Yürümeye Teşvik Eden Kentsel Tasarım Projesi: Seun-Nect

Güney Kore’nin Seul kentinde, yaya ortamını iyileştirmek ve çevreyle bağlantı kurmak amacıyla, şehir planlamacıları ile devlet iş birliği sayesinde Seun-Nect isimli yeni bir megapark tasalanıyor. Kentin bir odak noktasını oluşturacak Seun- Nect için, Seunsangga Kompleksi'nin güvertesi ve yakındaki kamusal alanlar yenileniyor. Bunun yanı sıra, proje kapsamında hem iş hem de oyun için tasarlanan Seun-Nect megaparkı oluşturmak üzere, dört bina bloğunu birbirine bağlayacak dokuma bir yapı öneriliyor.

Kentsel Planlama ve Tasarım

Seun-Nect Konsepti

İşletmelerin geleceği, iş birliği, sürdürülebilirlik ve kişiselleştirme kavramlarını programlarında barındırmaları ile ilgilidir. Seun-nect megaparkı, iş ve eğlenceyi birbirine bağlamak için iş birliğine dayalı bir ortam sağlamayı amaçlamaktadır. Kamusal alanı özel binalara dönüştüren megapark, mimari ve yapısal olarak Seun kompleksinin (aka Seunsangga) bir parçasıdır. Zevk arayan yayalar, çalışabilecekleri, oyun oynayabilecekleri, yemek yiyebilecekleri ve dinlenebilecekleri farklı programları deneyimleyebilirler. Aynı zamanda, fırsat arayan insanlar, megaparkı parkı deney, iş birliği ve sergi için açık bir platform olarak kullanabilirler.

Park Konsepti
Seun- Nect

Seun-Nect Megaparkının Geometrisi

Parkın geometrisi, Jongmyo Park'tan Namsan Dağı'na kadar bir dokuma deseni görüntüsü vermek adına Sangmo'dan ilham alınarak tasarlanıyor. Seun- Nect genişlik olarak 3m şeritlere ayrılmıştır. Bu şeritler, dış ve iç mekânı birlikte örer ve zemin seviyesinden güverte seviyesine yumuşak bir geçiş sağlar. Modüller, ayrıca kafe, su oyun alanı ve bitkiler gibi programlanmış alanlar sağlamak için dalgalı veya üç boyutlu olarak bükülmüştür.

Bina İşlev Diyagramı
Canlandırma Programı

Seun-Nect İş Gelişimi

Parkın inşaatı, Seun'un mevcut işletmelerinin evriminin bir parçası olacak şekilde tasarlanıyor. 3 boyutlu baskı teknolojisini ve özelleştirme sürecini uyarlayan yerel işletmeler, inşaattan önce park için kaldırım modülleri sağlamaya başlayabiliyor. Küresel katılımcılar, adlarıyla benzersiz mekânlar sağlamak için tasarım sürecinin bir parçası olabiliyor. Süreç, bu yerel projeye uluslararası çeşitlilik katıyor.

Kentsel Kalkınma Örnekleri
Seun Evrimi

Megaparkın Planı

Güverte tipik olarak 9 metre genişliğindedir. Sirkülasyon, peysaj ve çeşitli programları besleyen alanlar olarak 3 metre genişliğinde üç şerite bölünüyor. Mekanlar arasındaki bu ilişki, daha kentsel olan Jongmyo Park'tan daha doğal olan Namsan Dağı'na doğru bazı noktalarda değişiyor. Program her bloğa farklı yanıt veriyor. Çalışma, oyun, yemek ve dinlenme programı siteye dağıtılıyor, ancak her blok, deneyimi ilgili binanın iş doğasına daha benzersiz kılmak için odaklanmış bir temaya sahip oluyor.

Megaparktaki Seun Plaza

Kuzey plazanın eğimi sadece güverte seviyesine büyük giriş olarak hizmet etmiyor; aynı zamanda yeşillik ve su da binanın kuzey cephesine tırmanır gibi konumlandırılıyor. Bu ikonik manzara, insanları plaza'yı görmeye teşvik ediyor. Jongmyo Park, bu noktada plaza için arka zephe görünümü olarak hizmet veriyor. Parkta bulunan yeşil alan, çeşitli sanat enstalasyonları ve filmlere ev sahipliği yapıyor. Aynı şekilde, büyük yamaç yeşilliklerle kaplı bir tiyatro oturma alanına dönüşebiliyor. Seun- Nect, Seul için bir dönüm noktası olabilir. Bunun yanı sıra, Seun Nect, yeni fırsatlar sağlamak için eski binaların nasıl iyileştirilebileceğini görmek adına dünya için bir örnektir.

Yürüyüş Yolu Tasarımı Örnekleri

Seun-Nect Peyzaj Tedavisi:

Kore'deki yerli bitkiler, xeriscaping'e izin verecek. Peysajdaki bitki türleri ve biçimleri, oyun, çalışma, yemek ve dinlenme temasına uyacak şekilde seçiliyor. Yetiştiriciler, projede üç tipik toprak derinliğini baz alarak bitkilendirme yapıyor.

Kamusal  Alan Mobilya Örnekleri
Sınıflandırma 1
Kent Mobilyaları
Sınıflandırma 2
Ekolojik Kaldırım Örnekleri
Güverte Yapısı
Sürdürülebilirlik Güney Kore Yerel Bitki Örnekleri
Yerel Bitkiler-Mevsimlik Bitkiler

Sürdürülebilirlik

Xeriscaping üzerinde, bitkileri sulamak için yağmur suyu sarnıcı kullanılıyor. Bu, New York'taki Highline gibi, tüm yükseltilmiş parklarda bir miras sorunu olan bakım maliyetini azaltacaktır.

Sürdürülebilir Bina Şeması

Yapısal Güçlendirme

Mevcut kolon ve kirişleri güçlendirmek için farklı stratejiler tasarlanıyor. Yapısal stratejiler, farklı yerel yapısal koşullara uyacak şekilde değişebiliyor. Takviyenin şekli, ana planın şerit geometrisini taklit edecek şekilde yapılıyor.

Köprü Tasarımı Örnekleri

Çalış ve Oyna

Hem iş hem de oyun için bir ortam yaratmak adına, mevcut binanın içine ve dışına Seun-nect dokuması yapılıyor. Bu şekilde, insanlar böyle bir ortamda daha fazla iş birliği yapıyor. 

Şehir ve Bölge Planlama Örnekleri
Şehir ve Bölge Planlama Tasarımı

3D Baskılı Döşeme Taşları

Dünyanın her yerinden insanlar, kendi döşeme ustalarını satın alıyor ve döşemelerini özelleştiriyor. Bu sayede yerel proje uluslararası katılıma sahip oluyor.

Kamusal Alan Tasarımı
3D Baskılı Döşeme

Güverte altında Çok İşlevli Megapark

Güvertenin altında kalan alan, güverte seviyesindeki desenle ilgili doğrusal bir geometri haline dönüyor. Birinci kat iş, makine ve zanaat stüdyosu için ayrılıyor. Mevcut otopark ve yol düzeni, eşyanın taşınmasını sağlamak için güverte altında tutuluyor, ancak daha sonra bu yol birçok işleve ev sahipliği yapıyor. Bisikletler, hareketli araziler, elektrikli arabalar ve kullanıcılar, insanları yolu paylaşmaya teşvik ediyor. Yerel işletmeler, sanatlarını ve zanaatlarını tanıtmak için ray üzerinde hareketli palet kullanabiliyor. Bu ortak yol, aynı zamanda çatı pencereleriyle aydınlatılıyor. Güvertenin altındaki hava ve heyecan, insanları yerel sanatı ve zanaatı daha çok deneyimlemeye teşvik ediyor.

Park Tasarım Örnekleri
Güverte Altı

Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)