Vitra Kampüsü'nde Yer Alan Sürdürülebilir Mimari Yapı

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Taş, ahşap ve sazdan meydana gelen malzeme paleti, Japon mimar Tsuyoshi Tane'nin Almanya'daki Vitra Kampüsü'nde bahçıvanlar için tasarladığı bir dinlenme alanı olan Tane Garden House'u meydana getiriyor. Oudolf Garden için bir seyir noktası olarak ikiye katlanan bu bina Frank Gehry, Zaha Hadid, Tadao Ando ve SANAA gibi birçok tanınmış mimarın yapılar inşa ettiği mobilya markası Vitra'nın Weil am Rhein'daki kampüsüne yapılan en son eklenti.

Mimarlık stüdyosu ATTA'nın kurucusu olan Tane, sürdürülebilir mimari projelerden Tane Garden House için Vitra Yönetim Kurulu Başkanı Rolf Fehlbaum tarafından görevlendirildi. Kampüsün sürdürülebilirlik anlayışını ve mimarinin iklim değişikliği üzerindeki etkisini ortaya koyan ve biyomalzemelerin kullanımını destekleyen bir yapı tasarlanması gerekiyordu.

Vitra Kampüsü'nde Yer Alan Sürdürülebilir Mimari Yapı

Tane, "Önceki Vitra binalarından çok farklı." dedi. "Rolf bana 'Oudolf Garden ve bahçe evin kampüste artan bilincin ilk belirtileri olacak' demişti" diye devam etti. "Yer altı kaynaklarını tüketen, iklim değişikliğinin bilincini artıran sürdürülebilir mimari projelerden Garden House taş, ahşap, saz ve halat gibi yer üstü malzemeleriyle inşa edilmiş, sürdürülebilir mimari Garden House özü itibarıyla yeryüzüyle birlikte yaşıyor."

Vitra Kampüsü'nde Yer Alan Sürdürülebilir Mimari Yapı

Sürdürülebilir mimari Tane Garden House peyzaj tasarımcısı Piet Oudolf'un Oudolf Garden'daki sebze tarlasının ve Japon mimar Kazuo Shinohara'nın yakın zamanda Japonya'dan bölgeye taşınan Umbrella House'un yanında konumlanıyor. Öncelikle kampüsteki bahçıvanlar için bir dinlenme ve çalışma alanı olarak tasarlanmış olsa da etrafındaki yapıların bir seyir noktası olarak kamuya da açık. Bu kullanım birleşimi, Tane'nin "kamusal alanı genişletmek için bir imkan" oluşturduğunu söylediği, arsanın kampüsün kamusal ve özel alanları arasındaki konumundan güç alıyor. "Ayrıca kamusal ve özel alan arasında bulunuyor, dolayısıyla halk herhangi bir açıklama yapmadan gelip keyfini çıkarabilir ve çatıdan Vitra kampüsünün 360 derecelik manzarasını izleyebilir."

Vitra Kampüsü'nde Yer Alan Sürdürülebilir Mimari Yapı

Sürdürülebilir mimari örneklerden yapı 15 m2 büyüklüğünde olup, zemin üzerindeki etkisini en aza indirmek için yerden yükseltilmiş. Yaklaşık sekiz kişi ağırlayabilir. Olanaklar arasında bir "kahve köşesi" ve bahçe ekipmanları için deponun yanı sıra bir banyo, toplantı odası ve atölye alanı da bulunuyor. Dışarıda ayakkabı ve ekipmanların sulanması veya temizlenmesi için bir çeşmenin yanı sıra bir mutfak bahçesi oluşturulmuş.

Tane'ye göre tasarım, ilkel İsviçre konutlarına atıfta bulunuyor. Yerel olarak tedarik edilen malzemelerle ve sürekli bakım hizmetleri sunacak olan yerel ustalarla iş birliği içinde inşa edilmiş. Tane tarafından dört köşesi kesilmiş bir kare biçiminde tanımlanan form, "farklı ışık ve rüzgar çeşitlerinin içeri girmesine ve etraftaki peyzajla ilişki kurmasına olanak verecek biçimde" tasarlanmış. 

Vitra Kampüsü'nde Yer Alan Sürdürülebilir Mimari Yapı

Yapımında kullanılan ana malzemelerden biri, yalıtkan nitelikleri sebebiyle tercih edilen ve geleneksel plastik bazlı yalıtım ürünlerinin yerine kullanılan saz. Bu yüzden sürdürülebilir mimaride kullanılan malzemeler tercih edilmiş. Aynı zamanda yapının tabanı granitten, strüktürü ise ahşaptan inşa edilmiş. Hem ahşap hem de saz zamanla grileşerek taş tabanla uyum sağlayacak. Tane Garden House'daki malzemeler etraftaki yapılardan farklı olsa da Tane ziyaretçilerin yakından gözlemlediklerinde aralarında benzerlikler kuracaklarına inanıyor. "Malzeme seçimi oldukça farklılık gösteriyor fakat form açısından Vitra Kampüsü'ndeki binaların oranları ve pencere açıklıkları üzerinde çalışıldı." dedi. Tane sözlerini şöyle noktaladı: "Vitra Kampüsü'ndeki pek çok bina ve pencere belli bir sade tasarıma ve bütünlüğe sahip."

Vitra Kampüsü'nde Yer Alan Sürdürülebilir Mimari Yapı

Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)