yerine bir binanın yapısına dahil edilmesini sağlıyor.

 Bu daha fazla yayan yapı malzemelerine olan ihtiyacı azaltabilir ve bunları araştırmacıların tekrar tekrar kullanılabileceklerine inandıkları alternatiflerle değiştirebilir. UVA Mimarlık Bölümü'nde yardımcı doçent olan Ehsan Baharlou "yerel toprak ve suyla karıştırılmış bitkilerle çalışıyoruz” dedi. "İhtiyacımız olan tek elektrik malzemeyi taşımak ve baskı sırasında pompaları çalıştırmak." "Çıktıyı istemiyorsanız veya kalite doğru değilse, malzemeyi geri dönüştürebilir ve bir sonraki mürekkep partisinde yeniden kullanabilirsiniz." Bu teknolojiyle yapılan binalar karbon nötr veya karbon negatif olabilir. Bunun nedeni, bitki örtüsünün atmosferden karbondioksiti emmesidir.

Baharlou, "Bu yöntemin, fotosentez süreci yoluyla 3D baskılı toprak yapılarında salınan karbonu depolayabilen canlı bir ekosistem oluşturduğunu varsayıyoruz" dedi. İlk olarak, UVA araştırmacıları, peteklere benzeyen bir dizi küçük, kendi kendini destekleyen yapı oluşturmak için yöntemlerini kullandılar ve bunları Eklemeli Üretim dergisinde yayınladılar. Bu aşamadaki amaçları, tohum çimlenmesini ve fide büyümesini desteklemek için yeterli nem ve besin sağlarken kendi başına ayakta durabilecek kadar sağlam bir yapı oluşturmaktı.

Tohumlar için az miktarda suda yaşayabilen etli bir bitki olan Sedum'u seçtiler. Bunun nedeni ekstrüzyon işleminin toprağı sıkıştırması ve kurutmasıdır. O zamandan beri araştırmacılar, yaklaşık bir metre yüksekliğindeki alçak duvarlar gibi daha büyük nesneleri basmaya başladılar. Ardından 3D baskılı sistemi eklemli bir robotta birleştirmeyi düşünüyorlar. Bu, daha büyük ve daha karmaşık çok yönlü yapıların üretilmesini sağlayabilir. Bu sonraki aşamada, araştırmacılar ekstra yüksekliğin zemin çatlakları gibi sorunları daha da kötüleştireceğini tahmin ediyor. Bu nedenle araştırmacıların "zemin mürekkebi" formülünü daha da geliştirmeleri gerekecek.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)