Zaha Hadid Architects Metaverse İçin Sanal Bir Şehir İnşa Ediyor

Facebook adını Meta olarak değiştirdiğinden beri milyonlarca insan “metaverse nedir?” diye merak etmeye başladı. Şimdi dünyanın en ünlü mimarlık firmalarından biri bu soruya büyük bir tepki veriyor. Londra'daki Evelyn Grace Akademisi'nden Abu Dabi'deki Şeyh Zayed Köprüsü'ne kadar, Zaha Hadid Architects'e ölçülemez bir ün kazandıran fütürist yapılar, şimdiye kadar her daim zamanlarının ilerisinde olmuştur. Londra merkezli firma, kısa süre önce baş mimar Patrik Schumacher ve Mytaverse'den Kenneth Landau ve Jaime Lopez liderliğindeki vizyonerlerinin metaverse’de sanal bir kendi kendini yöneten şehir tasarladığını duyurdu.

ZHA'nın bir belediye binası, ortak çalışma alanları ve hatta NFT satan galeriler biçimindeki imza stiline sahip olacak şehir; tamamen yaratıcıların durdurulamaz hayal gücüne dayanmıyor. Aslında, ZHA'nın siber dünyası, gerçek bir yere pek de ince olmayan bir selamdır: Sırbistan ve Hırvatistan arasında sıkışmış 2,7 mil uzunluğundaki bir mikro ulus olan Liberland Özgür Cumhuriyeti. Şehir, 2015 yılında Çek politikacı Vit Jedlickaback tarafından kuruldu ve adından da anlaşılacağı gibi Liberland'ın küçük hükümeti özgürlükçü değerleri kutluyor.

ZHA Metaverse

Metaverse İçinde Sanal Binalar

Ancak yasal altyapı eksikliği nedeniyle orada kimse yaşamıyor, Jedlickaback bile. Ama şimdi sanal geliştirmeye başlama zamanı. Schumacher şöyle açıklıyor: “Üretken yaşamlarımızın gitgide daha fazlasını Metaverse’ye kaydırmanın zamanı geldi. Metaverse, teknolojik, ekonomik ve sosyal olarak olgunlaştı. Aynı zamanda Metaverse, küresel sınırsız katılımla gerçek küresel iş birliğini güçlendirme potansiyelini yeni yeni göstermeye başlıyor.”

Zaha Hadid Architecture ve Metaverse

Schumacher, sanal metropolünün Metaverse muadili ilham veren gerçek özgürlükçü mikro ulusun gelişimine ilham vereceğini umuyor. Belki de gelecekteki binalar, sanal şehirde ortaya çıkan brütalist harekete gönderme yapan yapılara benzeyecek.

En azından, yakın gelecekte bir gün devam edebilecek potansiyel bina mahsulü, Jedlickaback'in Liberland'a vatandaşlık başvurusu sunduğunu söylediği 700.000 kişiyi cezbediyor. Ancak, bu gerçekleşene kadar – ki sınır komşuları bundan şüphe duymaktadır – Liberland, ziyaretçilerin avatarlarıyla ağ kuracağı ve iş birliği yapacağı son derece gelişmiş bir sanal gerçeklikte çevrimiçi olarak var olacaktır.

Liberland gibi yerler, az sayıda kural ve düzenlemeye sahip özgürlükçü hükümetlere sahip ülkeler, merkezi olmayan ve özerk olan blockchain teknolojisi kullanılarak inşa edildiği için metaverse ile rezonansa giriyor. Sonuçta, yıldırım hızı da dahil olmak üzere diğer unsurların yanı sıra; bu unsurlar, insanların kripto para birimine yönelmesinin sadece birkaç nedenidir. Örneğin Haziran 2021'de, en küçük Orta Amerika ülkesi El Salvador, Bitcoin'i yasal ödeme aracı olarak kabul etmeyi yasallaştıran bir yasa çıkardı.

Metaverse Tasarım
ZHA'nın meta veri tabanında, merkezi plaza da dahil olmak üzere kullanıcıların ağ kurabileceği çok sayıda bina ve yer var. Fotoğraf: ZHA

Sınırsız Bir Ülke

Bununla birlikte Schumacher, Zaha Hadid Architects'in ne bir video oyunu ne de bir fantezi ülkesi olmadığını ısrarla savunduğu Liberland metaverse aracılığıyla her iki dünyayı birbirine bağlamayı başardı. Ünlü firmanın halihazırda inşa ettiği mimari formlar gerçekçi olduğu kadar uhrevi bir dünya. Ancak bu gerçek yapılardan farklı olarak, firmanın metaverse için tasarladığı yapılar daha da yaratıcıdır. Bu da sanal gerçekliğin özgürlükleri söz konusu olduğunda neredeyse hiç sınırlama olmadığı düşünüldüğünde mantıklıdır.

Metaverse ve Mimarlık
Belediye binası, Azerbaycan'ın Bakü kentindeki Haydar Aliyev Merkezi de dahil olmak üzere, mimarlık firmasının dünya çapında inşa ettiği yapılar tarafından açıkça bilgilendiriliyor. Fotoğraf: ZHA

Schumacher, "Tasarımın ana itici gücü, mimarimizin uygunluğunu kullanıcı deneyimiyle kullanmak ve tasarım anlayışımızı ve yöntemlerimizi sanal alem tarafından sunulan belirli fırsatlar ve kısıtlamaları ele alacak şekilde uyarlamaktır. Metaverse, alanların sanal kullanımını sağlayan yenilikçi ve tescilli VR etkileşim teknolojisini sağladı.” dedi. Zaha Hadid Architects'in Metaverse'inin bu dünya dışı özelliklerinden bazıları arasında havada asılı çatılar, enerji verimliliğini dikkate almaya gerek olmayan muazzam iç mekanlar ve içlerindeki kullanıcı sayısına göre genişleyip küçülebilen oditoryumlar yer alıyor.

Metaverse ve Bina Tasarımı
Metaverse birçok bina arasında, galeri alanı NFT'leri gösterecek ve satacak. Fotoğraf: ZHA

Metaverse hala geliştirmenin planlama aşamasında olmasına rağmen; Schumacher, dünya pandeminin esasen herkesi içine attığı dijital ortama uyum sağlamaya devam ettikçe bu sanal şehirlerin daha yaygın hale geleceğine inanıyor.

“Kripto-ekosistemdeki girişimci ve teknolojik yaratıcılığın patlaması, orada hala devam eden özgürlük derecelerinin genelleştirilmesi durumunda neler olabileceğini gösteriyor. Şimdi daha fazla özgürlük istiyoruz ve buna ihtiyacımız var. Bu, ancak bir hevesli koalisyonla yeni bir başlangıç ​​yaparak ve mevcut çıkarları ihlal etmeden başarılabilir.”

Metaverse Nedir?

Ne de olsa, dünyanın en büyük şirketlerinin birçoğu – Meta, Google ve Microsoft, bunlardan birkaçı – çalışanlarının istedikleri kadar evden çalışmasına izin vererek, iyi gelişmiş bir siber sisteme sahip olma ihtiyacını daha da artırdı.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)